Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Με πολλές δυσχέρειες και πολλές ταλαιπωρίες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση…

Με πολλές δυσχέρειες και πολλές ταλαιπωρίες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση…

Νίκος Λεοντής, Πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Ξάνθης:
«Αποκοπτόμαστε από την ίδια μας την αποστολή, την παροχή του ορθού φαρμάκου και των σωστών οδηγιών προς τον ασθενή, για να διαχειριζόμαστε έγγραφα που θα πρέπει να μπουν σε ένα σύστημα, ώστε να αποπληρωθεί η αξία των φαρμάκων που θα χορηγηθούν»

Με πολλές δυσχέρειες ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους φαρμακοποιούς της χώρας, ενός μέτρου που εφαρμόζεται για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την προάσπιση της οικονομικής ευρωστίας του κράτους, στα πλαίσια των σχετικών αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργείου.
Να σημειώσουμε, ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως μέτρο που προωθεί την διαφάνεια στις συναλλαγές ασθενών με ιατρούς και φαρμακοποιούς, χειροκροτήθηκε από τους τελευταίους. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως αποδεικνύεται μέσα από την πράξη, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Οι φαρμακοποιοί καλούνται να διεκπεραιώσουν την σχετική διαδικασία, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την εργασία τους. Ενώ, δεν είναι λίγες οι φορές, όταν προκύπτουν προβλήματα με το δαιδαλώδες ηλεκτρονικό σύστημα, με δεδομένο και το γεγονός, ότι αρκετοί φαρμακοποιοί δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για την διαχείριση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεοντής. Αναφερόμενος στις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο τελευταίος δηλώνει τα κάτωθι:
«Διαφαίνεται, πως αυτοί που εμπνεύστηκαν την δομή του συγκεκριμένου συστήματος, δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός, ότι έχουν να κάνουν με ιατρούς και φαρμακοποιούς, τους διαχειριστές του συστήματος, οι οποίοι κινούνται και εργάζονται κάτω από ορισμένες συνθήκες και με μια ιδιαίτερη πίεση στην δουλειά τους. Ούτε ο ασθενής είναι δυνατόν να περιμένει τον ιατρό, ανάλογα με την ευχέρεια χειρισμού των ηλεκτρονικών μέσων από ένα έως πέντε λεπτά. Ούτε βέβαια και ο φαρμακοποιός μπορεί να απορροφάται από το κύριο έργο του, που είναι η παροχή του ορθού φαρμάκου και των σωστών οδηγιών προς τον ασθενή, περισπώμενος στην διεκπεραίωση των τυπικών ζητημάτων που αφορούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση» και συνεχίζει λέγοντας, ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι αρκετοί φαρμακοποιοί, όπως και οι ιατροί, έχουν μια δεδομένη δυσχέρεια στον χειρισμό ηλεκτρονικών μέσων, όφειλε το σύστημα να πάρει αυτή την δυσχέρεια υπόψη».
Παράλληλα, ο κύριος Ν. Λεοντής, επισημαίνει με έμφαση, ότι δεν υπήρξε μέριμνα από τους αρμόδιους παράγοντες που εξήγγειλαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε οι διαχειριστές του συστήματος να λάβουν τις κατάλληλες γνώσεις για το θέμα.
«Δεν υπήρξε ολοκληρωμένη ενημέρωση για το σύστημα, αλλά και ενημέρωση να υπήρχε, δεν νομίζω, να καθίστατο δυνατή η άρση αυτών των αδυναμιών και η δεδομένη, πλέον, βραδύτητα του συστήματος. Δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία ενώπιον του ασθενούς, όπως θα έπρεπε να γίνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Ν. Λεοντής.
Κλείνοντας, ο τελευταίος υπογραμμίζει πως «χορηγούμε τα φάρμακα με την προσκόμιση της συνταγής και στην συνέχεια με ένα αργό, σχετικά, ρυθμό προχωρούμε στην καταχώρηση της συνταγής μέσα στο σύστημα.
Αποκοπτόμαστε από την ίδια μας την αποστολή, την παροχή του ορθού φαρμάκου και των σωστών οδηγιών προς τον ασθενή για να διαχειριζόμαστε έγγραφα που θα πρέπει να μπουν σε ένα σύστημα, ώστε να αποπληρωθεί η αξία των φαρμάκων που θα χορηγηθούν».