Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πεσμένη ψυχολογία και έλλειψη χρημάτων, τα δύο κακά της μοίρας μας


Σε τελική ευθεία για τις γιορτές και η πόλη δεν έχει βάλει ακόμα τα γιορτινά της


Πεσμένη ψυχολογία και έλλειψη χρημάτων,
τα δύο κακά της μοίρας μας


- Οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν σκέφτονται καν να στολίσουν τις βιτρίνες τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ενώ, ο Δήμος κλασικά… έχει καθυστερήσει με τον στολισμό της πόλης

Μπορεί να μπήκαμε σε τελική ευθεία για τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο η ψυχολογία του κόσμου, αλλά και των καταστηματαρχών της Ξάνθης, δεν είναι η ανάλογη. Είναι βέβαια λογικό που οι περισσότεροι δεν αισθάνονται το πνεύμα των γιορτών, καθώς τα οικονομικά άγχη δεν αφήνουν περιθώρια για ευχάριστα συναισθήματα.
Η πόλη δεν έχει βάλει ακόμα τα χριστουγεννιάτικά της, κάτι που καθυστερεί την έλευση του γιορτινού κλίματος. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν έχουν στολίσει τις βιτρίνες τους, ενώ και ο Δήμος έχει καθυστερήσει πολύ με τον στολισμό της πόλης. Λείπουν ζωντανά χρώματα και οι γιορτινές μελωδίες από την Ξάνθη, σύμφωνα και με αυτά που επισημαίνουν οι δημότες της πόλης.
Σύμφωνα πάντως με αυτά που δηλώνουν οι επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, η ψυχολογία των ιδίων είναι τόσο πεσμένη, αλλά και τα οικονομικά τους τόσο περιορισμένα, ώστε δεν σκέφτονται να στολίσουν τα καταστήματά τους ανάλογα.
Όπως δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Νίκος Τσάβας, «το ηθικό είναι πεσμένο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν χρήματα για να τα διαθέσουν οι καταστηματάρχες για τον στολισμό της επιχείρησής τους. Οπωσδήποτε, έχουμε ακόμη αρκετές μέρες ως περιθώριο για να στολίσουμε και ευελπιστώ, ότι οι περισσότεροι, τουλάχιστον, συνάδελφοι, θα στολίσουν τα καταστήματα του, ώστε να προσελκύσουν τον κόσμο.
Δεν παίρνουμε το όλο θέμα ζεστά. Ενώ, στο εξωτερικό έχει εδώ και δύο μήνες που στολίστηκαν τα καταστήματα με λαμπιόνια, μπάλες και τα σχετικά, εμείς έχουμε αργήσει λίγο. Η ψυχολογία του επαγγελματία είναι πεσμένη».
Ενώ, ο πρώην Πρόεδρος και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, αναφέρει για το ίδιο θέμα ότι «εάν στολίζαμε πιο νωρίς τα καταστήματα, τότε ίσως να είχε αλλάξει λίγο η ψυχολογία του κόσμου. Αυτό βέβαια είναι ένα ερώτημα. Ακολουθούμε τις τακτικές που εφαρμόζουμε κάθε χρόνο, δηλαδή περιμένουμε τον Δήμο να κάνει την αρχή, για να ξεκινήσουμε να στολίζουμε τα καταστήματά μας. Φέτος, θα έπρεπε να ξεκινήσει λίγο πιο νωρίς ο στολισμός της πόλης, ώστε να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου.
Ένα κλασικό αίτημα δικό μας ήταν όλες τις μέρες που είμαστε ανοιχτά απογεύματα να έχουμε μουσική από τον Δήμο. Θα ήταν καλά, τουλάχιστον αυτές τις μέρες να υπάρχει μουσική».