Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Την μείωση του ΦΠΑ ζητούν εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης

- Δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που το νησί των ανέμων, η Μύκονος, θεωρείται παραμεθόριος και πληρώνει ως εκ τούτου μειωμένο ΦΠΑ, εμείς που κρατάμε τα βόρεια σύνορά μας, να μην εμπίπτουμε σε μια ανάλογη ρύθμιση
- Τι αναφέρουν επί του θέματος παράγοντες της τοπικής αγοράς, ύστερα και από την πρόταση του βουλευτή Ροδόπης, κυρίου Ε. Στυλιανίδη, να μειωθεί το ΦΠΑ για την δική μας περιφέρεια


Η μικρή και η μικρομεσαία επιχείρηση δεινοπαθούν από τα πάνδεινα της οικονομικής κρίσης, μια κατάσταση που παίρνει, ακόμη, ποιο άσχημες εκφάνσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η περιοχή μας, φύλακας των Βορείων μας συνόρων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και οικονομικά. Οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν, ώστε να μεταφερθούν στην ευρύτερη περιοχή μας προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης είναι δαπανηρές.
Το ΦΠΑ έχει πάρει την ανιούσα, λόγω των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων στην χώρα μας, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι επιχειρηματίες να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Η λύση του προβλήματος μετατρέπεται σε επιτακτική ανάγκη, καθώς η επιχειρηματικότητα στην περιοχή περνάει την δική της, βαθιά κρίση.
Στο προσκήνιο έρχεται και η πρόταση του βουλευτή Ροδόπης, κυρίου Ευριπίδη Στυλιανίδη, η οποία όπως αναφέρουν παράγοντες της τοπικής μας αγοράς είναι, πραγματικά, πολύ ουσιαστική. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον βουλευτή, θα πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ για την δική μας Περιφέρεια, η οποία ως παραμεθόριος, αντιμετωπίζει περισσότερα οικονομικά προβλήματα.
Με την ανωτέρω πρόταση συντάσσεται πλήρως ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος, μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, επισημαίνει πως μείωση πρέπει να γίνει όχι μόνον στο ΦΠΑ, αλλά και στην άμεση φορολογία που καταβάλλεται, γιατί, μόνον, έτσι θα μπορέσει να επιβιώσει το «επιχειρείν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κυρίου Γιάννη Αλεξιάδη, πρώην Προέδρου και μέλους του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος μεταξύ άλλων, κάνει σαφές, πως οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν να καλύψουν μεγάλο κόστος διακίνησης.
«Όλα τα προϊόντα μεταφέρονται οδικώς από την Αθήνα, γεγονός που συνεπάγεται πολλά έξοδα. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για την περιοχή μας, καθώς εμείς κρατάμε τα σύνορά μας».
Η απαίτηση μείωσης ΦΠΑ για την δική μας περιοχή γίνεται, ακόμη, πιο επιτακτική, αφού όπως ενημερωνόμαστε, το νησί της Μυκόνου, ένας τοπ προορισμός, θεωρείται παραμεθόριος και ως εκ τούτου καταβάλλει μειωμένο ΦΠΑ. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή, εμείς που όπως πολύ σωστά επισήμανε ο κύριος Γ. Αλεξιάδης κρατάμε τα σύνορα της χώρας, να μην εμπίπτουμε σε κάποια πιο ευνοϊκή μεταχείριση, όσον αφορά την τοπική μας οικονομία.