Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Έρημο Σαχάρα θυμίζει η πάλαι ποτέ πολυσύχναστη οδός

Δεν αυξήθηκε η εμπορική κίνηση στην Ηρώων μετά την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της οδού, παρά τις ευοίωνες προβλέψεις του Δημάρχου

Έρημο Σαχάρα θυμίζει η πάλαι
ποτέ πολυσύχναστη οδός
Αγανακτισμένοι παραμένουν οι καταστηματάρχες
που δραστηριοποιούνται στον πεζόδρομο πλέον


Κωνσταντίνος Πολυζωΐδης:
«Ο Δήμαρχος μας κατέστρεψε, ότι έλεγε ήταν αερολογίες. Είμαστε η έρημος Σαχάρα, εξαιτίας του λάθους έργου που έκανε. Βγήκε με εξήντα ψήφους διαφορά, εγώ θα ντρεπόμουνα, μετά από οκτώ χρόνια, να πάω να ξανακυβερνήσω. Αν το θεωρεί αυτό μεγάλη νίκη, ας είναι Δήμαρχος για άλλα τέσσερα χρόνια»

Νίκος Τσάβας:
«Ο Δήμαρχος είχε πει, ότι θα αναπτερωθεί το ηθικό των επαγγελματιών, όταν γίνει ο δρόμος πεζόδρομος, δυστυχώς, όμως, από εδώ δεν περνάει ψυχή. Πελάτες βλέπεις μόνο με το κιάλι, γιατί αυτοί είναι στους άλλους δρόμους της Ξάνθης»
Ταχσίμ Ρασίμ:
«Η θεαματική διαφορά που βλέπουμε, μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ηρώων, είναι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου μας»

Στενάζει η τοπική αγορά της Ξάνθης, εξαιτίας της γενικότερης χρηματοοικονομικής ύφεσης, φέρνοντας σε απόγνωση τους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται δραματικά μέρα με την μέρα.
Ο εμπορικός ιστός της πόλης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις επιταγές της κρίσης, καθώς η ψυχολογία του καταναλωτή έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της εθνικής οικονομίας.
Ο εμπορικός δρόμος της Ηρώων έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο, ένα έργο που άργησε να ολοκληρωθεί, προκαλώντας τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους επί της συγκεκριμένης οδού.
Σήμερα, το έργο είναι έτοιμο, τα παράπονα, ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει, καθώς ο βασικότερος σκοπός που θα εξυπηρετούσε, την τόνωση της αγοράς, σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν οι καταστηματάρχες, δεν επιτεύχθηκε.
Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως, όταν, είχαν προκύψει οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της Ηρώων, οι οποίοι διαφωνούσαν κάθετα με το κλείσιμο του δρόμου, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τους στερήσει πελάτες, ο Δήμαρχος, κύριος Μ. Στυλιανίδης, διαβεβαίωνε πως η ολοκλήρωση του έργου, θα ωφελήσει την εμπορική κίνηση στην Ηρώων, συνιστώντας στους καταστηματάρχες να κάνουν υπομονή, μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες για την πεζοδρόμησή της.
Σύμφωνα, πάντως, με αυτά που αναφέρουν οι περισσότεροι καταστηματάρχες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επί της οδού Ηρώων, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο όσον αφορά τον τζίρο τους, που πήρε την κάτω βόλτα από τότε που ξεκίνησε το έργο.
Η πεζοδρόμηση του δρόμου δεν επιτρέπει, πλέον, στους οδηγούς, που ψώνιζαν από τα καταστήματα της Ηρώων, να έρχονται σε εκείνο το εμπορικό σημείο, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του τζίρου των καταστηματαρχών.
Ορισμένοι από τους καταστηματάρχες της οδού Ηρώων τοποθετούνται στην ΦτΞ, για να περιγράψουν την επαγγελματική τους καθημερινότητα, μετά την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της Ηρώων.
Να σημειωθεί δε, ότι κάποιοι καταστηματάρχες, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για δικούς τους λόγους, απηύθυναν ανοιχτό ερώτημα προς τον Δήμαρχο της πόλης, κύριο Μ. Στυλιανίδης, που έχει ως εξής: Γιατί ο Δήμαρχος έχει να πατήσει στην Ηρώων εδώ και δύο χρόνια και γιατί δεν έρχεται να δει πως κινείται η Ηρώων μετά την πεζοδρόμησή της;
Παρακάτω, ακολουθούν μερικές, μόνον, από τις δηλώσεις των καταστηματαρχών της Ηρώων, σχετικά με την πεζοδρόμηση της οδού καθώς και τι αποτελέσματα έχει στον τζίρο τους.

Κωνσταντίνος Πολυζωΐδης, (Μπουγατσατζίδικο):
«Ο Δήμαρχος μας κατέστρεψε, ότι έλεγε ήταν μπαρούφες. Μας ρήμαξε! Ο τζίρος μας κατέβηκε 90% πιο κάτω, μετά την ολοκλήρωση του έργου. Όχι μόνον εμείς, αλλά όλη η αγορά της Ξάνθης έχει ρημάξει, αλλά ο Δήμαρχος ήθελε να κάνει εδώ πέρα υπαίθρια γυμναστήρια. Τα σκυλιά που κυνηγάνε τον κόσμο δεν τα μαζεύουν, τα γυμναστήρια μας μάραναν όμως.
Είμαστε η έρημος Σαχάρα, εξαιτίας του λάθους έργου που έκανε. Πάμε όλοι για κλείσιμο. Κάποτε είχα πει ότι όλα αυτά θα γίνουν κ…μπαρα, ήδη άρχισαν να γίνονται και τις άδειες, τις δίνει ο Δήμος, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αυτή είναι η ανάπλαση της πλατείας!
Βγήκε με εξήντα ψήφους διαφορά, εγώ θα ντρεπόμουνα, μετά από οκτώ χρόνια, να πάω να ξανακυβερνήσω. Αν το θεωρεί μεγάλη νίκη, ας είναι Δήμαρχος για άλλα τέσσερα χρόνια».

Νίκος Τσάβας, (Είδη εποχής):
«Η γνώμη μου είναι αντίθετη με αυτήν του Δημάρχου, όσον αφορά την πεζοδρόμηση της Ηρώων. Ο Δήμαρχος είχε πει, ότι θα αναπτερωθεί το ηθικό των επαγγελματιών όταν γίνει ο δρόμος πεζόδρομος, δυστυχώς, όμως, από εδώ δεν περνάει ψυχή. Το ίδιο πράγμα θα σας πουν όλοι οι συνάδελφοι στην Ηρώων.
Καταρχήν, οι στύλοι σβήνουν από τις έξι η ώρα. Είναι ακόμη θεοσκότεινα, όταν σβήνουν οι στύλοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα νυχτερινά καταστήματα. Επίσης, θα πρέπει να μαζέψουν τα σκυλιά που κυκλοφορούν μέσα στο πάρκο, όπου περνάει ο κόσμος με τα ποδήλατα ή τα μηχανάκια. Η κίνηση της αγοράς είναι πάρα πολύ πεσμένη. Μετά την πεζοδρόμηση έφυγαν τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου κίνηση. Οι οδηγοί κατεβάζανε τις οικογένειές τους για να ψωνίσουν, υπήρχε ζωή. Από τότε που έκλεισε ο δρόμος της Μ. Βόγδου και της Ηρώων, έχει νεκρώσει η αγορά.
Ο Δήμαρχος μας είχε πει, ότι εάν διαπιστώσει πως υπάρχει πρόβλημα, θα κάνει τον δρόμο της Ηρώων βραδείας κυκλοφορίας, αυτό ζητάμε για να μπορέσουμε να δουλέψουμε».

Ταχσίμ Ρασίμ, (Πατσατζίδικο):
«Η θεαματική διαφορά που βλέπουμε μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ηρώων είναι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου μας. Άνοιξα το κατάστημά μου τα Χριστούγεννα και η κατάσταση ήταν η χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Δε θα ανοίξω καν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, γιατί απλώς θα χάσω την ημέρα μου. Τα πράγματα είναι χάλια, κάθε πέρσι και καλύτερα. Μετά την καινούργια χρονιά, θα είναι πολύ χειρότερα, έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Ο Θεός βοηθός και όποιος αντέξει. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί στον νέο πεζόδρομο της Ηρώων. Όταν είναι καλός ο καιρός έρχονται κάποιοι να κάνουν γυμναστική στο υπαίθριο γυμναστήριο. Όλοι θα πάμε για κλείσιμο, παλιά γινόταν χαμός και τώρα νέκρα. Η πεζοδρόμηση μας έκανε ζημιά. Κάποτε ερχόταν κάποιος με το αυτοκίνητο, τώρα που να έρθει; Αν υπήρχε εδώ ένα πάρκινγκ, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να παρκάρουν και να γυρνάνε σε όλη την αγορά. Ακόμη και τα τουριστικά λεωφορεία δεν έρχονται πια στην πλατεία, αλλά στο γήπεδο. Πώς να έρθουν οι τουρίστες στην αγορά; Αυτοί οι άνθρωποι κάποτε άφηναν κάποια χρήματα στα ταμεία μας».