Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Μένη Μαλλιώρη, Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ: Το Κέντρο απεξάρτησης αναζητά την δική του στέγη

«Αναζητάμε χώρο, γιατί μόνον αυτό χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει μια μονάδα θεραπευτικού προγράμματος του ΟΚΑΝΑ και στην Ξάνθη. Ελπίζω και εύχομαι η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης να δει θετικά το ζήτημα»

To Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών Ξάνθης, επισκέφτηκε το περασμένο Σάββατο η κυρία Μένη Μαλλιώρη, Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους του Κέντρου σχετικά με θέματα εσωτερικής λειτουργίας, αλλά και τα νέα δεδομένα που αφορούν την δραστηριότητά του.
«Σκοπός της επίσκεψης είναι να έχω μια άμεση επαφή και επικοινωνία με τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης, για να ενημερώσω από πλευράς του Οργανισμού, που βρισκόμαστε, αλλά και για να ακούσω τα δικά τους αιτήματα, σκέψεις ή προγράμματα με μελλοντικές δράσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Μ. Μαλλιώρη μέσα από σχετικές δηλώσεις της στην ΦτΞ.
Αναφερόμενη στην Πανελλαδική κατάσταση των Κέντρων Πρόληψης, διευκρινίζει, πως αυτά «ταυτίζονται, συνήθως, με τα ναρκωτικά, αλλά θα μετεξελιχθούν σε κέντρα πρόληψης ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, διότι θέλουμε να συμπεριλάβουμε τον καπνό και το αλκοόλ, κάποια φάρμακα, αλλά και άλλες προκλήσεις λ.χ. διαδίκτυο, στον τομέα των εξαρτήσεων».
Παράλληλα, συμπληρώνει, πως «Είμαστε σε μια καλή συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Επιτέλους, μπαίνει στο σχολικό πρόγραμμα η αγωγή υγείας. Ένα κομμάτι της αγωγής υγείας θα είναι στο πρόγραμμα και τα Κέντρα Πρόληψης θα είναι οι υπεύθυνοι φορείς, που θα καλύψουν αυτό τον τομέα, είτε άμεσα, μπαίνοντας τα στελέχη στις τάξεις, είτε έμμεσα εκπαιδεύοντας εκεί που υπάρχουν οι κατάλληλοι εκπαιδευτικοί, διότι δεν υπάρχει πλήρες δίκτυο ατόμων αυτή την στιγμή , που να μπορούν να καλύψουν αυτή την ενότητα. Άρα, θα είμαστε στο πρόγραμμα. Ήδη, από την πιλοτική φάση των οκτακοσίων “νέων” σχολείων υπάρχει η ενότητα αγωγής υγείας στην πρώτη και στην Δευτέρα δημοτικού. Εμείς είπαμε, βέβαια, ότι θα πρέπει να είναι σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με τα νέα μέσα που θα ψηφιοποιηθούν. Η ηλεκτρονική διδασκαλία είναι μια αλλαγή, που θα είναι στην έννοια του νέου σχολείου»
Αναφερόμενη στα οικονομικά θέματα του Οργανισμού, η κυρία Μ. Μαλλιώρη, διευκρινίζει πως «Τα δώδεκα εκατομμύρια των προηγούμενων ετών δόθηκαν και τα δέκα της φετινής χρονιάς εξασφαλίστηκαν. Μάλιστα, μετά από αίτημά μας, δεν θα γίνει περικοπή του 10% που είχε γίνει για όλους τους φορείς. Όλα αυτά δείχνουν, ότι υπάρχει μια αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στα Κέντρα Πρόληψης».
Αναφορικά, τώρα, με τους βαθύτερους σκοπούς λειτουργίας των Κέντρων, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνει με έμφαση «Υπάρχουν κάποια άτομα που λένε τι είναι τα Κέντρα Πρόληψης και τι κάνουνε; Κάποιοι άλλοι λένε, ότι είναι υπηρεσίες πολυτελείας κ.τ.λ. Ο τρόπος που περιγράφτηκε η δουλειά των Κέντρων Πρόληψης μέχρι τώρα ήταν περιγραφικός. Είναι και αυτός ένας τρόπος, δεν θέλουμε να τον ακυρώσουμε. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα αναφέρεται θετικά στον τομέα της πρόληψης στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ και στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Πρατηρίου. Εμείς δεν το ξέρουμε, οι ξένοι το ξέρουν και μας έχουν καταγράψει».
Κλείνοντας, ο κυρία Μ. Μαλλιώρη αναφέρεται στα θεραπευτικά προγράμματα του Οργανισμού, αλλά και τους στόχους που υπάρχουν για την Ξάνθη. επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Δεν έχουμε επάρκεια θεραπευτικών θέσεων. Έξη χιλιάδες άτομα είναι σε λίστα αναμονής έξη χρόνια. Δεν έχουμε ούτε επάρκεια, ούτε προσβασιμότητα. Το να μετακινείται, όπως γίνεται, ένα άτομο από το Ηράκλειο της Κρήτης στα Χανιά, γιατί μόνον εκεί υπήρχε το πρόγραμμα, και να βλέπουμε θανάτους των ατόμων αυτών λόγω της καθημερινής μετακίνησης είναι κάτι που αμαυρώνει την συνολική προσπάθεια.
Άρα, ο δεύτερος λόγος που είμαι εδώ είναι να διερευνήσω την δυνατότητα, εάν υπάρχει κάποιος χώρος και μόνον αυτό αναζητάμε, ώστε να γίνει μια μονάδα θεραπευτικού προγράμματος του ΟΚΑΝΑ. Έχουν γίνει όλες οι σχετικές συνομιλίες. Έχω όλη την ενημέρωση. Δεν έχουν τελεσφορήσει για κάποιους λόγους. Ελπίζω και εύχομαι η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης να δει θετικά το ζήτημα. Εάν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης χώρου στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, θα μπορέσουμε να την δημιουργήσουμε εκεί. Ήδη, έχουν σταλεί τα σχετικά σχέδια . Αν με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, μας πουν, ότι υπάρχει αυτός ο χώρος, τότε πράγματι ο ΟΚΑΝΑ μπορεί να δημιουργήσει την μονάδα. Έχει γίνει, ήδη, τηλεφώνημα στον Διοικητή. Είναι πολύ πιθανόν είτε να τον συναντήσω, είτε να μιλήσουμε τηλεφωνικά, ώστε να δούμε τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση».