Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Δύσκολες ώρες για τα εργοστάσια της ΕΒΖ

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), αναμένεται να... κληρώσει για την τύχη των μονάδων Ορεστιάδας, Πλατέος και Σερρών.
Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται περισσότερο από ποτέ ανήσυχοι για το μέλλον των ζαχαρουργείων, καθώς εκφράζουν τους έντονους φόβους τους ότι το εργοστάσιο των Σερρών δεν θα λειτουργήσει, ως απόρροια της απροθυμίας των παραγωγών να καλλιεργήσουν τεύτλα. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μη λειτουργία και της μονάδας της Ορεστιάδας, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα δύο ζαχαρουργεία.
Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε Βατερλό για την πάλαι ποτέ κραταιά ΕΒΖ, κι αυτό γιατί οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα δεν πείστηκαν να σπείρουν τεύτλα, θεωρώντας ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα, μετά και το απογοητευτικό 2010, που θεωρήθηκε ως η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, αν όχι των τελευταίων 35 ετών, για το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών.
Χωρίς προηγούμενο όμως για την ελληνική τευτλοπαραγωγή φαίνεται ότι θα είναι η φετινή χρονιά, καθώς με τεύτλα σπάρθηκαν μόλις 50.000-60.000 στρέμματα, όταν ο στόχος για τη σπορά, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, ήταν 150.000 στρέμματα. Η έκταση που τελικά σπάρθηκε μπορεί να αποδώσει παραγωγή μόνο 30.000-40.000 τόνων ζάχαρης, δηλαδή το ένα τέταρτο έως ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων.
Την ίδια ώρα, και ενώ η ΕΒΖ αναζητά περί τους 100.000 έως 120.000 τόνους ζάχαρης (από τη Γερμανία και τη Γαλλία), τόσο η ελλιπής παραγωγή ζάχαρης όσο και η τσουχτερή της τιμή (κοστίζει περί τα 750 ευρώ ο τόνος, όταν πριν ένα χρόνο δεν ξεπερνούσε τα 500 ευρώ) φαίνεται να μπαίνουν τροχοπέδη στα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Crystal, τη Nordzucker και κάποιες άλλες μικρότερες ζαχαροβιομηχανίες από την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως με τις συγκεκριμένες πολυεθνικές η ΕΒΖ συνεργάστηκε και τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, καλύπτοντας κενά της παραγωγής της.

Στα τέλη του έτους ξεκαθαρίζει το τοπίο
Στο μεταξύ, στα τέλη του έτους το αργότερο στοχεύει ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, η ATE, να εκχωρήσει τη συμμετοχή του στην ΕΒΖ (82,33%). Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Eurobank, που έχει οριστεί σύμβουλος πώλησης, ξεκινά με αποτίμηση της εταιρείας και σε επόμενο βήμα θα προβεί στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό να μεταβιβαστεί το μερίδιο της ΕΒΖ. Πολυεθνικές όπως η Nordzucker και η ΜΑΝ (συνεργάτες της ΕΒΖ) εκτιμάται ότι ετοιμάζονται να “χτυπήσουν την πόρτα” της ATE προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.