Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Παραλύουν για τρεις ημέρες τα δικαστήρια της χώρας

Παραλύουν για τρεις ημέρες
τα δικαστήρια της χώρας


- Στον αγώνα των κινητοποιήσεων οι δικηγόροι, ως αντίδραση για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους
- Τι αναφέρει επί του θέματος στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης


Τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, έχουν εξαγγείλει οι δικηγόροι της Ξάνθης, μέσω του δικηγορικού συλλόγου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Δύο είναι τα βασικά σημεία αντίδρασης των δικηγόρων, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Κώστας Γούναρης, οι ελάχιστες αμοιβές και οι γεωγραφικοί περιορισμοί.
Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Κ. Γούναρης, «το σχέδιο νόμου δεν καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές, όσον αφορά την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, δηλαδή παραμένουν οι ελάχιστες αμοιβές για να γίνεται η παρακράτηση φόρου, ΦΠΑ και η απόδοση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ, καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές, όσον αφορά την συμφωνία πελάτη και δικηγόρου».
Το δεύτερο σημείο αντίδρασης από την πλευρά των δικηγόρων είναι οι γεωγραφικοί περιορισμοί, αφού, σύμφωνα με αυτά που τονίζει ο κύριος Κ. Γούναρης, «δίνεται δυνατότητα να δημιουργηθούν μεγάλες δικηγορικές εταιρείες από διάφορες πόλεις της χώρας και να ανοίξουν υποκαταστήματα. Με αυτό τον τρόπο τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης θα επωφελούνται από την δικηγορική ύλη».
Να σημειωθεί, παράλληλα, πως για το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων των δικηγόρων, οι τελευταίοι θα απέχουν από την εργασία τους και επομένως θα αναβληθούν όλες οι υποθέσεις. Για τις επείγουσες υποθέσεις, ωστόσο, θα δίνεται άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο, ώστε να εκδικάζονται κανονικά.
Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε εχθές ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης, σχετικά με τους λόγους των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι δικηγόροι της χώρας:

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης συμμετέχουν στην τριήμερη πανελλαδική αποχή των Δικηγορικών Συλλόγων στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου 2011 απέχοντας από όλα τα καθήκοντά τους και κλείνοντας τα γραφεία τους διαμαρτυρόμενα έντονα για την υποτιθέμενη «απελευθέρωση» του «κλειστού επαγγέλματος» των 50.000 δικηγόρων, γιατί με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:
- οδηγείται σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση στην υπαλληλοποίηση μεγάλος αριθμός συναδέλφων – κυρίως νέων – με την ανεξέλεγκτη ίδρυση δικηγορικών εταιριών ανά την Ελλάδα.
- καταργείται η ελάχιστη αμοιβή, που εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, προκειμένου να ωφεληθούν οι μεγάλοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι, ενώ ταυτόχρονα «διατηρείται» η ελάχιστη αμοιβή, προκειμένου το Κράτος να εισπράττει φόρους και Φ.Π.Α.

Τέλος με τις ήδη αποφασισθείσες υπερβολικές αυξήσεις (υπερδιπλασιασμό) των δικαστικών εξόδων στα ποινικά δικαστήρια και τον δεκαπλασιασμό του παραβόλου υποβολής μήνυσης ακυρώνεται ουσιαστικά το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη – ιδίως του οικονομικά αδύναμου – για δικαστική προστασία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ