Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

«Ο Δήμαρχος μας, Λάκης Στυλιανίδης, θα βγει Δήμαρχος και πάλι, από την πρώτη Κυριακή»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, παραχωρεί στην εφημερίδα μας ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξάνθης, Νίκος Φωτιάδης:
«Ο Δήμαρχος μας, Λάκης Στυλιανίδης, θα βγει Δήμαρχος και πάλι, από την πρώτη Κυριακή»

Με το γνωστό καυστικό του λόγο, χωρίς να χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα και να κάνει ελιγμούς, μιλάει στην εφημερίδα μας, μέσα από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με θέμα τις επικείμενες εκλογές, ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, Στρατηγός πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου Ξάνθης, κυρίου Μιχάλη Στυλιανίδη.
Ο κύριος Ν. Φωτιάδης έχει αποφασίσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με τον συνδυασμό της σημερινής δημοτικής αρχής, που φέρει την χαρακτηριστική ονομασία, « Ξάνθη- Σταυρούπολη, πρότυπο δημιουργίας», καθώς, όπως δηλώνει, θεωρεί, ότι, μόνον, αυτός ο συνδυασμός είναι ικανός να διαχειριστεί θέματα του νέου δήμου Ξάνθης, που θα προκύψει από την συνένωση Ξάνθης και Σταυρούπολης, στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Παρακάτω, ακολουθεί η συνέντευξη που παραχωρεί στην ΦτΞ ο κύριος Ν. Φωτιάδης, εστιάζοντας στα σημαντικότερα σημεία, που άπτονται των αυτοδιοικητικών εκλογών που έρχονται.

- Κύριε, Φωτιάδη, τι γνώμη έχετε για τον συνδυασμό που παρουσίασε ο κύριος Μ. Στυλιανίδης;
Νίκος Φωτιάδης:
«Όπως είδατε, υπάρχουν νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Υπάρχουν όμως και παλιοί, έμπειροι και δοκιμασμένοι, ώστε όλοι ΜΑΖΙ να συνεργασθούν για το καλό του Δήμου και των συμπολιτών μας».
-Έχετε ξεχωρίσει κάποιους, ως ποιο ικανούς για να φέρουν εις πέρας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του συνδυασμού που εκπροσωπείται;
Νίκος Φωτιάδης:
«Βεβαίως! Όμως, δεν είναι σωστό να αναφερθώ σε ονόματα με λόγια θετικά ή αρνητικά, αυτό θα το κάνουν οι Ξανθιώτες την ώρα των εκλογών, ψηφίζοντας με το χέρι στην καρδιά».
-Θυμάμαι που σας είχα ρωτήσει τον Μάιο, όταν ψηφιζόταν ο Νόμος για τον Καλλικράτη, τη γνώμη σας και μου είπατε χαρακτηριστικά «Ο Καλλικράτης είναι μια σοβαρή υπόθεση για την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης». Αλλάξατε από τότε άποψη;
Νίκος Φωτιάδης:
«Όχι δεν άλλαξα άποψη, ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης) είναι κάτι τελείως νέο, προβλέπει αποκέντρωση εξουσιών, δίνει νέες αρμοδιότητες (δυστυχώς, δίχως αντίστοιχους οικονομικούς πόρους), καθιστά Υπερδήμαρχο τον “τοπικό άρχοντα”, έχει όμως και δυσκολίες στην εφαρμογή του, χρειάζεται γνώση- ικανότητες και ανθρώπους κατάλληλους, για να διαχειριστούν τις τύχες των πολιτών».
-Ξεκίνησε ο αγώνας των υποψηφίων; Πώς βλέπετε τα πράγματα και τι είδους αγώνα κάνετε;
Νίκος Φωτιάδης:
«Έχω ξαναπεί, ότι: Αγώνας στην στρατιωτική ορολογία σημαίνει ένοπλη σύγκρουση, σημαίνει απώλειες ανθρώπινου δυναμικού. Ο αγώνας της ψηφοθηρίας έχει άλλους κανόνες, οι ενδιαφερόμενοι μετέρχονται άλλα τερτίπια. Κάποιοι τύπωσαν κάρτες πολύχρωμες με φόντο το ρολόι της πόλης, με χρώματα πράσινα – κόκκινα – κίτρινα - μπλε κ.τ.λ.. Κάποιοι κάνουν τραπέζια και καλούν φίλους, γνωστούς και… άλλους αναξιοπαθούντες. Κάποιοι βάζουν τις γυναίκες τους και κάνουν στα κοσμικά σαλόνια καφέδες για τις “κυρακατίνες”. Άλλοι τέλος, άρχισαν να ..αρθρογραφούν. Για την φύση, για τα οράματά τους, για την ανακύκλωση, για την …εκμάθηση ξένων γλωσσών, μέχρι και για την τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στον σύγχρονο βίο, (όπως έγραψε ο κοινωνιολόγος Ευάγγελος Λεμπέσης).
Από όλα έχει ο μπαχτσές. Ο δικός μου αγώνας είναι να συναντώ τους γνωστούς,- φίλους συμπολίτες μου, να ακούω τα προβλήματα και τα παραπονά τους, να τους ζητώ συγγνώμη για σφάλματα- παραλείψεις δικές μου ή συνεργατών μου στον Δήμο και κοιτάζοντας τους στα μάτια, να ζητώ και πάλι την εμπιστοσύνη τους, δια της ψήφου, ώστε να συνεχίσουμε στον Δήμο που αρχίσαμε».
-Θέλουμε τις προβλέψεις σας για το αποτέλεσμα των εκλογών στον Δήμο Ξάνθης;
Νίκος Φωτιάδης:
«Ο Δήμαρχος μας, Λάκης Στυλιανίδης, θα βγει Δήμαρχος και πάλι, από την πρώτη Κυριακή. Τα ποσοστά θα σου τα δώσω σε ένα φάκελο, για να τα μελετήσεις άμεσα μετά τις εκλογές».
- Δύο λόγια για τα πρόσωπα που κατεβαίνουν υποψήφιοι με τους αντίπαλους συνδυασμούς.
Νίκος Φωτιάδης:
«Πρώτον, δεν είναι αντίπαλοι, είναι άτομα που εντάχθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια, τα οποία θέλω να πιστεύω, ότι έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο. Εγώ δεν τους αποκαλώ στο δημοτικό συμβούλιο αντιπάλους, αλλά συναδέλφους των άλλων παρατάξεων.
Δεύτερον, τους περισσότερους (άνδρες και γυναίκες) του γνωρίζω, ξέρω περίπου τι καπνό φουμάρει ο καθένας, όπως λέει ο λαός μας, όμως είναι ανεπίτρεπτο να αναφερθώ στις ικανότητες ή στα μειονεκτήματά τους. Χίλιες φορές έχω τονίσει, ο κυρίαρχος λαός θα μας κρίνει όλους. Βέβαια, δυστυχώς, κυρίαρχος λαός, είναι και ο πρώτος πολίτης της χώρας και το αγράμματο τσιγγανόπουλο, γι’ αυτό συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν».
Κλείνοντας, ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, τόνισε με έμφαση, ότι «οι προσωπικές μου απόψεις δεν σημαίνει ότι είναι οι πλέον ορθές. Προσπαθώ, όμως, στην συζήτησή μου να είμαι ρεαλιστής, να μεταφέρω πάντα την γνώμη των συμπολιτών μου και να βιώνω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Και καταλήγει «ο κυρίαρχος λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τύχη αυτού του τόπου, επιλέγοντας για τον Δήμο Ξάνθης τους, πλέον, ικανούς και τιμωρώντας τους μη ικανούς».