Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Περαίωση για ιδιοκτήτες σκαφών



Τι προβλέπει το νοµοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισµό, το οποίο δόθηκε προς δηµόσια διαβούλευση Περαίωση και για σκάφη αναψυχής µε στόχο να αποχαρακτηριστούν από επαγγελµατικά όσα ανήκουν σε ιδιώτες και είναι ουσιαστικά σκάφη αναψυχής προβλέπει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας που δόθηκε στη δηµοσιότητα. Όπως προβλέπει το νοµοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που έχουν εισαχθεί ή αποκτηθεί µε την απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας και τα οποία για διάφορους λόγους δεν είναι επαγγελµατικά µπορούν να απαλλαγούν από τέλη και φορολογικά πρόστιµα εφόσον ζητήσουν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθµισης.

Προϋπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης να καταβάλει εφάπαξ µέσα σε αποκλειστική προθεσµία δύο µηνών από την υποβολή της αίτησης τον αναλογούντα ΦΠΑ του σκάφους και τους φόρους που αναλογούν στα καύσιµα, τα λιπαντικά και λοιπά εφόδια, για τους οποίους το σκάφος έτυχε απαλλαγής. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του προτεινόµενου νοµοσχεδίου, η πολλαπλότητα των διατάξεων που διέπουν τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισµό, σε συνδυασµό µε τις δυσλειτουργίες που δηµιουργούσε, οδήγησε στη λήψη αποφάσεων για ανανέωση και αναµόρφωση του ισχύοντος θεσµικού πλαισίου. Αλλες ρυθµίσεις. Με το νοµοσχέδιο ρυθµίζονται, µεταξύ άλλων, ποια είναι επαγγελµατικά σκάφη και ποια όχι, ενώ µε άλλες διατάξεις καθορίζεται ότι πλοία αναψυχής χωρίς πλήρωµα δεν θα επιβιβάζουν για ηµερήσιο πλου περισσότερους από 12 επιβάτες.

Σύµφωνα µε την αιτιολογική έκθεση του νοµοσχεδίου, «πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισµού και όσων ασχολούνται µε τη δραστηριότητα αυτή επαγγελµατικά και ως βασική τους απασχόληση». Η προσπάθεια αυτή εµποδίζεται από το γεγονός ότι στον κλάδο «έχουν παρεισφρήσει εικονικά απασχολούµενοι µε τον θαλάσσιο τουρισµό ιδιοκτήτες σκαφών, µε αποκλειστικό σκοπό να ωφελούνται παράνοµα από τα ισχύοντα για τον κλάδο οικονοµικά κίνητρα και ιδιαίτερα τη µη πληρωµή ΦΠΑ και την απαλλαγή φόρου εισοδήµατος».

Στο προτεινόµενο σχέδιο νόµου προβλέπονται διατάξεις µε τις οποίες επιχειρείται η αντιµετώπιση του προβλήµατος της παραοικονοµίας και η εκκαθάριση του µητρώου από εικονικώς επαγγελλοµένους την εκµετάλλευση τουριστικών πλοίων αναψυχής. Μεταξύ των διατάξεων είναι και η απαγόρευση εκτέλεσης ταξιδιών αναψυχής ή και περιήγησης µε καταβολή ναύλου από ιδιωτικά πλοία αναψυχής, η απαγόρευση της διαφήµισης, σε οποιαδήποτε χώρα και κατά οποιονδήποτε τρόπο, εκτέλεσης στην Ελλάδα ταξιδιών αναψυχής ή και περιήγησης µε καταβολή ναύλου από ιδιωτικά πλοία αναψυχής µε ελληνική και ξένη σηµαία. Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης Εταιρείας Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής (ΕΙΠΑ), η οποία είναι µη κερδοσκοπική και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την κτήση κυριότητας πλοίων αναψυχής µε ελληνική σηµαία που χαρακτηρίζονται ως ιδιωτικά, σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος νόµου.