Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Οι ταμειακές θα μετατρέψουν το παζάρι σε αγορά πολυτελείας

Οι ταμειακές θα μετατρέψουν
το παζάρι σε αγορά πολυτελείας


Γιάννης Χατζόπουλος, Πρόεδρος Πωλητών Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης:
«Το παζάρι αναγκαστικά θα γίνει πιο ακριβό, ως απόρροια των ταμειακών μηχανών που θα τοποθετηθούν. Εμείς, βέβαια, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να διατηρήσουμε χαμηλές τις τιμές μας. Δε θα μπορέσουμε, όμως, να απορροφήσουμε όλο τον φόρο, ο οποίος φτάνει περίπου το 20% του τζίρου μας»

30% των πωλητών παρέδωσαν τις άδειές τους, εγκαταλείποντας την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο παζάρι Ξάνθης, εξαιτίας της φορολόγησής τους, μέσω ταμειακών μηχανών

Το παζάρι της Ξάνθης αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν εμπορικό χώρο, ο οποίος απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, προς τα χαμηλά βαλάντια. Δεκάδες συμπολίτες μας κατακλύζουν κάθε Σάββατο, ημέρα λειτουργίας του παζαριού Ξάνθης, τον χώρο για να προμηθευτούν τα αναγκαία προϊόντα στις χαμηλές τιμές, που έχει κατά παράδοση το παζάρι.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το παζάρι αποτελεί έναν χώρο, ο οποίος βρίσκει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές. Οι προσιτές τιμές και η ποικιλία προϊόντων, σίγουρα, κερδίζουν τον καταναλωτή, που μετράει τα κουκιά του και ψάχνει για οικονομικότερα αγαθά.
Πλέον, όμως, με τα νέα δεδομένα που θέλουν τους πωλητές λαϊκών αγορών να τοποθετούν ταμειακές μηχανές, για να κόβουν αποδείξεις στους πελάτες τους και μάλιστα με τσουχτερό ΦΠΑ, όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι τιμές στα προϊόντα λαϊκών αγορών θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.
Αρκετοί πωλητές της λαϊκής αγοράς Ξάνθης, γύρω στους 30%, όπως αναφέρει ο Πρόεδρός τους, κύριος Γιάννης Χατζόπουλος, έχουν αποφασίσει, εξαιτίας αυτής της αλλαγής, να παραδώσουν τις άδειές τους και να παραιτηθούν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης, όπως γίνεται φανερό, είναι η δημιουργία άδειων πάγκων στο παζάρι της Ξάνθης. Μια εικόνα που θα εισπράξουν το προσεχές Σάββατο οι καταναλωτές που θα επισκεφτούν το παζάρι της πόλης.
«Το παζάρι αναγκαστικά θα γίνει πιο ακριβό, ως απόρροια των ταμειακών μηχανών που θα τοποθετηθούν. Εμείς, βέβαια, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να διατηρήσουμε χαμηλές τις τιμές μας. Δε θα μπορέσουμε, όμως, να απορροφήσουμε όλο τον φόρο, ο οποίος φτάνει περίπου το 20% του τζίρου μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης Χατζόπουλος και συνεχίζει λέγοντας πως «η λειτουργία της λαϊκής αγοράς δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη των super markets. Η λαϊκή από ανέκαθεν ήταν ένας χώρος για τους φτωχούς. Μας αναγκάζουν σήμερα να ανεβάσουμε τις τιμές μας και να την κάνουμε ακριβή, όταν φορολογούν και το τελευταίο λεπτό. Πλέον, θα ζούμε με τον φόβο της εφορίας».
Να σημειώσουμε δε, ότι από το ερχόμενο Σάββατο, όσοι από τους πωλητές έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να εργάζονται στο παζάρι, είναι υποχρεωμένοι από τον σχετικό νόμο, να προμηθευτούν ταμειακή μηχανή και να κόβουν αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Όπως, ωστόσο, αναφέρει στην ΦτΞ ο κύριος Γιάννης Χατζόπουλος, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά την προμήθεια ταμειακών μηχανών, καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα.