Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Σε κατάσταση πανικού οι Βενζινοπώλες της Βορείου Ελλάδος

ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Γιάννης Σιούτας, Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης:
«-Η Βουλγαρία επωφελείται εις βάρος της Βορείου Ελλάδος λόγω των χαμηλών τιμών που έχει όχι μόνον στην βενζίνη, αλλά και σε άλλα αγαθά
-Δεν μπορεί στην Ελλάδα το λίτρο βενζίνης να κοστίζει 1,50 ευρώ και στην Βουλγαρία 1,20
-Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την Βουλγαρία να ανεβάσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης»
Οι χαμηλές τιμές της γειτονικής χώρα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος στην γειτονική πόλη της Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθούν οι επαγγελματίες του κλάδου αναφορικά με τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να αποφύγουν το «λουκέτο» στα πλαίσια της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα.
Το θέμα που μονοπώλησε την συζήτηση κατά την διάρκεια της συνέλευσης αφορούσε την λάθρα εισαγωγή καυσίμων από τις γειτονικές χώρες στην Ελλάδα, κυρίως από την Βουλγαρίας. Το άνοιγμα των συνόρων, όπως καταγγέλλουν οι Βενζινοπώλες, οδήγησε πολλούς συμπατριώτες μας, κυρίως της Βορείου Ελλάδος στην Βουλγαρία, σε αναζήτηση καλύτερων τιμών σε καύσιμα, αλλά και σε άλλα προϊόντα.
«Η Βουλγαρία επωφελείται εις βάρος της Βορείου Ελλάδος λόγω των χαμηλών τιμών που έχει όχι μόνον στην βενζίνη, αλλά και σε άλλα αγαθά» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιάννης Σιούτας, κληθείς να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη που έχει στρέψει το ενδιαφέρον τον καταναλωτών προς την γειτονική χώρα.
Σύμφωνα πάντως και με αυτά που τονίστηκαν κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος στην Κομοτηνή, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν μπορεί να γίνει τίποτα από την πλευρά των επαγγελματιών, καθώς δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κάποιον να πάει στην Βουλγαρία και να αγοράσει εκεί καύσιμα.
Αυτό βέβαια που έγινε σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δράση, απαιτώντας από την Βουλγαρία να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που είναι πολύ χαμηλότερος από ότι είναι στην Ελλάδα.
«Η Βουλγαρία πρέπει να ανεβάσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορεί στην Ελλάδα το λίτρο βενζίνης να κοστίζει 1,50 ευρώ και στην Βουλγαρία 1,20. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Η Πολιτεία θα πρέπει να πιέσει την Βουλγαρία προς αυτή την κατεύθυνση» υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Γ. Σιούτας.
Όσον αφορά δε τα άλλα θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά την διάρκεια της Συνέλευσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα τα κλάδου στα πλαίσια της δημοσιονομικής ύφεσης βρέθηκαν στο προσκήνιο. Η συζήτησης έγινε υπό την μορφή ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών και είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στην πόλη της Αθήνας.