Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Της Πολιτικής Το ##

Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Τελικά η Πρωτομαγιά ήταν αργία για πολλούς και απεργία για λίγους. Δυστυχώς ο κόσμος προτίμησε να εκδράμει εκτός Ξάνθης και η πορεία αποτελούνταν από λίγους και καλούς:



Μπορεί ο εορτασμός της πρωτομαγιάς να σημαίνει πολλά για την χώρα μας και όχι μόνο, αλλά στην πραγματικότητα μάλλον αποτελεί μια ακόμα ημέρα ξεκούρασης για όλους τους εργαζόμενους. Φέτος βέβαια τα σχέδια χάλασαν, γιατί η ημέρα ήταν Κυριακή και ούτως ή άλλως δεν αποτελεί εργάσιμη ημέρα. Τα άτομα που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο το πρωί της Κυριακής ήταν λιγοστά και μάλιστα λιγότερα από κάθε άλλη φορά, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η Πρωτομαγιά είναι τελικά αργία και όχι απεργία για πολλούς. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η Θάσος ήταν αυτή που πλημμύρισε από κόσμο και μάλιστα από αρκετούς Ξανθιώτες, των οποίων τα σχέδια δεν χάλασε ο όχι και πολύ άσχημος καιρός που επικράτησε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Παρά τις δεσμεύσεις εκπροσώπων φορέων του επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης, καμία κίνηση μέχρι στιγμής δεν είδαμε για την πάταξη του Παραεμπορίου:




Τις τελευταίες ημέρες ασχολήθηκα αρκετά με το θέμα του Παραεμπορίου και σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσω να ασχολούμαι, άσχετα αν οι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό, σφυρίζουν αδιάφορα και πετάνε αετό, όπως κάνουν ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια, αφού αναλώνονται μόνο σε όμορφα λόγια που ποτέ δεν έγιναν πράξη. Είχα την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του Εμπορικού Κόσμου της Ξάνθης και μου είχαν δώσει την διαβεβαίωση πως άμεσα θα ξεκινούσαν ενέργειες για να κινήσουν γη και ουρανό, ώστε να παταχτεί το φαινόμενο του παραεμπορίου, το οποίο εκτός από την οικονομική ζημία που προκαλεί στην τοπική αγορά, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ζημία στα οικονομικά της χώρας, αφού τα χρήματα που προέρχονται από αυτήν την παράνομη δοσοληψία ανάμεσα στους έγχρωμους πλανόδιους και στον απλό κοσμάκη που ψωνίζει από εκεί, είναι αφορολόγητα και το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει με την μορφή συναλλάγματος εκτός της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής πάντως, κανένας φορέας και κανένας εκπρόσωπος του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας, δεν μας έχει δείξει καμία κίνηση προς την πάταξη του φαινομένου και ειλικρινά αναρωτιέμαι τι περιμένουν.

Για χρόνια παραμένει παραμελημένο στο έλεος των βανδάλων το Τουριστικό του Πόρτο Λάγος:

Για ανάπτυξη στις παραλίες του Δήμου Αβδήρων έκανε λόγο ο κύριος Παραστατίδης, στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του Δημάρχου Β. Τσολακίδη, αλλά οφείλω να υπενθυμίσω πως το Τουριστικό στο Πόρτο Λάγος είναι παρατημένο εδώ και χρόνια στο έλεος των βανδάλων που έχουν κλέψει ακόμα και τούβλα από τους τοίχους και κανένας μέχρι σήμερα δεν σκέφθηκε να βγάλει στην δημοπρασία το συγκεκριμένο κτίριο, προκειμένου να βρεθεί κάποιος που έστω και με μικρό ενοίκιο, το πάρει και το μεταμορφώσει σε κάτι αξιόλογο για την περιοχή. Δεν χρειάζονται και πολλά έξοδα για να γίνει ένα απλό και μικρό αναψυκτήριο, ούτε θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η παραλία που βρίσκεται μπροστά από το εγκαταλελειμμένο κτίριο. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και σήμερα είμαι αναγκασμένος να θίξω το θέμα αυτό, ώστε οι συνεργάτες του Δημάρχου Αβδήρων Β. Τσολακίδη, να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Καθημερινά τα προβλήματα των ατόμων με κινητικές ανάγκες, από την απαράδεκτη συμπεριφορά των Ξανθιωτών:




Όλοι μας τελικά είμαστε στο ίδιο τσουβάλι και αναφέρω την λέξη «όλοι μας», γιατί δεν υπάρχει κάτι που να κάνουμε και να μην δημιουργούμε προβλήματα στα άτομα που έχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν ξέρω αν θα ήταν ωφέλιμο να αναφερθώ και να απαριθμήσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, επειδή εμείς έχουμε μάθει να λειτουργούμε ως τσιφλικάδες. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα στα σημεία πρόσβασης των αναπήρων, μηχανάκια παρκαρισμένα επάνω στα πεζοδρόμια και στον κίτρινο διάδρομο που έχει κατασκευαστεί για τα άτομα με χαμηλή όραση, σκουπίδια έξω από τους κάδους και επάνω στα πεζοδρόμια, προϊόντα καταστημάτων τα οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετα βγάζουν επάνω στα πεζοδρόμια εκμεταλλευόμενοι την ανοχή του Δήμου και άλλα πολλά, είναι τα σημεία στα οποία θα μπορούσα να αναφέρομαι για ώρες ατελείωτες. Ο Δήμος Ξάνθης θα έπρεπε τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, να είχε φροντίσει για την πρόσληψη περισσότερων Δημοτικών Αστυνομικών για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, πράγμα το οποίο βέβαια δεν έγινε.