Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν μπορούν οι φοιτητές να βρουν τους καθηγητές τους γιατί αυτοί συνεχώς απουσιάζουν

Ανώνυμη καταγγελία για το ΔΠΘ;

Δεν μπορούν οι φοιτητές να βρουν τους καθηγητές
τους γιατί αυτοί συνεχώς απουσιάζουν

-Και πάλι το «tromaktiko» τόπος διαφήμισης αρνητικών καταστάσεων της Ξάνθης
-Κάθε πότε και πόσες ώρες πρέπει να βρίσκονται οι καθηγητές του ΔΠΘ στον χώρο εργασίας τους;
-Καταγγελία από φοιτητή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης για συνεχή απουσία καθηγητών

Τι αναφέρει για το θέμα ο πρώην Αντιπρύτανης Αθ. Καραμπίνης:
«Δεν θα πρέπει κοντά στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά»

  Προβληματισμό προκαλεί καταγγελία φοιτητή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, η οποία αναρτήθηκε σε γνωστό μπλοκ του διαδικτύου, αναφορικά με την συμπεριφορά συγκεκριμένων, όπως αναφέρει, πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι έχουν γίνει απρόσιτοι για τους φοιτητές τους. Επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί και ίσως η συγκεκριμένη καταγγελία να είχε σχέση με προσωπικές διαφορές ανάμεσα σε φοιτητές ή φοιτητή, ερευνήσαμε την υπόθεση και σας παρουσιάζουμε τα ακόλουθα.
  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η εν λόγω καταγγελία, υπάρχουν ορισμένοι καθηγητές στην Πολυτεχνική Σχολή της Πόλης μας, οι οποίοι το έχουν κάνει σύστημα, να εμφανίζονται στο γραφείο τους όποτε θέλουν, χωρίς να δίνουν την δυνατότητα στους φοιτητές να επικοινωνούν μαζί τους, όπως προβλέπεται από τον σχετικό Νόμο που υπάρχει. Δεν έχουν με άλλα λόγια ώρες αφιερωμένες στον φοιτητικό κόσμο, που ενδεχομένως επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί τους για ερωτήσεις ή κάποιες διευκρινίσεις που πρέπει να γίνουν.
  Η καταγγελία αναφέρει, επίσης, πως οι εν λόγω καθηγητές, τους οποίους δεν ονοματίζει, δεν βρίσκουν ώρες ούτε, καν, κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου για τους φοιτητές τους, όταν δηλαδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άμεση επικοινωνία μεταξύ καθηγητή και φοιτητή.
  Αναφορικά με το θέμα απευθυνθήκαμε στον πρώην Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, κύριο Αθανάσιο Καραμπίνη, με την εξής ερώτηση: Τι πρέπει να κάνει κάποιος φοιτητής που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με κάποιον καθηγητή του(;).
  Όπως μας διευκρινίζει ο κύριος Α. Καραμπίνης, οι Πρόεδροι των τμημάτων του Πανεπιστημίου είναι αυτοί που σύμφωνα με τον Νόμο ελέγχουν την παρουσία των καθηγητών, όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημιακού ιδρύματος, γι’ αυτό αν κάποιος φοιτητής αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να απευθυνθεί στον Πρόεδρο του τμήματός του και να τον ενημερώσει επί του θέματος. Επισημαίνει δε, πως αν υπάρχει φοιτητής που φοβάται να δημιουργήσει ρήξη με τον καθηγητή, μπορεί να ενημερώσει τον Πρόεδρο του τμήματος, ζητώντας του εχεμύθεια.
  «Είναι άσχημο μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά» σχολιάζει παράλληλα ο κύριος Α. Καραμπίνης, τονίζοντας δε, πως «υπάρχουν καθηγητές που είναι συνέχεια δίπλα στους φοιτητές. Υπάρχουν ώρες που δεν μπορεί να δεχτεί ο καθηγητής φοιτητές, γιατί, ενδεχομένως, έχει εργαστήρια ή κάποιες άλλες υποχρεώσεις».
  Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι μπορούν να απευθυνθούν στον Πρόεδρο του τμήματος, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν απαξιωτική συμπεριφορά από καθηγητή τους, ο οποίος δεν καταδέχεται να τους δεχτεί στα πλαίσια της συνεργασίας καθηγητή και φοιτητή.