Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση Δημάρχου και Αρχηγού της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης

Η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση Δημάρχου και Αρχηγού της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης

Μιχάλης Στυλιανίδης:
«Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν κάνει ούτε μια σοβαρή πρόταση και μετά παραπονιούνται ότι δεν τους ακούμε»

Η συνέντευξη τύπου της δημοτικής παράταξης του Δήμου Ξάνθης, «Πολίτες για την Αλλαγή», πριν από λίγες μέρες σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, με γενική παραδοχή πως για την ταμπακέρα δεν ειπώθηκε τίποτα.
Ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή», κύριος Χρίστος Πούλιος, περιορίστηκε στο να λοιδορήσει την δημοτική αρχή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι συνεχίζει την ίδια τακτική, με τους ίδιους δημοτικούς συμβούλους σε καίριες θέσεις.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, από την άλλη, σύμφωνα και με αυτά που δήλωσε στην εφημερίδα μας, βρήκε «αδιάβαστο» τον κύριο Χρίστο Πούλιο, αφού αντέκρουσε όλα τα επιχειρήματά του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Δήμαρχο της πόλης μας, η έλλειψη τεχνικού προγράμματος για την οποία κατηγορήθηκε η δημοτική αρχή από την μείζονα αντιπολίτευση, αποτελεί μια ανακρίβεια, καθώς, σύμφωνα και με αυτά που αναφέρει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα γίνει τον Μάρτιο.
«Είναι τελείως αδιάβαστοι, γιατί δεν κάθονται να διαβάσουν πέντε σειρές, όπου αναφέρεται ρητά, πως σύμφωνα με τον Καλλικράτη, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου πρέπει να είναι έτοιμο τον Μάρτιο» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης.
Όσον αφορά δε την ανάπλαση του σημερινού κτηρίου του Δήμου Ξάνθης, για το οποίο ο κύριος Χ. Πούλιος εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στον Δήμαρχο, αφού ο τελευταίος ενέκρινε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, προκειμένου το κτήριο να ανακατασκευαστεί, την στιγμή μάλιστα που δεν ξέρει, ακόμη, κανείς για την μελλοντική του χρήση, ο Δήμαρχος απαντάει πως «το κτήριο εκπέμπει sos» και επομένως «έπρεπε να γίνει η μεταφορά μας σε άλλο κτήριο, αλλά και η ανάπλαση του σημερινού κτηρίου του Δήμου Ξάνθης».
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει, παράλληλα, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης, η μεταφορά στο νέο κτήριο του Δήμου έχει σταματήσει λόγω της περικοπής που έχει γίνει στο πρόγραμμα ΣΑΤΑ. Σημειώνει δε, πως έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες στο κτήριο, εκτός από τον ανελκυστήρα και κάποιες άλλες μικροδουλειές. Η διακοπή των τελευταίων εργασιών, που έχουν μείνει, οφείλεται στον εργολάβο, ο οποίος σταμάτησε, διότι δεν έχει πληρωθεί τον τελευταίο του λογαριασμό.
Ο κύριος Μ. Στυλιανίδης εκφράζει, πάντως, την αισιοδοξία του, ότι η μεταφορά στο νέο δημαρχιακό μέγαρο θα γίνει φέτος, καθώς αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του, η οποία εμποδίζεται από την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της χώρας, που οδήγησε το κράτος σε περικοπές, σε ότι αφορά τα διάφορα προγράμματα που παρέχουν κονδύλια στους Δήμους από τους εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, για το ΣΑΤΑ, τους εθνικούς δηλαδή πόρους από τους οποίους χρηματοδοτείται το εν λόγω έργο, οι περικοπές που έγιναν πέρσι αγγίζουν το 55% με 60%. Ενώ, για φέτος, σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κος Μ. Στυλιανίδης, ο Δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος επισημαίνει, πως ο κύριος Χ. Πούλιος κάνει μεγάλο λάθος, αν νομίζει πως μπορεί να έχει πρόταση, όσον αφορά τον νέο θεσμό του συμπαραστάτη του δημότη, όπως άφησε να φανεί ο τελευταίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης, κύριος Χ. Πούλιος, δήλωσε, πως, όταν έρθει η ώρα θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση, γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Δήμαρχο. Ο τελευταίος, μάλιστα, επισημαίνει, πως, όταν έρθει εκείνη η ώρα θα εξεταστούν οι ενδιαφερόμενοι που θα υπάρξουν και πως κανείς δεν ξέρει ακόμη ποια θα είναι αυτά τα πρόσωπα.
Από την άλλη, ο κος Μ. Στυλιανίδης, τονίζει, πως ο κύριος Χ. Πούλιος, προφανώς έχει κάποιον στο μυαλό του για την συγκεκριμένη αυτή θέση, γι’ αυτό και προβαίνει σε δηλώσεις του τύπου, πως «ο συμπαραστάτης του δημότη θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής».
Όσον αφορά δε, την δήλωση του κυρίου Χ. Πούλιου, πως η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την μοναχική της πορεία, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ο κος Μ. Στυλιανίδης αναφέρει χαρακτηριστικά σε μορφή ερωτήματος, «αν έχετε δει εσείς καμία πρόταση όλα αυτά τα χρόνια πέστε και σε μας» και καταλήγει «δεν έχει υπάρξει ούτε μία σοβαρή πρόταση».