Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ενδέχεται να ζητηθεί και συνδρομή του Εισαγγελέα, για να λάμψει η αλήθεια

Έχουν παρθεί όλα τα μέτρα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση με την πλαστογράφηση της υπογραφής του Προέδρου του ΕΒΕ από υπάλληλο του φορέα

Ενδέχεται να ζητηθεί και συνδρομή του Εισαγγελέα, για να λάμψει η αλήθεια

Γιάννης Σιούτας, μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης:
«Το Επιμελητήριο Ξάνθης βρίσκεται στα όρια της παρανομίας. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση του ίδιου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης»





Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης:
«Μακάρι να επέμβει το Υπουργείο, αυτό θέλουμε, γιατί θα μας λύσει τα χέρια. Εμείς τουλάχιστον σαν Διοικητική Επιτροπή δεν έχουμε κάνει καμία παρατυπία και καμία παρανομία, οπότε δεν μας ενδιαφέρει. Εγώ δε θα απολογηθώ ούτε για την παράνομη πράξη του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά ούτε και γι’ αυτά που λέει ο κύριος Σιούτας. Ο κύριος Σιούτας είναι μέλος του ΔΣ, ήταν παρών στο περασμένο ΔΣ και ξέρει ακριβώς τι ελέχθει. Από εκεί και πέρα, μπορεί να έχει μια άλλη άποψη ή μπορεί να είναι λίγο απληροφόρητος»

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στο Επιμελητήριο Ξάνθης, μετά την αποκάλυψη της απίστευτης ιστορίας με την πλαστογράφηση της υπογραφής του Προέδρου από τον Διευθυντή του Φορέα, προκειμένου να προωθηθεί σε θέση Προϊσταμένης συγκεκριμένη υπάλληλος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κύριος Π. Ανδρικόπουλος, από την πλευρά του δηλώνει άγνοια για την υπογραφή που μπήκε ως δική του και ζητά διαλεύκανση της υπόθεσης. Ήδη, ο τελευταίος έχει ζητήσει από τον Διευθυντή έγγραφη απολογία για την πράξη του, ώστε να δει τι μέτρα θα λάβει στη συνέχεια. Όπως αναφέρει, μάλιστα, μέσα από δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, είναι αποφασισμένος να φτάσει το θέμα μέχρι και τον Εισαγγελέα. Όσον αφορά δε την συγκεκριμένη υπάλληλο, η οποία με αδιαφανή τρόπο, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, προωθήθηκε σε αξίωμα, η σχετική διαδικασία για την προαγωγή της έχει παγώσει, μέχρι να ερευνηθεί σε βάθος το όλο θέμα.
Η υπόθεση απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη της Ξάνθης, αλλά πολύ περισσότερο τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη.
Πολλά μέλη του Επιμελητηρίου έσπευσαν να πάρουν θέση για το θέμα, κατακρίνοντας ως παράνομες τέτοιου είδους πρακτικές.
Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις του κυρίου Γιάννη Σιούτα, τις οποίες φιλοξενούμε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας, το Επιμελητήριο Ξάνθης βρίσκεται στα όρια παρανομίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρόεδρο για λάθος χειρισμούς όσον αφορά την συνολική λειτουργία του φορέα.
«Πως μπορεί να είναι σωστή η λειτουργία του Επιμελητηρίου Ξάνθης, όταν δεν κάνει συμβούλιο κάθε μήνα όπως ορίζει ο Νόμος, αλλά μια φορά το δίμηνο ή τρίμηνο;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Σιούτας και συνεχίζει λέγοντας «πως μπορεί να θεωρείται σωστή και σύννομη η λειτουργία του Επιμελητηρίου, όταν κάνει συμβούλια δια περιφοράς που δεν γίνονται σε κανένα άλλο Επιμελητήριο της χώρας; Περιφέρονται δηλαδή με έγγραφα από γραφείο σε γραφείο, χωρίς να ορίζουν συνεδρίαση σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, για να γράφονται και τα αντίστοιχα πρακτικά. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, παρά μόνον στην Ξάνθη».
Όσον αφορά δε, το θέμα της πλαστογράφησης, ο κύριος Γ. Σιούτας δηλώνει πεπεισμένος ότι η διοίκηση γνώριζε για το συμβάν. Προσθέτει από την άλλη, ότι είναι πάγια πολιτική στο Επιμελητήριο να υπογράφουν υπάλληλοι για θέματα που αφορούν τον Πρόεδρο. Γεγονός, που ο κύριος Γ. Σιούτας αποδίδει στην άσχημη διοίκηση του φορέα από τον κύριο Π. Ανδρικόπουλο.
«Όταν δεν λειτουργείς το Επιμελητήριο με τον ίδιο τρόπο που διοικείς την επιχείρησή σου, είναι λογικό να υπάρχει αυτή η άσχημη κατάσταση» τονίζει ο κος Γ. Σιούτας.
Σπεύδει να συμπληρώσει δε, πως «Η διοίκηση του Επιμελητηρίου χαρίζει κάθε χρόνο σαράντα χιλιάδες ευρώ στους υπαλλήλους για υπερωρίες που δεν γίνονται. Λεφτά του κοσμάκη δίνονται ως «δώρο» στους υπαλλήλους του φορέα, οι οποίοι υπάλληλοι διευκολύνονται και με δάνεια από το ταμείο του Επιμελητηρίου, το οποίο αυτή την στιγμή δεν έχει λεφτά για να φτιάξει τα μαγαζιά του και να τα παραχωρήσει για ενοίκιο. Η διοίκηση παίζει «παιχνιδάκια» της πλάκας, αντί να είναι κοντά στους επιχειρηματίες και να τους βοηθάει» αναφέρει παράλληλα ο κύριος Γ. Σιούτας.
Και καταλήγει «είναι δυνατόν να ξανά είναι υποψήφιος ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος για την θέση του Προέδρου; Το Επιμελητήριο θέλει μια ανατροπή θέλει αυτοί που θα αναλάβουν τις τύχες του, να είναι επαγγελματίες, οι οποίοι θα το λειτουργήσουν με τον τρόπο που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους».

Εντελώς διαφορετική άποψη, πάντως, επί του θέματος εκφράζει στην ίδια συνέντευξη στην ΦτΞ, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Καταρχήν, ο τελευταίος διαψεύδει ρητά, ότι γνώριζε κάτι για την περιβόητη, πλέον, πλαστογραφία της υπογραφής τους και εξηγεί αναλυτικά πως έγιναν τα πράγματα.
«Όλα ξεκίνησαν από κάποιο συμβούλιο, το οποίο επρόκειτο να γίνει 30/7 και δεν έγινε. Από την στιγμή που δεν έγινε, είναι λογικό να μην υπάρχουν αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Μου ζητήθηκε, λοιπόν, να υπογράψω μια απόφαση Προέδρου, η οποία είχε σχέση με αυτό το συμβούλιο και δεν δέχτηκα, διότι δεν υπήρχαν πρακτικά διοικητικού συμβουλίου. Παρόλα αυτά πλαστρογαφήθηκε η υπογραφή μου και εστάλησαν έγγραφα στο υπηρεσιακό συμβούλιο, αλλά και στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Πρόκειται για μετάταξη και προαγωγή συγκεκριμένης υπαλλήλου. Αυτά υπέπεσαν στην αντίληψή μας τον τελευταίο καιρό, όταν, δηλαδή, ήρθε σε μας η εφημερίδα της κυβέρνησης και οι αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου. Τότε, καταλάβαμε ότι είχαν γίνει ενέργειες, τις οποίες δεν γνώριζε ούτε ο Πρόεδρος, ούτε και η διοικητική επιτροπή. Πάρθηκε μια απόφαση να σταματήσουν όλα αυτά τα πράγματα και να διερευνηθεί, εάν είναι σύννομη ή όχι η διαδικασία περί προαγωγής και μετάταξης της συγκεκριμένης υπαλλήλου. Στην χθεσινή Διοικητική Επιτροπή πάρθηκε πάλι η ίδια απόφαση και καλείται ο αρμόδιος υπάλληλος, ο Προϊστάμενος των Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου, να απολογηθεί για όλη αυτή την διαδικασία» αναφέρει ενδεικτικά ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος και συνεχίζει λέγοντας «από εκεί και πέρα, θα περιμένουμε τι θα πουν οι Νομικοί και τι θα πρέπει να γίνει στην συνέχεια. Θεωρώ, ότι πρέπει οπωσδήποτε να προβούμε σε ακύρωση όλων αυτών των αποφάσεων. Περιμένουμε την απολογία του υπαλλήλου που πλαστογράφησε την υπογραφή μου, για να πράξουμε ανάλογα».
Σε ερώτηση, εάν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του συγκεκριμένου υπαλλήλου από την θέση του, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος αναφέρει ότι «δεν ξέρω. Στην επόμενη Διοικητική Συνεδρίαση θα αποφασίσει η Διοικητική Επιτροπή για το τι πρέπει να κάνουμε, αφού πρώτα πάρουμε τις συμβουλές του νομικού συμβούλου και ενδεχόμενα και του ίδιου του εισαγγελέα. Πρέπει να δούμε νομικά, πως μπορούν να ακυρωθούν όλες αυτές οι αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου, οι οποίες κατά την άποψή μου είναι παράτυπες, όπως και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης».
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα σε αυτή την ιστορία, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος επισημαίνει ότι «δεν το γνωρίζω. Ξέρω, μόνον, για τα συγκεκριμένα δύο πρόσωπα. Είμαστε σε μια διαδικασία αυτή την στιγμή για την διαλεύκανση της υπόθεσης, δεν ξέρω, βέβαια, που θα καταλήξει».
Αναφερόμενος δε, στις δηλώσεις του κυρίου Γ. Σιούτα για τα παράνομα συμβούλια δια περιφοράς, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος διευκρινίζει ότι «επρόκειτο να γίνει συμβούλιο στις 30 Ιουλίου, το οποίο τελικά δεν έγινε. Είχαμε δύο θέματα, τα οποία θεωρήθηκαν επείγοντα και αποφασίστηκε να γίνει συμβούλιο δια της περιφοράς. Γράφονται, δηλαδή, τα θέματα και πηγαίνεις, κατ’ ιδίαν, σε όλους τους συμβούλους, για να εκφέρουν άποψη, αν συμφωνούν ή διαφωνούν γι’ αυτά. Υπογράφουν και γίνεται ένα πρακτικό, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε ποτέ και ούτε πήγαν ποτέ σε κανέναν, για να του πούνε να υπογράψει εάν συμφωνεί η διαφωνεί. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από είκοσι ένα άτομα, έπρεπε να πάνε στα είκοσι ένα αυτά άτομα, στο γραφείο ή στις επιχειρήσεις τους, για να πάρουν το «ναι» ή το «όχι» και την υπογραφή τους, αλλά και να συνταχθεί ένα πρακτικό. Πρακτικό δεν συντάχθηκε ποτέ, εν γνώσει ημών τουλάχιστον. Εάν συντάχθηκε από τους ίδιους, αυτό θεωρείται ψεύτικο πρακτικό.»
Αναφορικά, τώρα, με τις δηλώσεις του κυρίου Γ. Σιούτα, ότι το Επιμελητήριο βρίσκεται στα όρια παρανομίας και χρήζει από παρέμβαση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος τονίζει με έμφαση τα εξής:
«Μακάρι να επέμβει το Υπουργείο, αυτό θέλουμε, γιατί θα μας λύσει τα χέρια. Εμείς τουλάχιστον σαν Διοικητική Επιτροπή δεν έχουμε κάνει καμία παρατυπία και καμία παρανομία, οπότε δεν μας ενδιαφέρει. Εγώ δε θα απολογηθώ ούτε για την παράνομη πράξη του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά ούτε και γι’ αυτά που λέει ο κύριος Σιούτας. Ο κύριος Σιούτας είναι μέλος του ΔΣ, ήταν παρών στο περασμένο ΔΣ και ξέρει ακριβώς τι ελέχθει. Από εκεί και πέρα, μπορεί να έχει μια άλλη άποψη ή μπορεί να είναι λίγο απληροφόρητος. Έπειτα, δυστυχώς υπάρχουν σε πολλά πράγματα οικογενειακοί δεσμοί, γι’ αυτό, εξάλλου, το ελληνικό κράτος έχει καταντήσει εδώ που κατάντησε. Συζητάμε ποιος είναι ο ξάδερφος, ο κουμπάρος και ο κολλητός, αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουν. Δυστυχώς, έχουμε μάθει να λειτουργούμε με αυτή την λογική, κάποτε, όμως, πρέπει να σταματήσει».