Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Με πλήρη επιτυχία εστέφθη η επιχείρηση εντοπισμού και εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν. Ο αόμματος και πλέον επικίνδυνος κακοποιός, για πολλά χρόνια υπήρξε ο εφιάλτης των ΗΠΑ και ο μόνος που διέσυρε την ικανότητα σύλληψής του από τις Αρχές, άρα και τις υποβίβασε. Μετά από την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, πως ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τους κομάντος και το πτώμα του πετάχθηκε στην θάλασσα, άρχισαν ποικίλα σενάρια με κυρίαρχο αυτό της αμφισβήτησης. Σκοτώθηκε ή δεν σκοτώθηκε; Ίσως όχι αδίκως. Γι’ αυτό και τα ΜΜΕ αμερικανικά ή διεθνή, αναρωτιούνται και ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους δεν δόθηκε στην δημοσιότητα το video της επιχείρησης των κομάντος και η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν.
Δηλαδή, μπορεί να υποθέσει ο οιοσδήποτε, πως θα όφειλε η Αμερική να εκθέσει τους δικούς της τρόπους δράσης και με σαδιστική μανία να παραδώσει στο αδηφάγο διεθνές κοινό εικόνες αίματος και φρίκης. Να γίνει παγκόσμια καπηλεία της δολοφονίας ενός καταζητούμενου κακοποιού, χάριν της τηλεθέασης ή έστω της αναγνωσιμότητας του τύπου. Το χειρότερο όλων όμως θα ήταν η αποκάλυψη των μέσων που χειρίζεται η CIA και η διασφάλιση της αποκομιδής στοιχείων, ώστε ο εντοπισμός και ο αιφνιδιασμός του καταζητούμενου να επιτευχθεί και να λάβει επιτέλους τέλος ο εφιάλτης, σε θέματα ασφάλειας όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Με αφορμή την μη δημοσιοποίηση του video της επιχείρησης και της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν, αναρωτήθηκα αν το σκηνικό αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα και ήταν επιτυχία της αντιτρομοκρατικής, της ΕΛ.ΑΣ. και των μυστικών υπηρεσιών, θα ακούγαμε από τους δημοσιογράφους πλήρεις περιγραφές, τη συνοδεία εικόνων και λεπτομέρειες του επιτεύγματος, ακόμη και την αποκόλληση τμήματος του κρανίου, καθώς και της «εξόρυξης» του ενός ματιού του. Κυρίως από διαρροή πληροφοριών, που γίνονται «εργαλείο» προς αλόγιστη χρήση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε θέματα ασφαλείας και εθνικά ζητήματα της χώρας.
Είναι αδιανόητο να γνωρίζουν και να μην επεμβαίνει κάποια αρχή, της οποίας αρμοδιότητα είναι η εφαρμογή της δεοντολογίας και η τήρηση του μέτρου στην θεματολογία των ΜΜΕ. Βγαίνουν όλα στην φόρα ασύστολα και δίχως να ενοχλείται κανείς. Το ζήσαμε και το ζούμε κατ ‘επανάληψιν στις επιτυχίες και τα «φιάσκο» την ΕΛ.ΑΣ. και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Οι πολίτες ενοχλούνται, έστω κι αν ζουν υπό το πρίσμα της περιέργειας των συμβάντων, που άπτονται ευαίσθητους χώρους. Έτσι, όταν οι λεπτομέρειες αγγίζουν την υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα, η αμαρτωλή σκέψη ταλανίζει τον πολίτη ως προς το ποιος ανεγκέφαλος ενεργεί και ίσως συνεργεί στην «εκταμίευση» κρατικών μυστικών. Αυτά στο παρελθόν βρίσκονταν σε σενάρια ταινιών, όπου δρούσε ο πόλεμος της αντικατασκοπείας με τη συμμετοχή όχι μόνο των κουστουμαρισμένων, αλλά κυρίως των κομάντος, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στον μυστικό πόλεμο και όχι μόνο.
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πώς να διαφυλάττουν κρατικά μυστικά και να αποφεύγουν τις λεπτομέρειες μιας επιχείρησης, που εξελίσσεται επιτυχώς ή όχι. Ακόμη και τον ακριβή αριθμό των θυμάτων στους δίδυμους πύργους αργήσαμε χρόνια να τον μάθουμε. Ας παραδειγματισθούν λοιπόν οι δικοί μας κι ας συγκρίνουν τα ασύγκριτα.