Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Τίτλοι τέλους από μια ακόμα πετιχυμένη Πατατιαδα

Από μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν, για άλλη μια χρονιά, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πατατιάδας, ενός πολιτιστικού γεγονός που έχει εξελιχθεί σε σημαντικό θεσμό του Δήμου Βιστωνίδας.

  Βασικός στόχος του εορτασμού της πατατιάδας, που μετρά έντεκα  συνολικά χρόνια ζωής, είναι να τοποθετήσει στο επίκεντρο το εθνικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής, την πατάτα.    

  Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, λοιπόν, κάτοικοι και επισκέπτες πέρασαν ευχάριστα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δεν έλλειψε ο χορός και η μουσική, καθώς επίσης  και οι νοστιμιές με πρώτη ύλη τι άλλο; Φυσικά την ντόπια πατάτα.

  Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την φετινή πατατιάδα, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, κύριος Νίκος Ζλάτκος, αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας τα κάτωθι:

 « Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την πατατιάδα στον Δήμο Βιστωνίδας για ενδέκατη συνεχή χρονιά.

  Ο Δήμος Βιστωνίδας στα πλαίσια των εκδηλώσεων του καλοκαιριού διοργάνωσε την πατατιάδα 2010, δίνοντας έτσι την μέγιστη τιμή σε ένα εθνικό προϊόν, που αποτελεί και για την περιοχή, τα πατατοχώρια του Δήμου μας, ένα σημαντικό προϊόν.  Η συμμετοχή των συλλόγων γυναικών, των πολιτιστικών συλλόγων και των διαφόρων φορέων του Δήμου ήταν συγκλονιστική. Παρασκευάστηκαν και δόθηκαν δωρεάν στους κατοίκους και επισκέπτες πάνω από εξήντα διαφορετικές γεύσεις με πρώτη ύλη την πατάτα.   Πήραμε το θάρρος να εντάξουμε από του χρόνου την γιορτή αυτή στις γιορτές της “ελληνικής γης” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όλη κατανοούν την σημασία της συμμετοχής αυτής για την ποιοτική αναβάθμιση, αλλά και την πολιτική τιμολόγησης της πατάτας, μιας και θα καταστήσει γνωστό το προϊόν της περιοχής σε όλη την Ελλάδα.

  Το Σάββατο 24/7 στα πλαίσια της πατατιάδας διεξήχθει φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας  μεταξύ των ομάδων Παλαίμαχοι Δήμου Βιστωνίδας Παλαίμαχοι  Μεσογείου- Κύπρου. Το περιβάλλον ήταν συγκινησιακά φορτισμένο, αφενός λόγω του ότι σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο υπάρχει το χωριό Αυξέντιο προς τιμήν  του Γρηγορίου Αυξεντίου. Αφετέρου δε, λόγω της προ ημερών 36χρονη μνήμη για την εισβολή στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα του αγώνα 1-1. Έγινε αδελφοποίηση των δύο σωματείων και φυσικά δόθηκαν τιμητικές πλακέτες ένθεν και ένθεν»

  Ο Γιώργος Παυλίδης, Νομάρχης Ξάνθης, που παραβρέθηκε και αυτός στις εκδηλώσεις της πατατιάδας, από την πλευρά τους αναφερόμενος στον θεσμό, δήλωσε τα ακόλουθα:

  « Την Κυριακή πέρασα από την Νέα Κεσσάνη, όπου γιόρταζε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Πέρασα και από την Φελώνη, όπου γινόταν το πανηγύρι του Αγίου   Παντελεήμονα, που έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

  Χωρίς να αναφερθώ στα επιμέρους, θα πω, πως πρόκειται για μια πολιτιστική γιορτή που στοχεύει στην ανάδειξη προϊόντος που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή»