Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Όσο μεγαλώνει η φτώχεια και η ανεργία, τόσο αυξάνεται η εγκληματικότητα


Σε ψιλικατζήδες μετατράπηκαν οι διαρρήκτες λόγω πείνας

Έπαθλο των διαρρήξεων
ένα… σαλάμι αέρος


Όσο μεγαλώνει η φτώχεια και η ανεργία, τόσο αυξάνεται η εγκληματικότητα

Η εγκληματικότητα σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο γνωρίζει έξαρση για το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή του Νόμου και της τάξης.
Πλέον, δεν είναι μόνον τα μεγάλα αστικά κέντρα που πλήττονται από τις εγκληματικές ενέργειες, αλλά και η ελληνική επαρχία, καθώς το φαινόμενο διαρκώς παίρνει διαστάσεις, ενίοτε επικίνδυνες.
Όσον αφορά την Ξάνθη, τα πράγματα δεν είναι τόσο ήσυχα όσο σε παρελθόντα χρόνο, κάτι που έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές μέσα από γραφόμενα του τοπικού τύπου. Η ανασφάλεια του πολίτη είναι δικαιολογημένη, καθώς ζει και κινείται μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου το έγκλημα, μικρό και μεγάλο, αποτελεί κομμάτι της πραγματικότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης είναι οι σχετικά πρόσφατες ένοπλες ληστείες που έγιναν σε δημόσιες υπηρεσίες, σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο στην κοινωνία. Οι κλοπές και διαρρήξεις που πλέον δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Ακόμη, όμως και σοβαρότερα εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, που αν και λίγες, έχουν, ωστόσο, σοκάρει την μικρή μας κοινωνία.
Βέβαια, για την περίοδο που διανύουμε, μετά δηλαδή την λήξη της τουριστικής σεζόν, οι διαρρήξεις σε σπίτια αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, όπως στην περίπτωση της περιοχής των Αβδήρων, πριν μερικές ημέρες. Έξι με επτά ακατοίκητα σπίτια στον Δήμο Αβδήρων μπήκαν στο στόχαστρο επιτήδειων, οι οποίοι τα παραβίασαν και μπήκαν μέσα με δόλο.
Όπως επισημαίνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κύριος Ιωακείμ Τσουκνάδης, το φαινόμενο με τις συνεχείς διαρρήξεις εξοχικών, κυρίως, κατοικιών, είναι κοινό για όλους τους Νομούς της χώρας κάθε τέτοια χρονική περίοδο.
Να σημειώσουμε δε, ότι όσον αφορά τα σπίτια που παραβιάστηκαν στα Άβδηρα πριν λίγες ημέρες, οι διαρρήκτες που ήταν τουλάχιστον δύο, δεν πήραν πράγματα αξίας. Περιορίστηκαν στο σαλάμι που βρήκαν στο ψυγείο, καθώς και σε άλλα μικροπράγματα που υπήρχαν στα προκείμενα σπίτια. Το γεγονός αυτό καθαυτό αποκαλύπτει και μια άλλη πλευρά του θέματος, την κοινωνική. Η φτώχεια και η εξαθλίωση ωθούν πολλές φορές τον συνάνθρωπο σε παράνομες πράξεις. Και όσο μεγαλώνει η φτώχεια και η ανεργία, τόσο η εγκληματικότητα θα αυξάνεται. Αν κάποιοι με τα σύγχρονα δεδομένα παραβιάζουν ένα σπίτι για να πάρουν ένα σαλάμι, φανταστείτε τι θα γίνει, όταν σφίξουν λίγο περισσότερο τα πράγματα, όπως μας υπόσχονται τα οικονομικά της χώρας, που αποτελούν τον μεγάλο ασθενή.
Εύλογα γεννιέται το ερώτημα, γιατί το επίσημο κράτος δεν κάνει τίποτα; Γιατί δεν επιλαμβάνεται αυτών των προβλημάτων, που παίρνουν επικίνδυνη διάσταση με προεκτάσεις κοινωνικής έκρηξης;