Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η κάρτα μπαμπούλας…


Η κάρτα μπαμπούλας…

Το αίσθημα φόβου ακόμη και για τα πιο ακίνδυνα πράγματα έχει εξελιχθεί σε μια μόνιμη κατάσταση, που διαρκώς παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, για τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας.
Καθετί καινούργιο και καινοτόμο αντιμετωπίζεται με δέος και εχθρότητα. Δεν είναι παράξενο, βέβαια, που οι πολίτες έχουν μάθει στον φόβο ως τρόπου ζωής. Με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπάρχει, ο καθένας έχει προετοιμαστεί για τα χειρότερα. Εξ ου και η απόρριψη των περισσότερων λύσεων που προτείνονται στα πλαίσια εξυγίανσης του κράτους.
Ο νέος φόβος της κοινωνίας ακούει στο όνομα κάρτα του πολίτη. Είχαμε δεν είχαμε η κυβέρνηση, αφού έλυσε όλα τα υπαρκτά προβλήματα που μαστίζουν ανελέητα το κράτος, εξήγγειλε την δημιουργία της προκείμενης κάρτας. Αν το καλοσκεφτούμε και αν δεν κρύβεται καμιά άλλη παγίδα πίσω από όλο το εγχείρημα, μας εξυπηρετεί να έχουμε μια κάρτα, η οποία θα συγκεντρώνει τα σημαντικότερα προσωπικά δεδομένα, που μας χρησιμεύουν στις καθημερινές μας συναλλαγές. Μια λύση αρκετά πρακτική για την καλύτερη εξυπηρέτησή μας.
Ακούγεται, μάλιστα, ότι η έξυπνη αυτή κάρτα θα αντικαταστήσει σταδιακά μέχρι και την αστυνομική μας ταυτότητα. Και εδώ είναι που ξεσπάνε πολλές αντιδράσεις, αρχής γενομένης της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας.
Εκπρόσωποι της εκκλησία μας διαβλέπουν πιθανούς κινδύνους, όχι μόνον για το εθνικό φρόνημα του Έλληνα πολίτη, αλλά και για την ορθόδοξη πίστη του, αφού αναφέρουν πως η κάρτα παραπέμπει σε αριθμό της αποκάλυψης, γεμίζοντας με φόβο και επιφυλακτικότητα το ποίμνιό της. Αυτή δεν είναι μια απλή κάρτα, είναι διαβολική, ψιθυρίζουν πολλοί ηλικιωμένοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, μέσα σε κλίμα πανικού και άγνοιας.
Ακόμη και οι πιο προοδευτικοί φαίνοντε διστακτικοί στις νέες αυτές εξελίξεις. Αμ δε! Με τόσα που έχουν δει τα ματάκια μας, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν και σε τίποτα. Παντού διαβλέπουμε συνωμοτικές πράξεις που δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό, από το να μας πλήξουν ανεπανόρθωτα. Η νέα κάρτα μπορεί να μην έχει δόντια, ούτε τρομακτική όψη από κάποια ταινία θρίλερ, ωστόσο μας τρομάζει ως μια άγνωστη προοπτική, με άγνωστες επιπτώσεις.
Οι περισσότερες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Μέτρα και ημίμετρα που ήρθαν ενάντια στα συμφέροντα του μέσου πολίτη. Μόνον με αυτό ως αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι εύλογο να βλέπουμε αρνητικά όλες τις κινήσεις των κυβερνώντων μας, ακόμη και όταν αυτές είναι “αθώες”, δηλαδή χωρίς σκοπιμότητες.
Όσον αφορά δε την κάρτα του πολίτη.. ο Έλληνας ήταν από ανέκαθεν παραδοσιακός τύπος, ένα ιδιαίτερο γνώρισμά για το οποίο έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως πολλές φορές, γι’ αυτό και οι όποιες υπόνοιες προκύπτουν για κάποια θέματα ζωτικής σημασίας , θα τον κάνουν να αντιδράει και μάλιστα με όλες του τις δυνάμεις.
Εξάλλου, είναι της μόδας να αμφισβητείς πράγματα και καταστάσεις, γιατί μόνον έτσι μπορείς να έρθεις στο προσκήνιο των συζητήσεων σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Όπως είναι της μόδας, επίσης, να σπέρνεις τον φόβο και την αμφιβολία στην ψυχή του ανίδεου πολίτη, που έχει φτάσει σε σημείο απελπισίας και δεν είναι μόνον η περιβόητη κάρτα, είναι και πολλά άλλα, αυτά που μας τρομάζουν και έχουν κλέψει τον ήσυχο ύπνο μας…