Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Σε έκρυθμο κλίμα η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε έκρυθμο κλίμα η Συνεδρίαση
του Δημοτικού Συμβουλίου


-Δύσκολη δημοτική θητεία προβλέπεται για την δημοτική αρχή Ξάνθης
-Χριστουγεννιάτικο μετεκλογικό μποναμά επιφύλασσε η αντιπολίτευση στην συμπολίτευση
-Έντονη κριτική και σκληρή αντιπαράθεση κατά την διάρκεια συνεδρίασης του πρώτου μετεκλογικού δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης
-Ο καυγάς για τα έργα τώρα ξεκίνησε
-Εκτός τόπου και χρόνου ο αρμόδιος παραλαβής έργου, αφού για άλλο έργο συζητούσαν και αυτός για άλλο έλεγε
-Επιπλέον χρήματα θα κοστίσει το έργο τέρας


Ως έκρυθμη και όχι άδικα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ατμόσφαιρα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια συνεδρίασης του προχθεσινού, μετεκλογικού δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης.
Έντονη κριτική άσκησε η μείζονος αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου στις εγκρίσεις έργων που αποφάσισε η δημοτική αρχή, προμηνύοντας ένα σκληρό αντιπολιτευτικό ρόλο κατά την διάρκεια της νέας δημοτικής θητείας στον Δήμο Ξάνθης. Με δεδομένη την οριακή διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων παρατάξεων στις απερχόμενες εκλογές, η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» δείχνει αποφασισμένη να περάσει από «κόσκινο» όλες τις κινήσεις της δημοτικής αρχής και να μην αφήσει τίποτα αδιευκρίνιστο.
Το θέμα που ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων είναι το ερώτημα του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυρίου Νίκου Ανταμπούφη, στα πλαίσια των εκτός ημερησίας διατάξεως, σχετικά με τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές της Ξάνθης. Αναφορικά με το ζήτημα, ο κύριος Ν. Ανταμπούφης επισήμανε πως σύμφωνα με αυτά που έχει υποστηρίξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η εκάστοτε Πολεοδομική Υπηρεσία έχει δικαίωμα να διατάξει την κατεδάφιση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας αυτεπάγγελτα.
Ο Δήμαρχος, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν έχει τέτοιο δικαίωμα και ότι όλη η διαδικασία μπορεί να αποβεί χρονοβόρα. Τόνισε δε, πως ο Δήμος δεν θα αδειοδοτεί τέτοιες κατασκευές στο μέλλον.
Αίτημα για ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου που θα αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση τέτοιων κεραιών στα όρια του Δήμου εξέφρασε εκτός από τον κύριο Νίκο Ανταμπούφη και ο κύριος Χρίστος Πούλιος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Αίτημα, ωστόσο, που έμεινε ανικανοποίητο, αφού ο Δήμαρχος δήλωσε σε έντονο ύφος ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει κάτι που έχει ήδη απαγορευτεί».
Η αρνητική στάση του κυρίου Μ. Στυλιανίδη στο ζήτημα δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης και εκφράστηκε μέσα από έντονη κριτική.
Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν και οι κάτοικοι που ανέδειξαν το πρόβλημα και βρέθηκαν στην συνεδρίαση για να δουν τι αποφάσεις θα πάρει το σώμα. Δήλωσαν απογοητευμένοι από την στάση του Δημάρχου, θεωρώντας ότι ο τελευταίος είναι λάθος ενημερωμένος για το ζήτημα. Πήραν δε την απόφαση να τον επισκεφτούν για να του αναφέρουν πως έχουν τα πράγματα, ώστε ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του για το θέμα.
Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε και στο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα της πρόσληψης πέντε συμβασιούχων για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με τα υπονοούμενα που άφησε η αντιπολίτευση, είναι πάγια τακτική της δημοτικής αρχής να προβαίνει σε συμβάσεις σε έκτακτες ανάγκες.
Κόντρα προέκυψε και στο θέμα της έγκρισης συμπληρωματικών εργασιών στις οδούς Βόγδου και Ηρώων, στα πλαίσια του έργου για την ενοποίηση των πλατειών και την ανάγκη να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης για τα ταξί της πόλης. Θεωρήθηκε υπερβολικά μεγάλο από την αντιπολίτευση το ποσόν των 120.000 ευρώ για την αναπροσαρμογή και 140.000 ευρώ συνολικά. Μάλιστα το θέμα έφερε ρήξη μεταξύ κυρίου Θανάση Ξυνίδη και Δημάρχου. Ενώ, σύσσωμη η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου το καταψήφισε.