Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ράμπο από την Πέμπτη σε Ξάνθη για την καπνοαπαγόρευση

- Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τους ελέγχους τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί, για να διαπιστώνεται εάν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός Νόμος
- Επιστρατεύουν τους Καπνοκυνηγούς…


Ράμπο από την Πέμπτη
σε Ξάνθη για την καπνοαπαγόρευση

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο Προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, κύριος Ανδρέας Νεάρχου, θα ξεκινήσουν έλεγχοι από τα κλειστά κλιμάκια που έχουν συσταθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν εφαρμόζεται ο Νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Να θυμίσουμε, πως ο αντικαπνιστικός Νόμος έφερε πληθώρα αντιδράσεων όχι μόνον από την πλευρά των καπνιστών, αλλά και των επαγγελματιών που διαχειρίζονται κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς οδήγησε σε πτώση του τζίρου τους.
Μάλιστα, επειδή δεν έγινε σεβαστό το αίτημα των Ελλήνων επαγγελματιών να μπει σε αναστολή η απαγόρευση του καπνίσματος μέχρι να περάσει η οικονομική κρίση, αλλά και μέχρι να αποφασιστούν αποτελεσματικοί τρόποι, για να διαπιστώνεται ποιος εφαρμόζει και ποιος όχι τον σχετικό Νόμο, η ΠΟΕΣΕ πήρε απόφαση να διαμαρτυρηθεί μέσω της επαναφοράς σταχτοδοχείων στα καταστήματα. Η απόφαση ακολουθήθηκε πιστά από τα περισσότερα σωματεία επαγγελματιών που διαχειρίζονται κλειστούς δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα ο Νόμος να αγνοηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο στους επιχειρηματίες που ζητάνε «πάγωμα» του σχετικού Νόμου.
Πάντως, ο πρώην Πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου επαγγελματιών café-bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Πασσαλής, επισημαίνει, ότι προσεχώς θα συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση του σωματείου, προκειμένου να αποφασιστεί τι στάση θα κρατήσουν όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου. Η μη εφαρμογή του Νομού μπορεί να αποτελεί μια κίνηση διαμαρτυρίας, αλλά συνάμα αποτελεί και μια παράνομη πράξη, γι’ αυτό οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποφασίσουν υπεύθυνα, για το τι θα κάνει ο καθένας από την πλευρά του.
Βέβαια, η απόφαση της ΠΟΕΣΕ να επανέλθουν τα τασάκια στα καταστήματα, δεν δεσμεύει κανέναν επιχειρηματία, καθώς εμπίπτει στην διακριτική του ευχέρεια.
Ο κύριος Ανδρέας Νεάρχου, Προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, προειδοποιεί, πάντως, ότι στους ελέγχους που θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες από τα ειδικά κλιμάκια και τα οποία σημειωτέων θα γίνονται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, οι παρανομούντες θα τιμωρούνται όπως ορίζει ο Νόμος.