Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πλήρης εξάλειψη 13ου και 14ου μισθού

Πλήρης εξάλειψη 13ου και 14ου μισθού

- Νέα μέτρα-σοκ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών
- Εκτάκτως τον Απρίλιο η τρόικα στην Ελλάδα


Με δεδομένο τον εκτροχιασμό των εσόδων του προϋπολογισμού και με την τρόικα να καταφθάνει εκτάκτως στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο πακέτο των μέτρων, που περιλαμβάνουν την πλήρη εξάλειψη του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, οριζόντιες περικοπές επιδομάτων για στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας και δικαστικούς λειτουργούς, την επιβολή φόρων κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο, μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος, να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 1,74 δισ. ευρώ υπέρ του φετινού προϋπολογισμού.
Νέα έκτακτα μέτρα, που θα προβλέπουν αυξήσεις φόρων και περικοπές εισοδημάτων, προανήγγειλε χθες, για φέτος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ο προϋπολογισμός εκτελείται με σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους, οι οποίες υπερβαίνουν το 1,1 δισ. ευρώ.
Αν δεν είχαν επιβληθεί περικοπές στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αύξηση του ελλείμματος θα έφθανε το 66% από το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα νέα μέτρα, τα οποία θα αποσκοπούν σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,74 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011, όπως προβλέπει ο τρέχων προϋπολογισμός, θα συζητηθούν με τους επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας που θα επισκεφτούν εκτάκτως τη χώρα μας στις αρχές Απριλίου, θα ανακοινωθούν εντός του ίδιου μήνα και, κατά πάσα πιθανότητα, θα εφαρμοστούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στα νέα μέτρα να περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και νέες περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι “δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν τα νέα μέτρα θα αφορούν στα έσοδα ή τις δαπάνες”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πακέτο των μέτρων αυτών εξετάζεται να περιληφθεί η πλήρης κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι από την πλήρη αυτή περικοπή θα εξοικονομηθούν για φέτος τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, λόγω της τεχνικής αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να συνενώσει σε ένα ενιαίο μισθολόγιο τα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για τους στρατιωτικούς, τα σώματα ασφαλείας, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών, είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν οριζόντιες περικοπές στα επιδόματα όλων αυτών των κατηγοριών, κλιμακούμενες ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών.
Όσον αφορά το σκέλος των εσόδων, εξετάζονται προτάσεις που προβλέπουν την θέσπιση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με πιο ελκυστικούς όρους, την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων για το έτος 2012. Δεν αποκλείεται εξάλλου μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23% από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Λιγότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί συγκεντρώνει πρόταση που προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι, παρά την υστέρηση των εσόδων το πρώτο δίμηνο φέτος, η συνολική εικόνα για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, ο υπουργός δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα γίνουν παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων.

“Κοντά στην ανάκαμψη”
Για την πορεία της οικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είμαστε κοντά στην ανάκαμψη και ότι ύφεση της τάξης του 6,6% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2010 δεν θα ξαναδούμε. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στο 2011 και επικαλέστηκε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την αύξηση των εξαγωγών.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους και τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης μετά το 2012, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αυτές τις αποφάσεις “σημαντικές για τη χώρα μας, όχι γιατί υποκαθιστούν τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε ως χώρα, αλλά γιατί επιβραβεύουν τις προσπάθειες που έγιναν και στηρίζουν εκείνες που θα αναληφθούν”.
“Η λύση του προβλήματος δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά στην Αθήνα, σε κάθε υπουργείο, σε κάθε φορέα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα εξάλλου με όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου:
- Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 Απριλίου και από τη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.
- Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 η χώρα θα είναι απολύτως εντάξει με τις περισσότερες δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο.
- Σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συζητήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της “αξιοποίησης” της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.