Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς χρήματα παραμονή Χριστουγέννων;

Χωρίς χρήματα παραμονή Χριστουγέννων;

Από Δεκέμβριο σε Ιανουάριο μετατίθεται η χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα

- Αποκλειστικές δηλώσεις στην ΦτΞ των εκπροσώπων κομματικών και παραγωγικών φορέων της Ξάνθης


Χωρίς χρήματα κινδυνεύει να μείνει η ελληνική κυβέρνηση παραμονή Χριστουγέννων, καθώς το Eurogroup αποφάσισε να αναστείλει για τον μήνα Ιανουάριο την χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου (9 δις ευρώ) προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού της Αυστρίας, κυρίου Γιόζεφ Πρελ.
Να σημειώσουμε δε, πως η αναβολή αφορά την ΕΕ και όχι το ΔΝΤ.
Γερμανία και Αυστρία υποστηρίζουν ότι η χώρα μας δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το μνημόνιο, γι’ αυτό και εμφανίζονται διστακτικές στην χορήγηση του μεριδίου που τους αναλογεί, για την τρίτη δόση του δανείου για την Ελλάδα.
Το θέμα είναι ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη επιβεβαίωση του θέματος από το κέντρο λήψης αποφάσεων, τις Βρυξέλλες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, πάντως, πως η αναστολή της τρίτης δόσης του δανείου προς την χώρα μας αποτελεί μια εκβιαστική κίνηση, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να αναγκαστεί να πάρει νέα οικονομικά μέτρα, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει για το οικονομικό έτος 2011.
Σε σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κύριος Αχιλλέας Τσαρτσάρας επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πάρει την τρίτη δόση του δανείου, παρά τα όποια κωλύματα έχουν προκύψει. Συμπληρώνει δε, πως σε περίπτωση που χρειαστούν νέα μέτρα, αυτά δε θα επιβαρύνουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
«Αν χρειαστεί να παρθούν μέτρα, αυτά δε θα πλήξουν τους χαμηλοεισοδηματίες» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Α. Τσαρτσάρας και συνεχίζει λέγοντας πως «η Αυστρία και η Γερμανία μπορούν να λένε ότι θέλουν. Ευρώπη δεν είναι μόνον αυτές οι χώρες».

Η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κυρία Σούλα Ιακωβίδου από την πλευρά της επισημαίνει πως «νέα μέτρα έρχονται, άσχετα αν η κυβέρνηση το διαψεύδει. Εξάλλου, δεν έχουν ενημερώσει τον κόσμο αναφορικά με αυτά που αναφέρει το μνημόνιο».

Σχετικά με το θέμα τοποθετούνται στην εφημερίδα μας και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Ξάνθης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα δεν επιβραβεύτηκαν, προφανώς, γιατί οι χειρισμοί των κυβερνώντων μας δεν ήταν οι κατάλληλοι».

Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:
«Ο κόσμος του μόχθου, της εργασίας και του μεροκάματου κάνει την νύχτα μέρα για να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του προς το κράτος. Το κράτος όμως δεν κάνει αυτό που πρέπει. Εφόσον γίνει το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, των γκρίζων ζωνών που υπάρχουν σε κάθε πλευρά συναλλαγής και η διαλεύκανση τόσων σκανδάλων, τότε θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει την τρίτη δόση του δανείου».

Πρέπει να συμπληρώσουμε κλείνοντας, πως ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν άφησε να εννοηθεί μέσα από σχετικές δηλώσεις του σε ξένους δημοσιογράφους, ότι ενδέχεται η εκταμίευση της τρίτης δόσης, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, να μετατεθεί για τον Ιανουάριο.