Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σε καλό στάδιο η αποδοχή της περαίωσης από τους επαγγελματίες

Σε καλό στάδιο η αποδοχή της
περαίωσης από τους επαγγελματίες



Χρήστος Κετύπης, Επόπτης Ελέγχου Α’ ΔΟΥ Ξάνθης:
«Σε όσους ήρθε περαίωση, ενώ είχαν κάνει περαίωση ή αυτοπεραίωση ή τους είχε γίνει έλεγχος από την ΔΟΥ και περιλαμβάνονται αυτά τα στοιχεία στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, μπορούν να κάνουν αίτηση διόρθωσης. Όσοι αποδεχτούν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης αυτής και πληρώσουν όλο το φόρο που προκύπτει, μπορούν να καταστρέψουν τα βιβλία και τα στοιχεία που τηρούσαν μέχρι 31/12/2005»

Μέχρι τις 13/12 του 2010 θα εκδίδονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την περαίωση. Όσοι λοιπόν από τους φορολογούμενους επιθυμούν να περαιώσουν και δεν έχουν πάρει το εκκαθαριστικό σημείωμα, πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 13/12/2010. Ενώ, η αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι μέχρι τις 28/12/ του 2010, δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν μέχρι αυτή την ημερομηνία στις τράπεζες αν έχουν πάρει το εκκαθαριστικό σημείωμα από την ΓΓΠΣ ή στην ΔΟΥ αν το σημείωμα εκδόθηκε από εκεί , σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κύριος Κετύπης Χρήστος, Επόπτης Ελέγχου Α’ ΔΟΥ Ξάνθης.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει παράλληλα ο κύριος Χ. Κετύπης στην ΦτΞ, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ελεγμένες υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια που δεν παρήλθε ημερομηνία συμβιβασμού, μπορούν να κάνουν αίτηση για να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου 3888/2010. Αίτηση μπορούν να κάνουν μέχρι τις 17/12/10.
Ενώ, οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν εκδώσει μη νόμιμα φορολογικά στοιχειά ( εικονικά), μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 17/12/10 στην ΔΟΥ ειδικό σημείωμα δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων.
Ερωτηθείς, αναφορικά με τα επίπεδα είσπραξης σε σχέση με αυτά που περίμεναν να πάρουν από την περαίωση, ο κύριος Χ. Κετύπης, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την δική μας υπηρεσία, λόγο του γεγονότος ότι αυτοί που πήραν εκκαθαριστικό σημείωμα του ΓΓΠΣ τα πληρώνουν απευθείας στις τράπεζες. Σε γενικές γραμμές όμως υπάρχει αποδοχή. Μάλιστα είναι σε καλό στάδιο η αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την περαίωση από τους επαγγελματίες της Ξάνθης».
Από την άλλη, ο κύριος Χ. Κετύπης τονίζει ότι «σε όσους ήρθε περαίωση, ενώ είχαν κάνει περαίωση ή αυτοπεραίωση ή τους είχε γίνει έλεγχος από την ΔΟΥ και περιλαμβάνονται αυτά τα στοιχεία στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, μπορούν να κάνουν αίτηση διόρθωσης. Όσοι αποδεχτούν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης αυτής και πληρώσουν όλο το φόρο που προκύπτει, μπορούν να καταστρέψουν τα βιβλία και τα στοιχεία που τηρούσαν μέχρι 31/12/2005»
Και καταλήγει «αυτοί που δε θα δεχτούν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης αυτής, θα γίνει έλεγχος σε όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις, μετά την ολοκλήρωση της περαίωσης».