Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Άγονη αποδείχτηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του συνηγόρου του δημότη στην Ξάνθη

Μάταια περίμεναν τον «καπνό» στην Μαυρομιχάλη

Άγονη αποδείχτηκε η εκλογική διαδικασία για την
ανάδειξη του συνηγόρου του δημότη στην Ξάνθη


Άκαρπη αποδείχτηκε, τελικά, η ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, την περασμένη Δευτέρα, για την ανάδειξη του συνηγόρου του δημότη, έναν νέο θεσμό στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
Καταρχήν, πρέπει να σημειώσουμε, ότι, πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία προηγήθηκαν εισηγήσεις- τοποθετήσεις των μελών του σώματος, αναφορικά με το θέμα. Ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», κύριος Νίκος Ανταμπούφης, έκανε πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο, να κάνουν μια σύντομη παρουσίαση της υποψηφιότητάς τους, εάν το επιθυμούν, οι παρευρισκόμενοι υποψήφιοι για την θέση του συνηγόρου του δημότη, με δεδομένο το γεγονός, πως οι περισσότεροι από τους 24 συνολικά υποψηφίους είναι άγνωστοι στο σώμα.
Τελικά, η πρόταση του κυρίου Ν. Ανταμπούφη δεν έγινε αποδεκτή, καθώς δεν προβλέπεται από τον σχετικό νόμο. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κύριος Μπάμπης Δημαρχόπουλος, πέρα από τον Νόμο, η υλοποίηση της πρότασης του κυρίου Ν. Ανταμπούφη, θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους ως αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού δεν παρευρίσκονται όλοι οι υποψήφιοι στην αίθουσα συνεδριάσεων, προκειμένου να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους.
Την ίδια άποψη για το θέμα εξέφρασε και ο κύριος Αλέκος Κυριακίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε φωναχτά, «ποια η χρησιμότητα αυτού που προτείνει ο κύριος Ν. Ανταμπούφης, από την στιγμή που δεν το προβλέπει ο νόμος;». Εξάλλου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα του πρώτου, όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων αναφέρονται στο βιογραφικό που έχουν προσκομίσει.
Ενώ, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Μπένης, ενημέρωσε το σώμα, πως σύντομα αναμένεται να υπάρξουν διευκρινιστικές από το αρμόδιο Υπουργείο, όσον αφορά την εκλογική διαδικασία, αφού σε πολλούς Δήμους της χώρας δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον συνήγορο του δημότη.
Ο κύριος Νίκος Ανταμπούφης επέμεινε στην πρότασή του, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια απλή πρόταση με φανερή χρησιμότητα και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού».
Τελικά, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν να εφαρμοστεί η πρόταση του κυρίου Νίκου Ανταμπούφη. Ο τελευταίος, εκτός από την δική του ψήφο πήρε και δύο άλλες, του κυρίου Φανουράκη και του κυρίου Χουσεΐνογλου.
Η παράταξη του κυρίου Χρίστου Πούλιου, «Πολίτες για την Αλλαγή», δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του συνηγόρου του δημότη, καθώς, σύμφωνα με αυτά που επισήμανε ο κύριος Χ. Πούλιος, ο θεσμός εκφυλίζεται από την ίδια την συμπολίτευση.
Σύμφωνα με τον κύριο Χ. Πούλιο, ο Δήμαρχος έδειξε αδιαφορία για το θέμα, αφού δεν ενδιαφέρθηκε να έρθει σε επαφή με την αντιπολίτευση, ώστε να καταλήξουν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα του συνηγόρου του δημότη.
Από την άλλη, ο αρχηγός των «Πολιτών για την Αλλαγή» έκανε σαφές, πως, εάν, δεν αποφασίσει η πλειοψηφία της συμπολίτευσης, για το ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του συνηγόρου του δημότη, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα στην εκλογική διαδικασία.
Ο κος Μ. Φανουράκης, από την άλλη, λίγο πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, τόνισε, πως αυτά που ανάφερε ο κύριος Χ. Πούλιος περί συνεννοήσεων με την συμπολίτευση για το πρόσωπο που θα αναλάβει την θέση του συνηγόρου του δημότη, θα υποβίβαζε όλη την διαδικασία, τη στιγμή μάλιστα που υπήρξαν αιτήσεις των ενδιαφερομένων την τελευταία στιγμή.
Παράλληλα, ο κος Μ. Φανουράκης, θύμισε στον κύριο Χ. Πούλιο δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ότι θα έχει ολοκληρωμένη πρόταση επί του θέματος. Τελικά, η εκλογική διαδικασία αποδείχτηκε άγονη, αφού δεν αναδείχτηκε νικητής.