Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μια πολύ καλή επένδυση που στηρίζεται από την ΔΕΗ, αποτελούν τα προγράμματα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών

Μια πολύ καλή επένδυση που στηρίζεται από την ΔΕΗ, αποτελούν τα προγράμματα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών


Σχετικές δηλώσεις από τον Προϊστάμενο της ΔΕΗ Ξάνθης, κύριο Β. Σαρρή

Μεγάλο παραμένει το ενδιαφέρον του κόσμου για τα προγράμματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και πώλησής της στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ. Μια επένδυση που στηρίζει δυναμικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της πολιτικής που ασκεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όσον αφορά τον Νομό Ξάνθης, το πρόγραμμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτό της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος της ΔΕΗ Ξάνθης, κύριος Βασίλης Σαρρής.
Να σημειωθεί δε, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει επεκταθεί, δηλαδή η παλαιότερη δέσμευση ισχύος διακοσίων μεγαβάτ για όλη την Ελλάδα απελευθερώθηκε. Από εδώ και στο εξής, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τοποθετεί φωτοβολταϊκά μέχρι δέκα κιλοβάτ σε στέγες, κεραμοσκεπές, δώματα, στέγαστρα ή και νόμιμες αποθήκες.
Όπως συμπληρώνει πολύ χαρακτηριστικά ο κύριος Β. Σαρρής, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς μια μονάδα δέκα κιλοβάτ σαράντα χιλιάδων αποδίδει περίπου έξι χιλιάδες ετησίως. Ιδιαίτερα δηλαδή υψηλά έσοδα, τα οποία σημειωτέων είναι αφορολόγητα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Σχετικά, τώρα, με το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών που απευθύνεται προς τους αγρότες, πρέπει να σημειωθεί, ότι, ενώ συνολικά το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι σχετικές αιτήσεις ξεπερνάνε τις 20.000 ανά την Ελλάδα, στον δικό μας Νομό οι αιτήσεις φτάνουν μόλις της εβδομήντα τρεις. Το πρόγραμμα, βέβαια, ακόμα συνεχίζεται, αν και η πληθώρα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά, σημαίνει ότι αυτές θα περάσουν από “κόσκινο” και οι περισσότερες θα “παγώσουν”.
Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτά που δήλωσε πρόσφατα μέσα από σχετική συνέντευξή της η αρμόδια Υπουργός, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις των αγροτών, ενώ οι υπόλοιπες θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.