Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοχρονιάτικος Μποναμάς για τους αγρότες

Καλλικράτης και στην Γεωργία

Πρωτοχρονιάτικος Μποναμάς
για τους αγρότες


- Καταμερισμό στα καλλιεργήσιμα είδη, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή σχεδιάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ενώ, στα σχέδια περιλαμβάνεται και η κατάργηση μικρών αγροτικών συνεταιρισμών

Κώστας Γλερίδης, μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ:
«-Είμαστε υπέρ της άποψης που έχει εκφράσει ο κύριος Σκανδαλίδης, να γίνει, δηλαδή, ένας μεγάλος και υγιής συνεταιρισμός, που θα είναι προς όφελος του αγρότη και του ίδιου του συνεταιρισμού»
-Θα συνεχιστούν να δίνονται ενισχύσεις στους αγρότες από την ΕΕ μετά το 2013, αλλά θα είναι λιγότερες. Δε θα πρέπει, όμως, να στηριζόμαστε ούτε στις οικονομικές ενισχύσεις, ούτε στις αποζημιώσεις. Θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε εκείνες τις καλλιέργειες, οι οποίες θα αυξήσουν τα εισοδήματά μας»


Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στον αγροτικό κόσμο της χώρας το νέο Νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, κυρίου Σκανδαλίδη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που επισημαίνει ο τελευταίος, θα πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το συνεταιριστικό κίνημα μέσα από το οποίο εκφράζονται οι Έλληνες αγρότες, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των συνεταιρισμών, ώστε το κράτος να έρχεται σε διαπραγματεύσεις, μόνον, με τους πιο σοβαρούς συνεταιρισμούς.
Ως θετική βρίσκει την ανωτέρω εξέλιξη ο κύριος Κώστας Γλερίδης, μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος αναφέρει για το ίδιο θέμα, μέσα από την εφημερίδα μας, ότι «είναι γεγονός, πως η διάσπαση που υπάρχει στο αρρωστημένο, θα έλεγα, συνεταιριστικό κίνημα, πρέπει να εξυγιανθεί» και συνεχίζει λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ της άποψης που έχει εκφράσει ο κύριος Σκανδαλίδης, να γίνει, δηλαδή, ένας μεγάλος και υγιής συνεταιρισμός, που θα είναι προς όφελος του αγρότη και του ίδιου του συνεταιρισμού».
Όπως υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Κ. Γλερίδης, με την σημερινή του μορφή, το συνεταιριστικό κίνημα, είναι πολυδιασπασμένο και αδύναμο, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τους αγρότες.
Παράλληλα, ο κος Κ. Γλερίδης αναφερόμενος στην νέα γεωργία, υπογραμμίζει, ότι αυτά που αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περί σύναψης συμβολαίων μεταξύ αγροτών και προμηθευτών, θα μπορέσει να έχει θετικά αποτελέσματα, μόνον, εάν οι συμβαλλόμενες πλευρές είναι φερέγγυες και αξιόπιστες.
«Έχουμε κάνει και άλλη φορά συμβόλαια, όταν, όμως, ερχόταν ο καιρός να πληρωθούμε, κάποιοι προμηθευτές αποδεικνύονταν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς εμάς, δηλαδή ήταν μονόπλευρη η τήρηση των υποχρεώσεων».
Από την άλλη, ο κύριος Κ. Γλερίδης επισημαίνει, πως το νέο νομοσχέδιο του αρμοδίου Υπουργείου προβλέπει καταμερισμό, όσον αφορά τις καλλιέργειες διαφόρων αγροτικών προϊόντων, ανάλογα με την κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που αναφέρει, «η κάθε περιοχή ενδείκνυνται για συγκεκριμένες καλλιέργειες, λόγου χάρη η καλλιέργεια βαμβακιού δεν αποδίδει στην Ξάνθη, ενώ έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στον Νομό Ροδόπης».
Να σημειωθεί, ότι τα προϊόντα που αποδίδουν σε σοδειά και επομένως ενισχύουν την τοπική οικονομία είναι το καλαμπόκι, η πατάτα, τα ζαχαρότευτλα, η ντομάτα και ο καπνός. Ενώ, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει παράλληλα ο κύριος Κ. Γλερίδης έχει αποδειχτεί, ότι η περιοχή μας ενδείκνυται και για καλλιέργεια οπορωφόρων δέντρων.
Θα αποδειχτεί, λοιπόν, μέσα από επιστημονικές μελέτες, που θα εξαγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ποια προϊόντα πρέπει να καλλιεργούνται σε κάθε περιοχή.
Κλείνοντας, ο κύριος Κ. Γλερίδης τονίζει ότι δεν θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις των αγροτών μετά το 2013, υπογραμμίζοντας δε, ότι θα παίρνονται λιγότερα χρήματα από τους δικαιούχους. «Θα συνεχιστούν να δίνονται ενισχύσεις στους αγρότες από την ΕΕ μετά το 2013, αλλά θα είναι λιγότερες. Δε θα πρέπει, όμως, να στηριζόμαστε ούτε στις οικονομικές ενισχύσεις, ούτε στις αποζημιώσεις. Θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε εκείνες τις καλλιέργειες, οι οποίες θα αυξήσουν τα εισοδήματά μας».