Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Βρετανού Πρέσβη στην Θράκη με πρώτο σταθμό την πόλη της Ξάνθης

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Βρετανού Πρέσβη στην Θράκη με πρώτο σταθμό την πόλη της Ξάνθης

-Δήμαρχος και Νομάρχης Ξάνθης υποδέχθηκαν θερμά τον κύριο David Landsman

-Τοπική οικονομία και ανάπτυξη τα θέματα που συζητήθηκαν

-Έντονες οι αντιδράσεις του κόσμου, που πληροφορήθηκε ότι θα υπήρχε συνάντηση του Πρέσβη με Μειονοτικούς κύκλους της περιοχής μας
 
   Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο και τον Νομάρχη Ξάνθης πραγματοποίησε εχθές το πρωί ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, ο κύριος David Landsman, για να ενημερωθεί επί τοπικών θεμάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχής μας.
  Στις εννιά περίπου το πρωί ο Πρέσβης της Βρετανίας επισκέφτηκε τον Δήμαρχο, κύριο Μ. Στυλιανίδη στο γραφείο του, όπου συζήτησαν σε θερμό κλίμα για σαράντα περίπου λεπτά, σχετικά με θέματα που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής.
  Όπως σημείωσε ο κύριος David Landsman, πρόκειται για δεύτερη επίσκεψή του στην πόλη της Ξάνθης. Μάλιστα, δήλωσε ενθουσιασμένος από τις ομορφιές της Ξάνθης, αναφερόμενος κυρίως στην Παλιά Πόλη.
  Πριν αποχαιρετίσει τον Δήμαρχο, ο Πρέσβης της Βρετανίας αναφέρθηκε στους λόγους της παρουσίας του στην περιοχή της Θράκης, μέσα από σχετικές δηλώσεις που έκανε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα δήλωσε τα ακόλουθα:
  «Θεωρώ, ότι είναι σημαντικό ένας Πρέσβης να μην μένει μόνον στην πρωτεύουσα, αλλά να επισκέπτεται και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτή την εβδομάδα θα είμαι στην Θράκη και την Μακεδονία. Θέλω να μάθω περισσότερα για την περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος ιδιαίτερος λόγος αυτών των επισκέψεων. Έχω στην ατζέντα μου μια επίσκεψη εκτός Αθηνών. Η επίσκεψή μου δεν έχει κανένα πολιτικό σκοπό. Θέλω να μάθω τα πάντα για την περιοχή σας, για την οικονομία, την γεωγραφία, την ανάπτυξη. Θα πρέπει να είμαι ενημερωμένος για όλα αυτά τα θέματα».
  Αναφερόμενος στα ζητήματα που συζητήθηκαν από κοινού με τον κύριο Μ. Στυλιανίδη, ο Πρέσβης δήλωσε πως «συζητήσαμε σήμερα με τον Δήμαρχο για το τι γίνεται στην Ξάνθη, για την οικονομική κατάσταση, για το τι θα γίνει στο μέλλον και τι προοπτικές υπάρχουν. Η Ξάνθη είναι μια πολύ όμορφη πόλη και πρέπει να έχει πολλές δυνατότητες στο μέλλον».
  Ο Δήμαρχος, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε και δημόσια τον κύριο David Landsman για την επίσκεψή του, επισήμανε τα ακόλουθα:
  «Να ξεκαθαρίσω πως η συζήτηση δεν κρύβει τίποτα. Ο κύριος Πρέσβης ξαναεπισκέφτηκε την Ξάνθη πριν είκοσι χρόνια περίπου, όταν ήταν μέλος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Είναι πολύ φυσικό να επισκέπτεται όλες τις περιοχές της Ελλάδος και βέβαια να έρθει και στην Ξάνθη. Θέλω να σας ενημερώσω, ότι, αφού τον ενημέρωσα για τον Δήμο της Ξάνθης, η συζήτησή μας στράφηκε γύρω από θέματα ανάπτυξης, τοπικής οικονομίας και πολιτισμού, γιατί έχουμε και μια συνεργασία πάνω σε τέτοιας μορφής ζητήματα.
  Από τα λίγα που είδε από την πόλη της Ξάνθης, ο Πρέσβης της Βρετανίας, είπε τα καλύτερα και με συνεχάρη σαν εκπρόσωπο όλων των Ξανθιωτών, διότι διατηρούμε την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, κάτι που το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό».
  Αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης με τον Δήμαρχο, ο κύριος David Landsman κατευθύνθηκε στη Νομαρχία Ξάνθης, για να συναντήσει τον Νομάρχη, κύριο Γιώργο Παυλίδη, στα ίδια εθιμοτυπικά πλαίσια συνάντησης. Η συζήτηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μια ώρα σε φιλικό κλίμα.
  Μετά την αποχώρηση του Βρετανού Πρέσβη, ο κύριος Γ. Παυλίδης προέβη σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν με τον κύριο David Landsman.
  «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρέσβη της Βρετανίας. Ήταν ιδιαίτερη η χαρά, αλλά και η τιμή για την περιοχή μας. Η συζήτησή μας στράφηκε γύρω από θέματα του Νομού, αλλά και όλης της Περιφέρειας» σχολίασε ο κύριος Γιώργος Παυλίδης και συνέχισε λέγοντας πως «συζητήσαμε θέματα ανάπτυξης, προοπτικών, διεθνών συνεργασιών, ζητήματα που αφορούν την οικονομία τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον μεταποιητικό τομέα. Όπως επίσης ζητήματα που αφορούν την προοπτική του νέου θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Η Ευρώπη αλληλοεπηρεάζεται. Η Ευρώπη ωφελείται όταν μια χώρα πηγαίνει καλά, ενώ ζημιώνεται όταν μια χώρα αποσταθεροποιείται. Όλα αυτά τα συζητήσαμε σε αδρές γραμμές.
  Διατύπωσα επίσης την αισιοδοξία μου, ότι μέσα από τον νέο θεσμό μπορούν να δημιουργηθούν νέες καταστάσεις, νέα πράγματα, παρότι στο πρώτο χρονικό διάστημα αδιαμφισβήτητα θα έχει δυσκολίες. Κάθε αρχή και δύσκολη, όπως λέει ο λαός μας. Μπορεί να λειτουργήσει και ως ανάχωμα στην οικονομική κρίση. Να δημιουργήσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στο επίπεδο που το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες, αλλά και της κοινωνικής συνεργασίας και ενεργοποίησης, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από αυτή την συρρίκνωση που υπάρχει στην οικονομία και που είναι ορατή προς κάθε κατεύθυνση».