Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μήπως να αλλάξουμε χώρα διαμονής;


Δεν είμαστε καλά και το δείχνουμε…
Δεν μας έμεινε μυαλό και φαίνεται…

Μήπως να αλλάξουμε
χώρα διαμονής;


Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν αποφασίσει να μείνουν σπίτι τους για την περίοδο των φετινών γιορτών, κυρίως, λόγω της οικονομικής ύφεσης, που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την χώρα. Πλέον, το κάθε λεπτό έχει αποκτήσει την αξία του, γι’ αυτό και τα περιττά έξοδα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Αν κάποτε ήταν της μόδας να κάνεις Χριστούγεννα στο Λονδίνο ή την Βιέννη, σήμερα είναι προκλητικό, μόνον, που σκέφτηκες κάτι τέτοιο. Είναι δυνατόν να επιτρέπεις στον εαυτό σου τέτοιες πολυτέλειες σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την χώρα σου; Φυσικά και είναι, απλά δεν έχεις χρήματα για να καλύψεις τα ακριβά σου γούστα, γι’ αυτό και περιορίζεσαι σε αυτά που έχεις. Στολίζεις, δηλαδή, κατάλληλα το σπίτι σου, προκειμένου να αποκτήσει γιορτινή όψη και μαζί με αυτήν να φτιάξει και η δική σου διάθεση. Φέτος, βέβαια, ούτε για τον στολισμό δεν περίσσεψαν. Εξ ου και οι ταπεινά στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων που αντικρίζουμε αυτές τις μέρες στον εμπορικό μας ιστό καθώς και τα λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά στολισμένα μπαλκόνια.
Λιτά και ταπεινά, αυτό το δόγμα ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τη σήμερον ημέρα, μετρώντας και ξαναμετρώντας τις δεκάρες που ηχούν την γνωστή μελωδία της «αφραγκιάς» στην τσέπη μας και αναρωτιόμαστε αφού δεν είμαστε καλά και αφού δεν μας έμεινε μυαλό από το να πέφτουμε καθημερινά σε οικονομικά αδιέξοδα, μήπως θα έπρεπε να αλλάξουμε οριστικά τόπο διαμονής και να επιλέξουμε κάποια οικονομικά ισχυρή χώρα, χωρίς λαμόγια, κλέφτες και όλους αυτούς που μας έφτασαν εδώ.
Οι φετινές γιορτές έχουν πλαισιωθεί από ένα αρνητικό κλίμα, εξαιτίας των άσχημων εξελίξεων που γνωρίζει η χώρα. Ο Δεκέμβρης δε, από μήνας γιορτινός, έχει εξελιχθεί σε έναν μήνα απεργιακό. Ο καθένας συνεχίζει να λέει το κοντό και το μακρύ του. Η κάθε πλευρά διεκδικεί τα συμφέροντά της, λειτουργώντας εγωιστικά και με γνώμονα το δικό της καλό. Για παράδειγμα, ποιος νοιάζεται που εξαιτίας της συνεχόμενης απεργίας των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν λυγίσει οι έμποροι σε πολλές πόλεις της χώρας; Ρητορικές ερωτήσεις, που δεν χρήζουν καν απάντησης.
Και συνεχίζω... γιορτινή διάθεση υπάρχει, χρήματα δεν υπάρχουν για να την εμπεδώσουμε. Οι χειμερινές διακοπές που σχεδίαζαν αρκετοί συνάνθρωποί μας έμειναν στα σκαριά, καθώς υπερίσχυσαν άλλες ανάγκες. Και τι διακοπές να σκεφτεί ένας οικογενειάρχης που έχει να θρέψει μια μέση οικογένεια; Δεν είναι λίγοι οι γονείς που παραδέχονται με θλίψη, ότι σε λίγο δε θα είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Η επιβίωση έχει γίνει το ζητούμενο, όλα τα άλλα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια, ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Όταν κάθε προεκλογική περίοδο οι λαλίστατοι «πολιτικάντηδες» της ελληνικής βουλής με βαρύγδουπες δηλώσεις τους «ζωγραφίζανε» το μέλλον μας με τα πιο χαρούμενα χρώματα του ουρανίου τόξου.
Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μοναδικά για έναν και μόνον λόγο, η απογοήτευση που εισπράξαμε από την επίσημη ελληνική Πολιτεία είναι τόσο μεγάλη, που θα κάνουμε πολλές δεκαετίες για να ξεπεράσουμε την πικρία μας.
Πολλοί επαγγελματίες περιμένουν τα Χριστούγεννα για να πάρουν ανάσα τα οικονομικά τους, αν και γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι η κρίση του Έλληνα είναι τόσο ισχυρή, που ούτε η γιορτινή διάθεση είναι ικανή να την νικήσει. Όλοι κρατάνε μικρό καλάθι, εξάλλου, αφού πρώτη η σημερινή κυβέρνηση μας δίδαξε, ότι θα πρέπει να είμαστε δύσπιστοι απέναντι σε παχιά λόγια που στάζουν μέλι.
Μιας και η κουβέντα μας έφερε στην σημερινή κυβέρνηση... έχει αναρωτηθεί κανείς, τι άλλα δώρα μας ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για τις γιορτές που έρχονται, πέραν από τα γνωστά; Μόνον, αν σκεφτούμε δηλώσεις αρμοδίων Υπουργών, ότι το 2011 αναμένεται να είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος οικονομικός χρόνος, παίρνουμε μια «μικρή» γεύση γι’ αυτά που μας περιμένουν…