Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Σωκράτης Ξυνίδης : Σκοπός μου να υπηρετήσω το ΠΑΣΟΚ από οποιαδήποτε θέση

 «Είμαι απολύτως βέβαιος και αισιόδοξος, ότι η περίοδος της ανασφάλειας για την Ελλάδα πέρασε. Δεν πέρασε η περίοδος της δυσκολίας. Νομίζω, ότι με πολύ περισσότερες δυνάμεις και πίστη, με όλη αυτή την κοινή εθνική προσπάθεια, που εμείς την ονομάσαμε μια νέα κοινωνική συμπαράταξη για τον τόπο μας, να οδηγήσουμε την χώρα έξω από το τέλμα. Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την λογική, την νοοτροπία και την πραγματικότητα της Ψωροκώσταινας»   



  Για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας μίλησε στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ξάνθης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, την περασμένη Παρασκευή σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, όπου βρέθηκε συνοδεία του Υφυπουργού Υποδομών, κυρίου Γιάννη Μαγκριώτη, στα πλαίσια Σύσκεψης με φορείς της ευρύτερης περιοχής αναφορικά με έργα υποδομών και οδοποιίας στον Νομό.

  Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κυρίου Σ. Ξυνίδη, σχετικά με την φιλολογία των ημερών, που τον θέλει να εγκαταλείπει την θέση του ως Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κληθείς, λοιπόν, να σχολιάσει το παρασκήνιο γύρω από το όνομά του και τι ισχύει σε τελική ανάλυση, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, επισήμανε με έμφαση τα ακόλουθα:

  «Στην θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, με πρότεινε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και είμαι στην απόλυτη και διακριτική του ευχέρεια. Όποτε μου πει, ότι πρέπει να σταματήσω να κάνω αυτό που κάνω εκεί, θα το σταματήσω. Από κει και πέρα αυτού του είδους οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντός και εκτός εισαγωγικών, με κάνουν να διερωτώμαι, αν η παρουσία μου εκεί ενοχλεί, είτε κάνει κάποιους να θεωρούν, ότι απαξιώνει το έργο που γίνεται. Αν είναι το δεύτερο, ας βγουν να μου το πουν.

  Λέγεται, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι το αντάλλαγμα, για να φύγω από την θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν λέγεται με ύφος αναβάθμισης και προσφοράς από ένα άλλο πόστο. Έχει σαν στόχο αυτού του είδους τα παραπολιτικά. Θέλουν να πούνε, δηλαδή, ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου στην θέση του Γραμματέα. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν με απασχολεί τίποτα σε σχέση με τέτοιου είδους σενάρια. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που έχει αναλάβει στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό το έργο δίνω κάθε μέρα με όλες μου τις δυνάμεις σε βάρος και της ιδιότητάς μου, αν θέλετε, του βουλευτή Ξάνθης. Νομίζω, ότι θα ανταμείψω τον τόπο μου, τουλάχιστον, σε κάποιο σημείο. Δεν είναι στις προθέσεις μου, να συμμετέχω πουθενά, εκτός από εκεί, που συμμετέχω και δίνω όλο μου τον εαυτό, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, στερώντας τον, ακόμα, και από την οικογένειά μου»

Από την άλλη, ο κύριος Σ. Ξυνίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, που αποτελεί ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για την τοπική κοινωνία, με τον τρόπο που εξελίσσεται. Ερωτηθείς για το τι γίνεται με την συνεταιριστική καπνοβιομηχανία του Νομού, η οποία, σημειωτέων, δεινοπαθεί οικονομικά, πολύ περισσότερο, τώρα, που καλείται να πληρώσει ένα “τσουχτερό” επιτόκιο, το οποίο έχει αυξηθεί από την  μεγαλομέτοχό της, την ΑΤΕ, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά:  

  «Η ΑΤΕ είναι μια τράπεζα, η οποία επιτελεί συγκεκριμένο κοινωνικό σκοπό. Εάν κριθεί, ότι αυτή η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, δεν έχει προοπτική, είναι μονίμως ζημιογόνα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να δούμε κάποια άλλη λύση, αυτό δε θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να είναι κάτι το οποίο γίνεται εμμέσως, με σιωπηρές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και με υποφαινόμενες μεταβιβάσεις ποσοστών που δεν ξέρουμε που και γιατί καταλήγουν.

Εάν παρουσιαζόταν σήμερα ένας ισχυρός ιδιώτης της αγοράς και ενδιαφερόταν να αγοράσω την ΣΕΚΑΠ από την ΑΤΕ, θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να  συζητήσουμε, για να διαπιστώσουμε τους σκοπούς του. Χωρίς να ξέρουμε, ωστόσο, πως και γιατί, που ενδεχομένως να καταλήξει σε ανταγωνιστές, οι οποίοι θα έχουν ως μόνο στόχο το 9% του μεριδίου τσιγάρου στην αγορά που έχει σήμερα η ΣΕΚΑΠ ή την ακίνητη περιουσία της, νομίζω, ότι όχι μόνον εγώ, αλλά και κανένας άλλος στην Ξάνθη δεν πρόκειται να το ανεχτεί. Η περίοδος στην Ξάνθη, όταν κάποιοι λειτουργώντας από όλες αυτές τις υπόγειες διαδρομές, μεταβιβάζανε περιουσιακά στοιχεία με δημόσιο χαρακτήρα που ενδιέφεραν την κοινωνία, χωρίς κανένας να μπορεί να βγάλει συμπέρασμα από ποια καραμπόλα βρεθήκαμε, τέλειωσαν. Τουλάχιστον εγώ δεν πρόκειται να συνεργήσω σε κάτι τέτοιο».

  Σε διευκρινιστική ερώτηση, πως αξιολογείται η πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κύριος Σ. Ξυνίδης, επισημαίνει τα ακόλουθα:  

   «Μέχρι στιγμής, νομίζω, ότι η πρόταση αυτή έχει πολύ σημαντικές αδυναμίες, ως προς την ουσιαστική της εφαρμογή. Μια τράπεζα, δηλαδή, η οποία στην ουσία ζητάει να κάνει Όμιλο με τραπεζικά ιδρύματα δημοσίου ενδιαφέροντος και χαρακτήρα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να τύχει της αποδοχής της κυβέρνησης. Αυτή είναι η προσωπική μου πρόβλεψη».

  Παράλληλα, σχολιάζοντας την εθνική οικονομίας, έτσι όπως εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κύριος Σ. Ξυνίδης αναφέρει τα κάτωθι:

«Νομίζω, ότι το τελευταίο διάστημα η οικονομία της χώρας, αλλά και η ψυχολογία μας, παίρνουν πολλούς πόντους. Μπορεί αυτό το διάστημα να ήταν πολύ σκληρό για όλους και πάνω από όλα για εμάς, που κληθήκαμε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις για τον ελληνικό λαό, θεωρώ, ότι, πλέον, έχουμε λόγους να πιστεύουμε, πως η αξιοπιστία της χώρας και η ουσιαστική ισχύς της οικονομίας μας βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο.   Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η χώρα χαλάρωσε, ούτε ότι η κρίση πέρασε, ότι δεν έχουμε να δούμε και να κάνουμε πράγματα. Το ότι έρχονται σήμερα τα ίδια έντυπα π.χ. ο γερμανικός τύπος, ο οποίος μέχρι πριν από δύο- τρις μήνες μας είχε για χρεοκοπημένους και λοιδορούσε την αξιοπρέπειά μας και λέει, ότι οι Έλληνες αποδεικνύουν, πως μπορούν να καταφέρουνε αυτό το οποίο φαινόταν ακατόρθωτο, είναι κάτι πολύ σημαντικό για μας.

  Είμαι απολύτως βέβαιος και αισιόδοξος, ότι η περίοδος της ανασφάλειας για την Ελλάδα πέρασε. Δεν πέρασε η περίοδος της δυσκολίας. Νομίζω, ότι με πολύ περισσότερες δυνάμεις και πίστη, με όλη αυτή την κοινή εθνική προσπάθεια, που εμείς την ονομάσαμε μια νέα κοινωνική συμπαράταξη για τον τόπο μας, να οδηγήσουμε την χώρα έξω από το τέλμα. Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την λογική, την νοοτροπία και την πραγματικότητα της Ψωροκώσταινας».