Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Και επίσημα έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης

Και επίσημα έπεσαν οι τίτλοι τέλους
για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης

Μέσα σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι το τελευταίο Νομαρχιακό συμβούλιο


Έπεσε η αυλαία για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης με τον πλέον επίσημο τρόπο το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την συνεδρίαση του τελευταίου νομαρχιακού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του σώματος.
Να σημειωθεί, ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ευχές, ενόψει της πρωτοχρονιάς, από την Πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου, κυρία Χρυσούλα Δημούδη και τον Νομάρχη Ξάνθης, κύριο Γιώργο Παυλίδη.
Η τοποθέτηση του κυρίου Δημήτρη Φωτιάδη δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς ο τελευταίος προέβλεψε μια δύσκολη χρονιά για την χώρα, κατακρίνοντας παράλληλα την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως τόνισε, θα έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και επομένως θα λειτουργήσει εις βάρος του πολίτη.
Ενώ, Χρόνια Πολλά δεν παρέλειψε να στείλει σε όλους και ο κύριος Φώτης Καραλίδης. Από την άλλη, ο κος Φ. Καραλίδης επισήμανε, ότι οι δυσκολίες που θα υπάρξουν τις πρώτες ημέρες για το στήσιμο της νέας δομής και την κατανομή αρμοδιοτήτων, στα πλαίσια του Καλλικράτη, θα ξεπεραστούν, τονίζοντας δε, ότι βασικός σκοπός της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι τα καλύτερα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία.
Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσαν κυρίως εγκρίσεις ΜΠΕ και εγκρίθηκαν στο σύνολό τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή και υλοποίηση του έργου « Στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη και θεραπεία για την Φυματίωση και Ηπατίτιδα Β», το οποίο εντάχθηκε για την χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρίας 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 399.250,00 Ευρώ.
Παράλληλα, ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης, αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα τρία προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας 2077-2013, στα οποία συμμετέχει η Νομαρχία Ξάνθης. Πέρα, λοιπόν, από την δημόσια υγεία, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την προστασία των δασών και των δρόμων, αλλά στο έργο για τον επιδημιολογικό χάρτη.
Επίσης, εγκρίθηκε η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος της εταιρείας Παπαπαναγιώτου Αθανάσιος και ΣΙΑ Ο.Ε. στο αγρόκτημα Δάφνης του Δήμου Τοπείρου.
Να σημειωθεί δε, ότι το εργοστάσιο θα παράγει είκοσι τόνους γάλα κάθε μέρα και θα παρασκευάζει έξη προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη το γάλα.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κύριος Δημ. Φωτιάδης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι « κλείσαμε το συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος στον Νομό, για να ανοίγουν τα ιδιωτικά σαν τα μανιτάρια.»
Στην συνέχεια, τέθηκαν προς έγκριση Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων στον Νομό. Για το θέμα ο Νομάρχης, κος Γ. Παυλίδης, επισήμανε, ότι δεν πρέπει να γίνει υπέρβαση του ποσοστού που προβλέπεται από την νομοθεσία, ώστε να μην έχουμε αυθαίρετη επέκταση φωτοβολταϊκών σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ενώ, ο κος Σ. Μωραΐτης δεν ψήφισε θετικά κανένα θέμα που αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις, καθώς, όπως επισήμανε, « συγκεκριμένες εταιρείες επεκτείνονται σε συγκεκριμένες περιοχές»
Ενώ, τα τελευταία δύο θέματα αφορούσαν Γνωμοδότηση ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή της Μάνδρας Αβδήρων.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κύριος Γ. Παυλίδης ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όλους τους συναδέλφους, αλλά και τα ΜΜΕ για την συνεργασία που υπήρξε. Αναφέρθηκε δε, με ιστορικά στοιχεία για τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την προσφορά του στις ελληνικές κοινωνίες. Κλείνοντας, δεσμεύτηκε, να είναι « παρών» στα προβλήματα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας από το νέο του πόστο, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο.