Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ


Νίκος Φωτιάδης:
«Κατά την προεκλογική περίοδο διαπίστωσα σοβαρότητα, γελοιότητες, ανέντιμες συνδιαλλαγές, ψηφοθηρία κακής ποιότητος (καφέδες, ούζα, …φιλολογικές συγκεντρώσεις γυναικών, αθλητικών παραγόντων, κομματαρχίσκων, φιλάρχων του “Ισλαμαμπάντ και της Ακτής Ελεφαντοστού”»

Οι πρώτες Καλλικρατικές εκλογές για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση έχουν περάσει πλέον στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επόμενη ημέρα των εκλογών είναι πολύ διαφορετική από αυτό που θα περίμεναν πολλοί εκλεγμένοι συμπολίτες μας. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι πολύ περισσότερες από τις αναμενόμενες και ο κόσμος πιο αγανακτισμένος από ποτέ.
Όσον αφορά δε την τοπική κοινωνία της Ξάνθης, η επανεκλογή του κυρίου Μιχάλη Στυλιανίδη στο αξίωμα του Δημάρχου εγείρει ποικίλα συναισθήματα στους δημότες του νέου διευρυμένου Δήμου Ξάνθης. Από την μια είναι αυτοί που αποδοκιμάζουν τις «παλιές συνταγές», όπως πολύ χαρακτηριστικά αποκαλούν την επανεκλογή των ίδιων προσώπων στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και από την άλλη, η σιγουριά και η ασφάλεια που σου προσφέρει η εμπειρία του Δημάρχου, σύμφωνα με ορισμένες άλλες εκτιμήσεις.
Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές αρκετοί από τον συνδυασμό του κυρίου Μ. Στυλιανίδη, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός, για χρόνια Αντιδήμαρχος Ξάνθης και σήμερα εκ νέου εκλεχθής δημοτικός σύμβουλος, κύριος Νίκος Φωτιάδης, υποστήριζαν ότι η δημοτική παράταξη που εκπροσωπούν θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με διαφορά. Τελικά, όμως, διαψεύστηκαν, αφού οι εκλογές εξελήχθηκαν σε ντέρμπι και η επανεκλογή του Δημάρχου την δεύτερη Κυριακή ήταν οριακή.
Αναφορικά με τις απερχόμενες δημοτικές εκλογές μιλάει στην ΦτΞ ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, μέσα από μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αφήνοντας το δικό του πολιτικό στίγμα, αλλά και πως βλέπει την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Ερώτηση: Σε συνέντευξή σας προ των εκλογών ήσασταν αισιόδοξος για την επανεκλογή του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη, από την πρώτη Κυριακή. Τι δεν πήγε καλά;
Ν. Φωτιάδης: «Πίστευα, ότι η Ξάνθη θα έβγαζε Δήμαρχο με 52% από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ίσως όμως η αποχή, σφάλματα, παραλείψεις μας οδήγησαν στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όπου όπως θα ξέρετε, δεν κάνεις προσπάθεια να καλύψεις την 1,5 μονάδα (από 48,5 στο 50% +1) αλλά ξεκινάς από την αρχή. Τότε έχει «παζάρια», παρασκήνια, εξαγορές συνειδήσεων, δάκτυλο… Υπουργικό, πιέσεις και εκβιασμούς, και πρωταγωνισταί είναι ονόματα τύπου Σαμπρή, Τζίμη, Ισμέτ Ινονού και κάθε είδους Μπίν Λάντεν…».
Ερώτηση: Ένα σχόλιο για τους υποψηφίους των άλλων παρατάξεων;
Ν. Φωτιάδης: «Και οι άλλοι συνδυασμοί είχαν αξιόλογους υποψηφίους (άνδρες και γυναίκες) εκ των οποίων μερικοί εξελέγησαν, μερικοί όχι. Αυτά έχει η ζωή, έτσι λειτουργεί η κοινωνία, δεν ανταμείβονται πάντα οι καλλίτεροι και άλλωστε έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργεντηθέντα».
Νομίζω, ότι κάποια νέα παιδιά έπρεπε να τα τιμήσουν οι συμπολίτες μας, έπρεπε να είναι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως ζούμε σε «Γιαλαντζί Ντουνιά»».
Ερώτηση: Είστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα για σας;
Ν. Φωτιάδης: «Ευχαριστημένος ήμουν πάντοτε από την ζωή μου. Βέβαια πάντα υπάρχουν καλλίτερα και πάντα υπάρχουν χειρότερα. Συνηθίζω να λέω «Δόξα τον Θεό» και να συνεχίζω να προσφέρω, να συμμετέχω, να ανέχομαι, να βιώνω την σκληρή καθημερινότητα.
Νομίζω, ότι η δική μου προσπάθεια να συναντήσω προεκλογικά τους ανθρώπους που με ξέρουν και τους ξέρω, δίχως ψεύτικα Χαμόγελα και… κεράσματα, έφεραν αποτέλεσμα.
Δεν πήγα προεκλογικά στο ΚΑΠΗ, αν και είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν συγκέντρωσα Αποστράτους, Παλαιμάχους Ποδοσφαιριστάς, Προσκόπους, μέλη άλλων Συλλόγων που είμαι Πρόεδρος ή μέλος και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα».
Ερώτηση: Γράψατε σε άρθρο σας, ότι «οι εκλογές είναι σοβαρή υπόθεση» και τονίζατε πως πρέπει με το χέρι στην καρδιά να ψηφίσουν τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ για το καλό του τόπου. Ισχύει αυτό;
Ν. Φωτιάδης: «Κατά την προεκλογική περίοδο διαπίστωσα σοβαρότητα, γελοιότητες, ανέντιμες συνδιαλλαγές, ψηφοθηρία κακής ποιότητος (καφέδες, ούζα, …φιλολογικές συγκεντρώσεις γυναικών, αθλητικών παραγόντων, κομματαρχίσκων, φιλάρχων του Ισλαμαμπάντ και της Ακτής Ελεφαντοστού).
- Κάρτες, βιογραφικά, μανιφέστα, άρθρα για το περιβάλλον, τα ζώα, τους αγρούς και την θάλασσα.
- Χαρτούρα, φάκελοι, ψηφοδέλτια και δηλώσεις για σκελετούς… και άλλα τινά κι ένα κατάπτυστο έντυπο που κυκλοφόρησε την νύχτα του Σαββάτου !!!».
Ερώτηση: Οι διαπιστώσεις σας (μηνύματα) από αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ν. Φωτιάδης: «- Μεγάλο ποσοστό αποχής, αγανάκτηση του κόσμου από τις δύσκολες μέρες που περνάει (οικονομική κρίση, ανεργία, αναξιοπιστία πολιτικών, κλεψιά του δημόσιου χρήματος και κυρίως ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ).
- Εμπιστοσύνη σε κάποια πρόσωπα που έχουν ήθος, προσέφεραν και αποτελούν εγγύηση για την αυριανή ημέρα.
- Αδιαφορία στα συνθήματα, τα οράματα και τα «ξεμωράματα» και τέλος ξεπεσμός και διαφθορά συνειδήσεων από τις διαδιδόμενες εξαγορές ψηφοφόρων».
Ερώτηση: Τελευταία ερώτηση για το «Αύριο των Καλλικρατικών Δήμων και Περιφερειών».
Ν. Φωτιάδης: «Έρχονται δύσκολες μέρες. Πολλές φορές δήλωσα σε συναδέλφους σας ότι το Σχέδιο «Καλλικράτης» που έγινε Νόμος του Κράτους (υπ’ αριθ. 3852, ΦΕΚ 87 7 Ιουνίου 2010) φέρνει τα επάνω κάτω στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει καινοτομίες, παραχωρεί αρμοδιότητες, απαιτεί συμμετοχική διακυβέρνηση, όμως δεν δίνει το κεντρικό Κράτος πόρους. Τα πάντα μειώνονται κατά 40% και αφήνει στους Δήμους το δικαίωμα με επιβολή φόρων να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Θέλει μελέτη ο «Καλλικράτης» (οι περισσότεροι φοβάμαι ότι δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται) και πρέπει και οι εκλεγέντες Δήμαρχοι – Σύμβουλοι και οι υπάλληλοι να παρακολουθήσουν το «πνεύμα του νομοθέτη». Φοβάμαι ότι τον πρώτο χρόνο Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αλλά και οι τοπικές κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες».