Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ακούν Ελλάδα και τρέχουν μακριά

Πάνω από χίλιες πεντακόσιες ελληνικές επιχειρήσεις μετακινήθηκαν
σε γειτονικές χώρες την τελευταία διετία

Ακούν Ελλάδα
και τρέχουν μακριά

Τι αναφέρουν για το θέμα σημαντικοί παράγοντες της τοπικής οικονομίας, αλλά και τι προτάσεις υπάρχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ως τρόπος αναπτυξιακής πορείας της χώρας, ακολουθεί διαρκώς την κατιούσα. Η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με την έλλειψη κινήτρων για το «επιχειρείν», συμβάλουν καθοριστικά στην μεταφορά πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως του μεταποιητικού κλάδου, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, μόνον για την τελευταία διετία γύρω στις χίλιες πεντακόσιες ελληνικές επιχειρήσεις “μετακόμισαν” από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Η Βουλγαρία αποτελεί τον προσφιλέστερο προορισμό, αφού εκεί οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζουν την δυσβάσταχτη φορολογία της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή, όσον αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, στερεί εισοδήματα από την εθνική οικονομία, αλλά και θέσεις εργασίας από τους Έλληνες πολίτες, που είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το φαινόμενο της ανεργίας βρίσκεται σε έξαρση.
Μάλιστα, κυκλοφορεί ευρέως η φημολογία, ότι εκτός από τις επιχειρήσεις θα φύγουν από την Ελλάδα και οι μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στα όρια της επικράτειάς της.
Σύμφωνα δε, με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι επιχειρηματίες που επέλεξαν να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους στις ξένες χώρες, όχι µόνον θα στερήσουν από έσοδα την ελληνική οικονομία αλλά και δεν πρόκειται να επαναπατριστούν τα κέρδη τους, αφού για την επιστροφή κεφαλαίων πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 5%.
Αναφορικά με το θέμα τοποθετούνται στην εφημερίδα μας σημαντικοί παράγοντες της τοπικής οικονομίας, αφήνοντας το δικό τους στίγμα και προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Το φαινόμενο με την μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως προς την Βουλγαρία, είναι παλιό. Μετρά τουλάχιστον μια δεκαετία. Ο φόρος εκεί για τις επιχειρήσεις είναι 10% και όχι 40% όπως στην Ελλάδα. Αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις της Ξάνθης που μεταφέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και για τους ίδιους λόγους στην γειτονική χώρα.
Φταίει το άσχημο εργασιακό καθεστώς και η υπέρμετρη φορολογία.
Ο νέος Υπουργός, κύριος Χρυσοχοΐδης, έχει αποφασίσει να τροποποιήσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται οι επιχειρήσεις της Θράκης να παίρνουν επιδότηση εργασίας 12%, την οποία έχουν να πληρωθούν από το πρώτο εξάμηνο του 2008».

Ευθύμης Μίλκογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Από ότι ξέρω, στην Βουλγαρία ένας βασικός μισθός είναι γύρω στα διακόσια ευρώ. Στην Ελλάδα για να ασφαλίσεις έναν υπάλληλο χρειάζεσαι πάνω από χίλια διακόσια ευρώ, οπότε η διαφορά φαίνεται κατευθείαν.
Είναι το ΦΠΑ, που αυξάνεται συνέχεια και από ότι ακούγεται θα πάμε και σε τρίτη αύξηση. Είναι στοιχεία που δείχνουν, ότι όλοι προσπαθούν να βρουν το πιο φθηνό μεροκάματο, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα αυτά, γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν να φεύγουν ελληνικές επιχειρήσεις έξω. Με αυτό τον τρόπο χάνονται και θέσεις εργασίας. Πρέπει να δούμε, πως θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα σε επαγγελματίες και βιοτέχνες, για να μπορέσουν να μείνουν στην Ελλάδα».

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Η υψηλή φορολογία ευθύνεται σε ένα μεγάλο μέρος για την μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Πριν τέσσερα – πέντε χρόνια είχαμε συνάντηση με παράγοντες του Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλά και του Υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας. Μας λέγανε, ότι δραστηριοποιούνται πάνω από δύο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία και τα κέρδη τους ήταν τότε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή όσο είναι το σημερινό έλλειμμα της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να μαζέψει. Τότε, πριν τέσσερα - πέντε χρόνια στην Βουλγαρία κερδίζαμε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια, πριν ακόμη μπει η Βουλγαρία στην ΕΕ.
Για να στηθεί μια καινούργια ελληνική επιχείρηση απαιτείται μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ στην Βουλγαρία με κάποιες αιτήσεις, απλά και γρήγορα, στήνονται επιχειρήσεις.
Είναι τα πολύ χαμηλά ημερομίσθια. Τότε που κάναμε την επίσκεψή μας, ο κατώτερος μισθός στην Βουλγαρία ήταν διακόσια και κάτι λέβα, γύρω, δηλαδή, στα εκατό ευρώ. Εμείς βέβαια διαφωνούμε. Οι συνάδελφοι στην Βουλγαρία με τα ελάχιστα χρήματα δεν μπορούν να ζήσουν και έρχονται αντιμέτωποι με χίλιες δυο αντιξοότητες. Ελπίζουμε, ότι η ΕΕ μιας και η Βουλγαρία είναι στην ΕΕ, γρήγορα θα ισοσκελίσει τα δικά μας ημερομίσθια και μεροκάματα με αυτά των συναδέλφων στην Βουλγαρία. Ένα σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, είναι όταν επιχειρήσεις που στήνοντας στην Βόρειο Ελλάδα και ειδικότερα στην Θράκη, έκαναν χρήση όλων των ευνοϊκών κινήτρων και μετά έκλειναν τις επιχειρήσεις και έφευγαν. Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Να προσέξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στις ελληνικές επιχειρήσεις, εμείς είμαστε ενάντια στους κακούς εργοδότες.»

Σπύρος Παπαχρήστου, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Η μετακόμιση των ελληνικών βιομηχανιών στην Βουλγαρία και τα γειτονικά κράτη οφείλεται στην βαριά φορολογία που υπάρχει εδώ, αλλά και στα χαμηλά ημερομίσθια που υπάρχουν στην Βουλγαρία. Βέβαια, οι Βούλγαροι εργαζόμενοι το καταλαβαίνουν και έχουν αποδημήσει εδώ. Η Πολιτεία θα πρέπει να προσέξει οπωσδήποτε να υπάρχει χαμηλότερη φορολογία, που θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Διαφορετικά, δεν υπάρχει νόημα να έχει μόνον κέρδη. Όσο πιο χαμηλή φορολογία υπάρχει, τόσο πρέπει να αυξάνει το ανθρώπινο δυναμικό.
Θα πρέπει να δοθούν πραγματικά κίνητρα για την Θράκη. Να δημιουργηθεί αναπτυξιακός Νόμος, το λέμε και το ξαναλέμε, μόνον για την Θράκη. Εδώ είναι η Ελλάδα, αν δεν υπάρχει Θράκη, δε θα υπάρχει Μακεδονία, δε θα υπάρχει τίποτα. Να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις οι επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και αυξημένες θέσεις εργασίας. Αν ταυτιστεί η Θράκη με την υπόλοιπη Ελλάδα, να ξέρετε ότι θα φύγουν όλοι οι επενδυτές από εδώ».