Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Το μεγάλο παζάρι των εκλογών…


Το μεγάλο παζάρι των εκλογών…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται να είναι «εκρηκτικός», από κάθε άποψη. Όλα εδώ παίζονται, το σύνθημα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, βάση του οποίου θα ριχτούν στην εκλογική μάχη, οι υποψήφιοι που διεκδικούν θώκους και αξιώματα.
Είναι πολύ ζεστές και βολικές οι πολιτικές θέσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται αντικείμενο έντονης διαμάχης. Το ποιος υποψήφιος θα προλάβει να στρογγυλοκάτσει σε αυτές, αποτελεί ζητούμενο το οποίο γίνεται απαίτηση.
Το θέμα είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις εκλογές ως ύψιστο πατριωτικό ζήτημα. Με πάθος ρίχνονται στον αγώνα, σκεπτόμενοι ότι η νίκη τους ανήκει. Ανεπαίσθητα σου δημιουργείται η εντύπωση, πως εάν διεκδικούσαν με το ίδιο πάθος τα συμφέροντα της περιοχής τους, η χώρα θα . Είναι γεγονός, ότι μόλις αποκτήσουν την πολιτική τους αναγνώριση, αρχίζουν να αποβάλλον το πάθος της προεκλογικής διεκδίκησης. Δεν ξέρω αν φταίνε οι βολικές καρέκλες που σε επαναπαύουν ή υπάρχει κάτι άλλο που σε κάνει να ξεχνάς τις προεκλογικές σου δεσμεύσεις και εξαγγελίες.
Οι εκλογές έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας του πολίτη για το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ούτε η οικονομική κρίση δεν μας είχε απασχολήσει τώρα. Ενώ, οι αντίπαλοι συνδυασμοί προετοιμάζονται για την εκλογική αναμέτρηση σαν να πηγαίνουν σε πόλεμο. Ο εχθρός (και όπου εχθρός βλέπε τον πολιτικό αντίπαλο) πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο. Ο πολιτικός αγών είναι ο σημαντικότερος αγών στην ζωή των σύγχρονων πολιτικών μας, όχι επειδή παλεύουν για κάποια ιδεολογία ή κάποιες ηθικές αρχές, αλλά επειδή πρόκειται για προσωπικό αγώνα, που μπορεί να εξελιχθεί σε προσωπική επιτυχία.
Το πολιτικό σκηνικό μοιάζει θολό και ταραγμένο. Η τελική αναμέτρηση για τους υποψηφίους της δεύτερης Κυριακής εξελίσσεται σε θρίλερ. Ειδικά δε, για αυτούς που έφτασαν στην πηγή και δεν κατάφεραν να πιούν νερό, ο δεύτερος γύρος των εκλογών μοιάζει με πολιτική περιπέτεια.
Το ηθικό δίδαγμα των εκλογών που πέρασαν είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική συνείδηση, αφού οι περισσότεροι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, κινούμενοι από τις προσωπικές τους ανάγκες. Πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα και άλλες εξυπηρετήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προεκλογικής περιόδου.
Υποσχέσεις, μικρές και μεγάλες, δίνονται με μεγάλη ευκολία προς κάθε κατεύθυνση, στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα. Πλέον, είναι πολύ λίγοι αυτοί που ψηφίζουν με γνώμονα την συνείδησή τους. Οι περισσότεροι κοιτάζουν να επωφεληθούν από τις εκλογές, σκεπτόμενοι το ιδιωτικό τους συμφέρον.
Τελικά, οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε ένα μεγάλο παζάρι, όπου ο καθένας μπορεί να παζαρέψει την ψήφο του. Αγοράζω και πουλάω, ένας χαρακτηριστικός τίτλος που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτά που βιώνουμε κάθε εκλογική περίοδο στην Ελλάδα.