Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εντατικοποίηση στους ελέγχους όσον αφορά την υποβολή του ΦΠΑ

Εντατικοποίηση στους ελέγχους όσον
αφορά την υποβολή του ΦΠΑ

 -Σε εξακρίβωση, σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους από την 1/1/2010 και μετά προσχωρούν οι κατά τόπους ΔΟΥ με την μέθοδο της διασταύρωσης στοιχείων

Ήδη, στα χέρια της ΔΟΥ Ξάνθης η κατάσταση με τα στοιχεία των επιχειρήσεων, που δεν τακτοποίησαν αυτή την φορολογική εκκρεμότητα
Χρήστος Κετύπης, Επόπτης Ελέγχου στην Α΄ ΔΟΥ Ξάνθης:
«Εάν, ο υπόχρεος που θα ειδοποιηθεί προσέλθει εντός πέντε ημερών, θα τύχει τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 4 του Νόμου 3610/2007. Μείωση δηλαδή των προσαυξήσεων στο 50% και των τυχών προστίμων στο 1/5. Διαφορετικά, θα λαμβάνει πρόσκληση να προσκομίσει τα βιβλία του στα γραφεία της ΔΟΥ, ώστε να γίνει ο προσωρινός έλεγχος και καταλογισμός του ΦΠΑ που δεν απέδωσε η επιχείρηση»

  Από εχθές ξεκίνησαν πιο εντατικοί έλεγχοι όσον αφορά την είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από τις ΔΟΥ της χώρας, βάσει της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1130 17/9/10 με θέμα, οδηγίες για εντατικοποίηση προσωρινών φορολογικών ελέγχων.
  Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην εφημερίδα μας ο Επόπτης Ελέγχου στην Α΄ ΔΟΥ Ξάνθης, κύριος Χρήστος Κετύπης.
  Όπως επισημαίνει ο τελευταίος, «σύμφωνα με την εγκύκλιο, ολόκληρος ο ελεγκτικός μηχανισμός των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων θα απασχοληθεί αποκλειστικά  τους επόμενους δύο μήνες με την διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ, που θα αφορούν τις φορολογικές περιόδους από την 1/1/2010 και μετά».
  Σχετικά, τώρα, με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΔΟΥ για την εξακρίβωση, αναφορικά με το ποιες επιχειρήσεις δεν έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ο κύριος Χ. Κετύπης αναφέρει πως «όλες οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα έχουν λάβει καταστάσεις από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στις οποίες φαίνονται οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2008 και το 2009 και δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις (έστω και μία) από 1/1/2010 έως 30/6/10» και συνεχίζει λέγοντας ότι «ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ειδοποιεί τηλεφωνικά τις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ, για να προσέλθουν εντός πέντε ημερών και να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα αυτή.
  Εάν, ο υπόχρεος που θα ειδοποιηθεί προσέλθει εντός πέντε ημερών θα τύχει τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 4 του Νόμου 3610/2007. Μείωση δηλαδή των προσαυξήσεων στο 50% και των τυχών προστίμων στο 1/5.
  Σε περίπτωση δε, που δεν προσέλθει εντός πέντε ημερών να υποβάλει την δήλωση που δεν υπέβαλε, θα εκδοθεί εντολή ελέγχου και καταλογισμός του ΦΠΑ που δεν έχει υποβάλει. Σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει πρόσκληση του άρθρου 36 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, για να προσκομίσει τα βιβλία του στα γραφεία της ΔΟΥ, ώστε να γίνει ο προσωρινός έλεγχος και καταλογισμός του ΦΠΑ που δεν απέδωσε η επιχείρηση.
  Από την ΓΓΠΣ θα αποσταλούν άτυπες προσκλήσεις προς τις επιχειρήσεις για να ειδοποιηθούν να προσέλθουν στην ΔΟΥ, για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων που δεν υπέβαλαν.
  Το ίδιο ακριβώς θα γίνει (με την ίδια διαδικασία) και για όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν ανακριβή περιοδική δήλωση ΦΠΑ από 1/1/2010 και μετά».
  Κλείνοντας, ο κύριος Χ. Κετύπης διευκρινίζει με έμφαση πως «στην υπηρεσία μας υπάρχουν καταστάσεις με τα ακαθάριστα έσοδα που δίνει η κάθε επιχείρηση στο χρονικό διάστημα 1/1 έως 31/7 του 2009 και του 2008, καθώς και το αντίστοιχο διάστημα του 2010, από τα οποία θα μπορούμε να εξακριβώνουμε την υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Θέλω να τονίσω, ότι υπάρχουν στην ΔΟΥ καταστάσεις με όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υπέβαλαν εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για την χρονική περίοδο που γίνεται ο προσωρινός έλεγχος».