Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εφικτή ή όχι η μείωση των τιμών, που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης;

Εφικτή ή όχι η μείωση των τιμών, που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης;
Τι απαντάνε επί του θέματος εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του τόπου μας

  Ως βασική προτεραιότητα την μείωση των τιμών, με δεδομένο το γεγονός, ότι έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα εισοδήματα των καταναλωτών, έθεσε ο νέος Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως φαίνεται μέσα από σχετικές δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  Το ερώτημα που γεννάται ανεπαίσθητα: Κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο εγχείρημα στην πράξη; Την στιγμή, που η ίδια η κυβέρνηση προβαίνει, συνεχώς, σε αυξήσεις τελών και φόρων. Κατά πόσο, δηλαδή, θα μπορέσει η ελληνική αγορά να ρίξει τις τιμές της, μεσούσης της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών επιβαρύνσεων που δέχεται καθημερινά, μέσα από σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις;
  Αναφορικά με το θέμα τοποθετούνται στην εφημερίδα μας εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Ξάνθης, δίνοντας ο καθένας την δική του οπτική γωνία, όσον αφορά την μείωση των τιμών στην ελληνική αγορά και πως σχολιάζουν τις προθέσεις του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης.

  Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος  Σωτήρης Τσιακίρογλου, επί του θέματος δήλωσε τα ακόλουθα:
  «Θλίβομαι, όταν ακούω τέτοιες δηλώσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, περί μείωσης τιμών από τις επιχειρήσεις. Τη στιγμή που το ίδιο το κράτος είναι πανάκριβο στις ΔΕΚΟ, στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, όταν η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι πάρα πολύ υψηλή, όταν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων και εν γένει, ότι αφορά το κράτος είναι πάρα πολύ ακριβό. Με αυτό τον τρόπο δεν δίνει την δυνατότητα (θα μιλήσω για την μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση) και το περιθώριο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους. Σε αντίθεση με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι μικρές απορροφήσανε τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και είναι αδύνατον να μπορέσουν να επιβιώσουν σε μια νέα αύξηση του ΦΠΑ. Είναι αδύνατον να επιβιώσουν σε μείωση τιμών. Καλώ μέσα από την εφημερίδα σας, όσους θεωρούν, ότι το «επιχειρείν» είναι κάτι απλό, Ιδού το πεδίον δόξης λαμπρό, να επιχειρήσουνε, για να μπορέσουνε να δουν τι γίνεται στην μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση».

  Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού συλλόγου και Πρόεδρος του σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξόπουλος, από την πλευρά του επισήμανε πως:
  «Η ίδια η κυβέρνηση, με τις κινήσεις που κάνει, εξωθεί τις τιμές προς τα πάνω. Αυξήσεις ΦΠΑ, τις οποίες απορροφήσαμε δύο φορές, χωρίς να περάσουν στον καταναλωτή. Αυξήσεις στα καύσιμα, που ανέβασαν αυτομάτως τα κόμιστρα και άρα τα έξοδά μας. Αυξήσεις των λειτουργικών μας εξόδων, εξαιτίας των παραπάνω εξελίξεων.
Έρχεται να ζητήσει μείωση των τιμών από εμάς, ανεβάζοντας ταυτόχρονα (από την πλευρά της κυβέρνησης) τα πάγια έξοδά μας και το ΦΠΑ, τα οποία ανεβάζουν τις τιμές. Εκτός από αυτό, η προσπάθεια η δική μας, όπως θα ξέρετε πολύ καλά, ήταν να απορροφήσουμε το ΦΠΑ, για να μην ανέβουν οι τιμές.
  Η αγορά δεν χρειάζεται ούτε νουθεσίες, ούτε παραγγελίες από κάποιον Υπουργό, γιατί αυτορυθμίζεται. Όταν υπάρχει δουλειά ή όταν υπάρχει πληθώρα εμπορευμάτων οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα. Όταν δεν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει αυτορρύθμιση στην αγορά.
  Η πτώση των τιμών είναι συνυφασμένη και με το κοστολόγιο. Εάν μπορέσουν και βρουν εμπυρεύματα φθηνότερα και το ίδιο καλής ποιότητας τότε είναι εφικτή η πτώση στις τιμές. Το θέμα βέβαια είναι τα εμπορεύματα να είναι και ελληνικά, για να μένουν τα χρήματα στον τόπο».

  Ενώ, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος τόνισε με νόημα πως «αν μπορέσει ο κύριος Χρυσοχοΐδης να “πολεμήσει” τα μονοπώλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τότε θα μειωθούν οι τιμές. Είναι εφικτό να καταφέρει κάτι τέτοιο, αφού είναι στην κυβέρνηση».