Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

«Λιβαδοπονία και Ποιότητα ζωής»

Στην Ξάνθη πραγματοποιείται φέτος το 7ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο,

«Λιβαδοπονία και Ποιότητα ζωής»

-Βασικός σκοπός η επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, μέσω της κτηνοτροφίας και του εναλλακτικού τουρισμού

Στην πόλη της Ξάνθης, από τις 14 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται το 7ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο, με θέμα «Λιβαδοπονία και Ποιότητα ζωής», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας.
Να σημειώσουμε, ότι η Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία είναι μια επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σκοπός της οποίας είναι να παρέχει συμβουλές στους αρμόδιους οργανισμούς που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Στα πλαίσια λειτουργία της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας, κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιείται, σε κάποια επαρχιακή πόλη της χώρας, συνέδριο με τρέχοντα θέματα της επιστήμης, με αποδέκτες αυτούς που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ο λόγος που τα συνέδρια γίνονται μακριά από τα αστικά κέντα είναι, ακριβώς, για να δοθεί βαρύτητα στις περιοχές, όπου χτυπά η “καρδιά” της κτηνοτροφίας.
Φέτος το συνέδριο πραγματοποιείται στην πόλη της Ξάνθης και έχει σκοπό να αναγάγει την κτηνοτροφία ως αποτέλεσμα ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος.
Αναφορικά με το θέμα μιλά στην εφημερίδα μας ο κύριος Ιωάννης Ισπικούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας.
Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με το αν το κομμάτι που αφορά την ελληνική κτηνοτροφία και τα επιμέρους στοιχεία της έχει παραμεληθεί, στα πλαίσια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο κύριος Ι. Ισπικούδης σημειώνει, ότι «δεν μπορώ να πω, ότι έχει παραμεληθεί απόλυτα, γιατί είναι ανάλογα με την τάση που επικρατεί κάθε φορά. Η ζωή όμως κυλάει και θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες μας. Θα πρέπει να εξετάσουμε τρόπους, για το πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας. Οπότε, θέλουμε να στρέψουμε τον κόσμο στις ρίζες του. Οι Έλληνες κατάγονται από την επαρχία, έχουν σχετικά πρόσφατα αστικοποιηθεί. Έχουν ακόμη τις μνήμες και μπορούν να επανέλθουν στον παλιό τρόπο ζωής. Έχει, πλέον, γίνει της μόδας ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο γαστρομικός τουρισμός. Ακριβώς σε αυτές τις λειτουργίες στηριζόμαστε. Επιδίωξή μας είναι να ξαναφέρουμε τον κόσμο στις ρίζες του, να συμμετέχει στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων».
Όπως αναφέρει, παράλληλα, ο κύριος Ι. Ισπικούδης η ελληνική περιφέρεια έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και παραγωγής, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα είναι το εργαλείο που θα εξασφαλίσει νέες βάσεις, για μια αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Ο εναλλακτικός τουρισμός, από την άλλη, όπως ο οικοτουρισμός, σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει ο κύριος Ι. Ισπικούδης, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία.
Ο ρόλος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας είναι να παρέχει συμβουλές, βασισμένες σε επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά και να οργανώνει δράσεις και προγράμματα, τα οποία στοχεύουν, ακριβώς, στην αναζωπύρωση του πρωτογενούς τομέα, που έχει αρχίσει να πλήττεται λόγω της έντονης αστικοποίησης.
Σε ερώτηση, πως μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας για επιστροφή του Έλληνα στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, δηλαδή την ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον, μέσω της παραγωγής, ο κύριος Ι. Ισπικούδης επισημαίνει, ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ώστε να γίνει μια συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη του εγχειρήματος.
Να σημειώσουμε, επίσης, πως στα πλαίσια του συνεδρίου θα αναπτύξουν ομιλίες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, όπως γεωπόνοι και κτηνοτρόφοι. Θα ακουστούν απόψεις και συμβουλές σχετικά με το θέμα.
Ενώ, το προσεχές Σάββατο το συνέδριο θα κλείσει με μια εκδρομή των σύνεδρων στον Λειβαδίτη.
Τέλος, να πούμε πως εχθές, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ενδιαφέρον για την εκδήλωση έδειξαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Θεοδώρα Κόκλα, που παρακολούθησαν την εκδήλωση.