Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Finito la Mpania

Στις 23 Δεκεμβρίου κλείνει το Κολυμβητήριο Ξάνθης,
για άγνωστο χρονικό διάστημα

Finito la Mpania

-Άγονη αποδείχτηκε η δημοπράτηση πετρελαίου για το κολυμβητήριο, καθώς κανένας Προμηθευτής δεν έδειξε ενδιαφέρον, λόγω της αναξιοπιστίας των Δήμων στις πληρωμές τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων
-Τον Ιανουάριο θα επαναληφθεί η δημοπράτηση


Νίκος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού:
«Είναι επιτακτική ανάγκη να πάμε σε άλλες μορφές θέρμανσης, όσον αφορά το κολυμβητήριο Ξάνθης. Φωτοβολταϊκά, γεωθερμία ή τηλεθερμία. Ποια από αυτές τις μορφές θέρμανσης είναι η πιο κατάλληλη, αυτό θα κριθεί από τους ειδικούς. Με πετρέλαιο θέρμανσης δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο, αυτό είναι το μόνον σίγουρο, ειδικά του χρόνου, που η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθεί»

Για τις 23 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να κλείσει το κολυμβητήριο Ξάνθης, για άγνωστο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της αδυναμίας του Δήμου να καλύψει χρηματικά τις ανάγκες του κολυμβητηρίου για θέρμανση.
Κάθε χρόνο γίνεται δημοπράτηση πετρελαίου, το οποίο θα αξιοποιηθεί για το ζέσταμα του νερού και των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου. Φέτος, ο διαγωνισμός αποδείχτηκε άγονος, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανέναν προμηθευτή πετρελαίου, λόγω των οικονομικών δυσκολιών του Δήμου, που τον έχουν καταστήσει αναξιόπιστο στα μάτια των προμηθευτών.
Το θέμα έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από την κοινή γνώμη της Ξάνθης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι Δήμοι μέσω του κλεισίματος αθλητικών κέντρων, επιδιώκουν να εκβιάσουν την κυβέρνηση, η οποία έχει περικόψει σημαντικά τα κονδύλια που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί δε, πως κολυμβητήρια έχουν κλείσει και στις γειτονικές μας πόλεις, Κομοτηνή και Καβάλα, γεγονός που κάνει σαφές, ότι το πρόβλημα είναι γενικό και έτσι θα έπρεπε να εξεταστεί.
Πάντως, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, πως οι περιορισμένοι πόροι που καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι της χώρας, δεν αρκούν για να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες, όπως παραδείγματος χάρη για άθληση. Η συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων απαιτεί κάποια κονδύλια, τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν οι Δήμοι, που έχουν βρεθεί με διευρυμένες αρμοδιότητες και με λίγα χρήματα.
Όσον αφορά το κολυμβητήριο Ξάνθης, αυτό θα παραμείνει κλειστό για τον μήνα Ιανουάριο, καθώς τότε είναι που θα επαναληφθεί η δημοπράτηση που βγήκε άγονη για την προμήθεια πετρελαίου στο κολυμβητήριο Ξάνθης. Από εκεί και πέρα, δεν είναι γνωστή η περεταίρω τύχη του κολυμβητηρίου.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, κύριος Νίκος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα «το κολυμβητήριο Ξάνθης θα κλείσει στις 23 Δεκεμβρίου για τους εξής λόγους:
Κάθε χρόνο γίνεται δημοπράτηση πετρελαίου. Στη φετινή δημοπράτηση δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος. Τα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους εξαιτίας της μεγάλης περικοπής των εσόδων τους, δυστυχώς, τους έχουν κάνει αναξιόπιστους στις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους. Οι τελευταίοι δεν μας εμπιστεύονται, γι’ αυτό και δεν μας δίνουν πετρέλαιο».
Αναφερόμενος στην δημοπράτηση πετρελαίου που έγινε τον Δεκέμβριο και αποδείχτηκε άκαρπη, ο κος Νίκος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως «αρχές Ιανουαρίου θα επαναληφθεί η δημοπράτηση, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστά τα αποτελέσματά της».
Παράλληλα, ο κος Νίκος Παπαδόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία του, βάσει και των σχετικών συζητήσεων που έχει κάνει με τον Δήμαρχο Ξάνθης, ότι θα γίνουν μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξει το κολυμβητήριο, όσο γίνεται πιο γρήγορα.
«Δε θα υπάρχει κολυμβητήριο στην χώρα που να λειτουργεί για τον μήνα Ιανουάριο» σχολιάζει ο κος Ν. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «πρέπει να πάμε σε άλλες μορφές θέρμανσης, είτε αυτές λέγονται φωτοβολταϊκά, είτε γεωθερμία, είτε τηλεθερμία. Ποια από αυτές τις μορφές θέρμανσης είναι η πιο κατάλληλη για να κρατήσει ζεστό το κολυμβητήριό μας, θα κριθεί από τους ειδικούς. Με πετρέλαιο θέρμανσης δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο, αυτό είναι το μόνον σίγουρο, ειδικά του χρόνου, που η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθεί».