Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Προεκλογικός πυρετός για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα


Προεκλογικός πυρετός για το
ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Σε προεκλογικό αναβρασμό βρίσκεται όλη η Ελλάδα, ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και φτάνοντας μέχρι τα πιο απόμακρα χωριά της χώρας. Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη αποτελούν το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης των ημερών.
Όπως κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και για αυτήν που διανύουμε, έχουν επιστρατευτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον αγώνα για την επικράτηση του ισχυρότερου.
Ήδη, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν διαφημιστικά φυλλάδα και καρτελάκια των υποψηφίων, με σκοπό να πείσουν τον αναποφάσιστο ψηφοφόρο, ότι είναι οι πλέον κατάλληλοι για θέσεις και αξιώματα που διεκδικούν. Όλοι έχουν να πουν και να προτείνουν κάτι. Προεκλογικά προγράμματα και περιοδείες αποτελούν ένα μέρος, μόνον, του προεκλογικού αγώνα που διεξάγεται δυναμικά.
Είναι σχήμα οξύμωρο, αλλά αποτελεί γενικό κανόνα, η κοινή γνώμη, θέλοντας και μη, να εμπλέκεται στις εκάστοτε εκλογές.
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υποψήφιοι πολιτικοί να πείσουν τον κοσμάκη να τους τιμήσει με την ψήφο τους. Υποσχέσεις, πολλές και διάφορες, μοιράζονται αφιλοκερδώς. Όπου δεν περνάει ο καλός ο λόγος, χρησιμοποιούνται άλλα μέσα, όχι τόσο ευγενικά, ώστε να πειστεί ο ψηφοφόρος να κατέλθει στις κάλπες με συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Όπως έλεγαν και οι δάσκαλοί μας, όπου δεν πίπτει ο λόγος, πίπτει η ράβδος. Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η προεκλογική περίοδος…
Οι απλοί πολίτες, μάρτυρες του όλου αυτού σκηνικού, αγωνιούν, μόνον, για ένα πράγμα, την επιβίωσή τους μέσα στους χαλεπούς καιρούς που συνεπάγεται η οικονομική και κοινωνική κρίση, που μας έχουν πλαισιώσει απειλητικά.
Το πολιτικό σκηνικό που ανοίγεται μπροστά μας εσωκλείει ετερόκλητες δυνάμεις, οι οποίες πασχίζουν να υπερισχύσουν στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ένας πόλεμος ιδεολογιών και πολιτικών τάσεων στο κέντρο του οποίου βρίσκονται οι διχασμένοι πολίτες. Όλοι επιδιώκουν να πείσουν και κατ’ επέκταση να επικρατήσουν.
Το παιχνίδι σκληραίνει, καθώς πλησιάζουν οι τελευταίες ημέρες των επικείμενων εκλογών. Ισχυρά συμφέροντα συγκρούονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συγκρουσιακές καταστάσεις που σείουν τα θεμέλια της κοινωνικής πυραμίδας. Αναταραχή και πανικός για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Κάποιοι μοιάζουν σίγουροι για τον εαυτό τους, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν, απλά, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, έχοντας γνώση, ότι τα πράγματα δυσχεραίνουν επικίνδυνα για τους ίδιους, καθώς δύσκολα δίνεται σε κάποιον δεύτερη και τρίτη ευκαιρία.
Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για τις δημοτικές, είτε για τις περιφερειακές εκλογές, το βήμα θα πρέπει να δοθεί σε νέα πρόσωπα. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές. Ως γνωστόν, αλλαγές με παλιά και ανακυκλωμένα πρόσωπα, που το μόνον που έχουν να προβάλουν είναι το όνομα και η εμπειρία τους, δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Οι μακροχρόνιες παραμονές σε θέσεις και αξιώματα δεν συμβάλουν σε ρήξεις, που αποζητά ο τόπος.
Άλλοθι δεν έχει κανένας, ειδικά δε, αν έχει παραμείνει για πολλά και συναπτά έτη σε πολιτικούς θώκους, ενώ σήμερα δεν έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο, ανάλογο των χρόνων που άσκησε την εξουσία της αυτοδιοίκησης.
Χωρίς να προδικάζω κανένα αποτέλεσμα, θα πω, μόνον, ότι ο κόσμος ξέρει να αξιολογεί πράγματα και καταστάσεις. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δεν είναι διατεθειμένος να δώσει ευκαιρία σε πρόσωπα που απογοήτευσαν και διέψευσαν τις προσδοκίες του…