Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το τραπέζι της Αγάπης Μια όαση στην έρημο της φτώχειας

Η φτώχεια και η ανέχεια αυξάνουν τον αριθμό των συνανθρώπων μας που απεγνωσμένα ψάχνουν ένα πιάτο φαί

Το τραπέζι της Αγάπης
Μια όαση στην έρημο της φτώχειας


Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων:
«Δεν είναι εύκολο να λύσει κανείς το πρόβλημα, αλλά, τουλάχιστον, να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους που είναι μοναχικοί και γέροντες, που δεν έχουν δηλαδή την δυνατότητα να βγαίνουν κάθε μέρα στην αγορά για να προμηθεύονται τρόφιμα, αλλά ούτε και την δυνατότητα να τα παρασκευάζουν»

Η Τράπεζα της Αγάπης, μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ιεράς μας Μητρόπολης, λειτουργεί στην Ξάνθη εδώ και δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, αγκαλιάζοντας φτωχούς και μοναχικούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαί και λίγη ζεστασιά.
Φέτος, μάλιστα, ο χώρος όπου στρώνονται καθημερινά τα γεύματα της αγάπης μεταστεγάστηκε σε άλλον, πολύ μεγαλύτερο, καθώς στην εποχή μας η φτώχεια έχει μεγαλώσει και μαζί με αυτή η ζήτηση για περισσότερα πιάτα ζεστό φαγητό, τα οποία ετοιμάζουν με πολύ αγάπη οι εθελόντριες της Τράπεζας της αγάπης.
Σχετικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Πριν από ένα δεκαήμερο, περίπου, έγινε η μεταστέγαση του χώρου, όπου λειτουργούσε η Τράπεζα της Αγάπης, σε έναν ευρύτερο χώρο, καθώς διπλασιάστηκαν οι μερίδες και στον παλιό χώρο υπήρχε μια στενότητα. Αυτό μαρτυρεί, ότι όντως υπάρχει ένα πρόβλημα. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να λύσει κανείς το πρόβλημα, αλλά, τουλάχιστον, να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους που είναι μοναχικοί και γέροντες, που δεν έχουν δηλαδή την δυνατότητα να βγαίνουν κάθε μέρα στην αγορά για να προμηθεύονται τρόφιμα, αλλά ούτε και την δυνατότητα να τα παρασκευάζουν. Κάποιοι από αυτούς έρχονται στο τραπέζι την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτή την μέρα και εγώ θα καθίσω μαζί τους, ώστε αυτές τις άγιες μέρες να μην νιώθει κανείς την μοναξιά του. Για τους ανήμπορους ανθρώπους υπάρχουν κάποιοι εθελοντές, αλλά και το κοινωνικό πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι. Ζήτησα από την πλευρά μου, να μην σταματήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί το να ανοίγει κανείς την πόρτα ενός μοναχικού ανθρώπου μια ώρα την ημέρα και να τον ρωτάει τι κάνει, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και η τοπική εκκλησία προσπαθεί να συμπαρασταθεί στα προβλήματα των ανθρώπων» και συνεχίζει λέγοντας ότι «η τράπεζα της αγάπης λειτουργεί εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Ο Ξανθιώτικος λαός την στήριξε, οι ενορίες επίσης. Οφείλω για άλλη μια φορά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, στις κυρίες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο τραπέζι της αγάπης, στους κυρίους, οι οποίοι καθημερινά προμηθεύουν τα τρόφιμα από την αγορά και σε εκείνους, οι οποίοι μαζί με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι τα διανέμουν. Να ευχηθούμε, όσο γίνεται γρηγορότερα, να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία. Βέβαια, ανάγκες θα υπάρχουν πάντα, αλλά όχι σε αυτή την έκταση και σε αυτό το βαθμό. Με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα και να είναι ευλογημένη και καλύτερη η καινούργια χρονιά».