Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τέλη Μαΐου η λίστα για τα "βαρέα"

Τέλη Μαΐου η λίστα για τα "βαρέα"


Στις 450.000 από 700.000 θα μειωθούν οι εργαζόμενοι με το ευνοϊκό καθεστώς. Η εφαρμογή των πρώτων αλλαγών θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς συγκροτείται επιτροπή που θα προτείνει ποια επαγγέλματα πρέπει να παραμείνουν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς. Η 11μελής επιτροπή καλείται μέχρι το τέλος του Μαΐου να παραδώσει πόρισμα με τις προτάσεις της, προκειμένου η νέα λίστα να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Στόχος των αλλαγών είναι ο αριθμός των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να «πέσει» από τις 700.000 στις 450.000. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στο μνημόνιο, όπου αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού. Σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη προβλέπεται πως στην επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του υπουργείου Εργασίας, του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Η κατάρτιση της νέας λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αναμένεται να προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές και το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό. Για τον σκοπό αυτό η επιτροπή δεν πρόκειται να εκπονήσει νέες μελέτες, αλλά θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ωστόσο οι ρυθμίσεις θα «τρέξουν» σταδιακά για να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ετσι οι πρώτες αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2012 και με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας θα εφαρμοστούν σε δόσεις. Ειδική ρύθμιση«Τυχεροί» είναι όσοι εργαζόμενοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα, καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό καθεστώς και δεν θα επηρεαστούν από τις νέες ρυθμίσεις. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα θιγούν όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σημειώνεται πως σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στους μισθούς αλλά και στις συντάξεις. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν: Την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία.

Οι... πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη δουλειάς. Δηλαδή θα υπάρχει «εξίσωση» με τις ρυθμίσεις που ισχύουν και για όσους εργαζόμενους δεν είναι στα βαρέα.

Τη μείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα. Τη μείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.