Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Μπορεί να έχουμε χαρίσματα, διαθέτουμε όμως και μειονεκτήματα. Ως λαός και φυλή! Κληρονομήσαμε όχι μόνο το αρχαίο πνεύμα, τις τέχνες, τα γράμματα και την σοφία, αλλά και την πονηριά του πολυμήχανου Οδυσσέα, του οποίου την προσωπικότητα «έπλασε» ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Άρα ο «συγγραφέας» κληροδότησε στους Έλληνες, χαρακτήρες θνητών, υπαρκτών προσώπων του τότε, μέσω των έργων του, με την ονομασία «Έπη του Ομήρου» και έδωσε… το στίγμα της αρχαιοελληνικής ιστορίας. Στην πορεία των αιώνων οι Έλληνες ανέπτυξαν και μετάλλαξαν τα κοινά χαρακτηριστικά προσαρμόζοντάς τα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εποχών έως και σήμερα.
Σήμερα, μερικοί νεοέλληνες έφθασαν στο αποκορύφωμα της προσαρμογής στα νέα κοινωνικά (;) δεδομένα, χρησιμοποιώντας το «πολυμήχανο του «Οδυσσέα», σε πράξεις δόλου, διαφθοράς, παρανομίας και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
«Το χουβαρνταλίκι του τζάμπα» απορρέει από την τζάμπα διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στην πολιτική εξουσία. Αυτό είναι το χείρον, που εντοπίζεται ιδιαιτέρως στον πολιτικό βίο.
Το «πολυμήχανο» εφαρμόζεται με άλλες διαδικασίες, κυρίως επί του πονηρού και δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις στου εξ’ αυτού «ενός κακού» που εν συνεχεία «μύρια έπονται». Η εξουσία ωθεί ορισμένους ξύπνιους που την κατέχουν να την χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος, αγνοώντας τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στο σύνολο του ελληνικού λαού.
Κι επειδή ο πρόλογος και τα υπονοούμενα, που στην ουσία είναι εννοούμενα, αφορούν τον πολιτικό βίο και τους κατέχοντες εξουσία, αναγκαστικά τα ως άνω βρίσκονται στην επικαιρότητα. Εξακολουθούν λοιπόν να εμφανίζονται καθημερινά, ως ρουτίνα πλέον, αποκαλύψεις για παρανομίες που αποψίλωναν τα κρατικά ταμεία.
Πρόσφατο παράδειγμα ο bon viveur (καλοζωισμένος), ο bourgeois (εύπορος), εργένης και ωραίος, τέως υπουργός τουρισμού κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος το ‘δωσε και κατάλαβε! Ποιο; Το «τζάμπα χουβαρνταλίκι» ή επί το ελληνικότερον την «τζάμπα γαλαντομία» επί υπουργίας του, εκφράζονταν με δαπάνες ημών των πολιτών. Μέσα σε τρεις μήνες ο ΕΟΤ πλήρωσε 400.000 ευρώ για κομπολόγια, στυλό και καρφίτσες στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων !!! Εν συνεχεία τον Ιανουάριο του 2009, τα «δώρα» είχαν την μορφή γκάμας πολυτίμων λίθων και πολυτίμων μετάλλων. Αποδέκτες; Άγνωστο, σημειώστε λοιπόν Χ. Δεν θα άφηνε όμως ο κ. υπουργός την κουστωδία των δημοσιογράφων που τον συνόδευαν στα ταξίδια του, με πολιτική σκοπιμότητα, αυτήν του «λιβανιστηρίου», που στοίχιζαν ουκ ολίγα και αύξησαν τις δαπάνες του γραφείου δημοσίων σχέσεων του ΕΟΤ μέσα σε ένα χρόνο κατά 48% έναντι του προηγουμένου έτους (2008-2009) ανεβάζοντάς τα σε 8,6 εκατομμύρια Ευρώ !!!
«Ο νέος είναι ωραίος», αποκτώντας λάμψη από το «τζάμπα» που αλύπητα σκορπούσε, προσφέροντας στον εαυτό του την ικανοποίηση πως πληροί τους όρους των δημοσίων σχέσεων, έτσι όπως το αντιλαμβάνονταν ο ίδιος, άρα και τον εξέφραζε.
Τι ψάχνει λοιπόν ο πολίτης; Εδώ που φθάσαμε, όποια πέτρα της… επικράτειας κι αν σηκώσει κάποιον θα βρει, που εκμεταλλεύθηκε τις περιστάσεις και συνήργησε στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Το «ατιμώρητο» όμως που επικρατεί στον πολιτικό βίο, είναι ο κυριότερος υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός, που διευκολύνει όλα όσα συμβαίνουν και δρουν εις βάρος των πολιτών.