Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Άρθρο της Φ. Βλαχοπούλου

Το μέγεθος εκπομπής σήματος κινδύνου (SOS) από τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα, που διοχετεύονται σε αέρα, γη και θάλασσα, φαίνεται κυρίως από την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, που πλέον αποτελεί τον εφιάλτη της ανθρωπότητος.
Καρδιοπάθεια και καρκίνος. Οι πρώτες σε θνησιμότητα αιτίες θανάτου στον πληθυσμό της Γης. Η κλιματική αλλαγή δεν επήλθε μόνη της. Την επέφεραν ραγδαία οι διαρκείς βομβαρδισμοί της ατμόσφαιρας από όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες και τα χρησιμοποιούμε διαρκώς, καθώς με τις νέες επιτεύξεις που τάσσονται στην υπηρεσία της ανθρωπότητος. Η πάσης φύσεως ενέργεια που απαιτείται για όλο αυτό το μηχανικό σύστημα που λειτουργεί παγκοσμίως, με άλλοθι τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού του πλανήτη, τίθεται σε ανισορροπία προς αυτές, με την ζημιογόνο επίδραση επί πάντων και παντός.
Το πρόσφατο τσουνάμι και οι επιπτώσεις του στην Ιαπωνία, προβλημάτισε τους επιστήμονες και διοχέτευσε τον τρόμο και τον φόβο παγκοσμίως, για την διαρροή ραδιενέργειας, τα μεγέθη, τα βάθη και τις αποστάσεις επιρροής της, απανταχού της Γης. Μια τρισδιάστατη αγνώστου εμβέλειας εικόνα, ακόμη και για τους ειδικούς επί των πυρηνικών που υιοθέτησαν το ερωτηματικό, αφού οι υπολογισμοί και οι γνώσεις τους σταματούν μπροστά στο απρόσμενο.
Όλα τα «πράσινα», που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών, ωχριούν στην πρόοδο της… πυρηνικής επιστήμης, αφού τα ομώνυμα εργοστάσια είναι διάσπαρτα και οι κίνδυνοι εξ’ αυτών απρόσμενοι.
Οι εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες και οι κίνδυνοί τους γίνονται συνειδητοί, πάντα μετά από ένα ατύχημα που στοιχίζει σε ανθρώπινα θύματα και επιβαρύνει επιπλέον την Γη.
Τρομάζει επίσης ο μεγάλος αριθμός των πυρηνικών δυνάμεων παγκοσμίως, που έχει ως εξής: ΗΠΑ 104, Γαλλία 58, Ιαπωνία 55, Ρωσία 32, Γερμανία 17, Ν. Κορέα 21, Καναδάς 18, Ουκρανία 15, Κίνα 13, Βρετανία 19. Υπό κατασκευήν βρίσκονται 62 νέοι, ήτοι: 27 Κίνα, Ρωσία 10, Ινδία 5, Ν. Κορέα 5. Όσο για μελλοντικά σχέδια, αυτό είναι σίγουρο πως υπάρχουν και μάλιστα ένα εξ’ αυτών είναι στα προσεχώς και πλησίον των συνόρων μας, αφού Ρωσία και Τουρκία προσανατολίζονται στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αποτροπήν των σχεδίων κατασκευής νέων εργοστασίων διεθνώς. Ανησυχία ετεροχρονισμένη. Ως είθισται σε κάθε περίπτωση όπου ο κίνδυνος ελλοχεύει και προΐσταται της ανησυχίας.
Για ποια προστασία του περιβάλλοντος και πράσινη ανάπτυξη κόπτονται οι αρχηγοί των κρατών; Τι θα βελτιώσουμε αν σταματήσουμε διεθνώς την κατανάλωση ενέργειας για μια ώρα στις 26 Μαρτίου; Αστεία πράγματα και οξύμωρα επίσης. Επισπεύδουμε τις κλιματικές αλλαγές και τις επιδράσεις της, εξοντώνοντας τις πιθανότητες βραδυπορίας τους και γιατί όχι και την στασιμότητά τους.
Οι ανακατατάξεις στον φλοιό της Υδρογείου έγιναν μέσω δισεκατομμυρίων ετών, με τα φαινόμενα των πλημμυρίδων, των σεισμών, των εκρήξεων ηφαιστείων κ.λ.π., δημιουργώντας την σημερινή της μορφή.
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και με την πρόοδο της τεχνολογίας και την αιτιολογία της κάλυψης των αναγκών της ανθρωπότητας, φθάσαμε στο ΖΕΝΙΘ, απ’ όπου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση που οδεύει γοργά προς το ΝΑΔΙΡ.