Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

5 δις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους υπόσχεται το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Από ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο
Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης


5 δις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους υπόσχεται το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

- Πως σχολιάζουν τις τελευταίες αυτές εξελίξεις κορυφαίοι παράγοντες της τοπικής μας αγοράς

Σε δύο περίπου εβδομάδες ολοκληρώνεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος του κράτους. Οι προσδοκίες των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για μια αναπτυξιακή πορεία του τόπου αυξάνονται, αφού οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα δοθούν σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος βρίσκεται επίσης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, βάση των εξαγγελιών που γίνονται από τους αρμόδιους Υπουργούς του κράτους.
Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριος Μιχάλης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι υπάρχει πρόθεση για ενίσχυση της ελληνικής αγοράς, που πλήττεται ιδιαίτερα λόγω της γνωστής κρίσης.
Όπως δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο τελευταίος, το ΤΕΜΠΜΕ θα μετατραπεί σε ελληνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, το οποίο σε συνεργασία με τις τράπεζες θα τροφοδοτήσει πέντε δες. Στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους.
Το θέμα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους Έλληνες Επιχειρηματίες, αφού και το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τελικά επωφελήθηκαν άνθρωποι που δεν είχαν ανάγκη.
Αναφορικά με τους προβληματισμούς που γεννάνε οι συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση της αγοράς, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μιλάνε στην ΦτΞ εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Ξάνθης, δηλώνοντας τα ακόλουθα:

Γιάννης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων και Γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Από ότι καταλαβαίνω υπάρχουν πιθανότητες από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνει κάτι θετικό ως προς την προώθηση της ρευστότητας προς την αγορά. Ελπίζουμε, μόνον, στην παρούσα φάση να μην ισχύσει η παροιμία, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, με το να μετονομάσουμε το ΤΕΜΠΜΕ με άλλο όνομα και πάλι δεν λειτουργήσει. Το θέμα είναι να βρουν τους κατάλληλους εξοπλισμούς, για να λειτουργήσουν αυτά που εξαγγέλλουν. Να μην γίνει αυτό που έγινε με το ΤΕΜΠΜΕ, όπου πήραν χρήματα άνθρωποι που δεν τα χρειάζονταν.
Βέβαια, κάθε κατεύθυνση που γίνεται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της αγοράς μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί μετά τις πρώτες εξαγγελίες να δούμε και τα πρώτα μέτρα, για να λειτουργήσει όλο αυτό το εγχείρημα.
Με την ευκαιρία να σας πληροφορήσω, ότι αυτή την Παρασκευή στις έξη το απόγευμα θα γίνει μια ενημέρωση για τα τρέχοντα προγράμματα προς όλους τους ενδιαφερόμενους στο Επιμελητήριο της Ξάνθης, ακόμη και για φωτοβολταϊκά θέματα.
Ενώ, την Κυριακή στο Επιμελητήριο Ξάνθης θα γίνει μια συγκέντρωση με πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΞ και του εμπορικού συλλόγου με πρόσκληση προς τα σωματεία της Βορείου Ελλάδος, αλλά και τους πολιτικούς εκπροσώπους, όπως Νομάρχες και Διευθυντής της Εφορείας του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με το παραεμπόριο, με τα εμπορεύματα που έρχονται ανεξέλεγκτα από την Βουλγαρία κυρίως, για να παρθούν λύσεις σε αυτό το θέμα. Έπονται βέβαια και άλλες δράσεις».

Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:
«Η μέχρι τώρα πορεία του ΤΕΜΠΜΕ δυστυχώς δεν ήταν η αναμενόμενη. Ενώ ειπώθηκαν πάρα πολλά γύρω από το ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία ανέφεραν, ότι θα είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο του πολύ μικρού και μικρού επιχειρηματία, δυστυχώς απεδείχθει ότι ήταν εργαλείο, μόνον, των λίγων, αυτών που έχουν το χρήμα και αυτών που δεν το έχουν ανάγκη. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, λειτούργησε με αυτό τον τρόπο, διότι ετέθησαν, μόνον, τραπεζικά κριτήρια και όπως γνωρίζεται αυτά είναι αυστηρά. Εμείς και με την νέα μορφή που θα λειτουργήσει είμαστε επιφυλακτικοί.
Θα επιθυμούσαμε το ΤΕΜΠΜΕ να μετεξελιχθεί σε μια τράπεζα πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.
Θεωρώ, ότι αν δοθούν τα χρήματα που αναφέρουν στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι τελευταίοι θα μπορέσουνε να έχουνε την φορολογική και ασφαλιστική τους ηρεμία. Αυτή την εποχή, αυτό που ταλανίζει την πολύ μικρή και μεσαία επιχείρηση είναι η υψηλή φορολογία, που δυστυχώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν οι επαγγελματίες. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που οφείλουν ΦΠΑ. Από την άλλη, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις πολύ υψηλές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό είναι ακόμη ένα πρόβλημα. Η μείωση του τζίρου έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Αν λειτουργήσει σωστά και δοθούν αυτά τα χρήματα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θα μπορούν αυτοί να βρουν την ηρεμία τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο, αρκεί να λειτουργήσει σωστά το ΤΕΜΠΜΕ».