Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ή ταν ή θα πεθάν

Καταστηματάρχες VS Αντικαπνιστικού νόμου

ή ταν ή θα πεθάν

Προθεσμία μέχρι τις δεκαπέντε Οκτωβρίου δίνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο Υπουργείο Υγείας, για να αναστείλει ή να κάνει τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο

Δημήτρης Πασσαλής, Πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών Café-Bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ν. Ξάνθης:
«Ζητάμε να ανασταλεί ο αντικαπνιστικός νόμος, μέχρι να περάσει η οικονομική κρίση ή να δοθεί δυνατότητα στον επιχειρηματία να επιλέγει μόνος του, για το εάν θέλει ή όχι να κάνει το κατάστημά του καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Διαφορετικά, θα αγνοήσουμε τον σχετικό νόμο και θα βάλουμε τασάκια»

Πλήθος σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά των επιχειρηματιών που διαχειρίζονται κλειστούς δημόσιους χώρους έχει φέρει η απαγόρευση του καπνίσματος. Οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών κλιμακώνονται, καθώς ο τζίρος τους ακολουθεί, διαρκώς, την κατιούσα. Ενώ, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν βάλει ή σκέφτονται να βάλουν “λουκέτο” στην λειτουργία τους, εξαιτίας της νέας αυτής τάξης πραγμάτων, που θέλει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, αρκετοί επαγγελματίες του Νομού, δεν γίνεται έλεγχος, για να διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, για το εάν εφαρμόζονται οι διατάξεις του σχετικού Νόμου, εξαιτίας της αδυναμίας της Πολιτείας να ανταποκριθεί στο νέο αυτό μέτρο. Γεγονός, όπως αναφέρουν οι ίδιοι επιχειρηματίες, που οδηγεί σε στρεβλώσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού οι σύννομοι καταστηματάρχες, οι οποίοι εφαρμόζουν τον σχετικό νόμο, επωμίζονται τις συνέπειες στον καθημερινό τζίρο τους, τη στιγμή που υπάρχουν κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους, που τον παραβαίνουν συνειδητά.
Πριν δύο μέρες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Αθηνών, με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ σύσκεψη, αναφορικά με το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του σωματείου επαγγελματιών Café-Bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ν. Ξάνθης.
Τα κοινά συμπεράσματα, στα οποία οδηγήθηκαν οι συμμετέχοντες της σύσκεψη, αναφέρουν, ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην παρούσα χρονική περίοδο στην Ελλάδα, λόγω της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης. Η απόφαση, μάλιστα, που έχει παρθεί, αναφέρει ότι θα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου, μέχρι να περάσει η δημοσιονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα.
Παράλληλα, έχει αποφασιστεί να δοθεί προθεσμία στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας μέχρι τις δεκαπέντε του τρέχοντος μηνός, ώστε να αναστείλει τον αντικαπνιστικό νόμο ή να δώσει στους επιχειρηματίες την ευχέρεια της ελεύθερης επιλογής, σχετικά με το εάν επιθυμούν ή όχι να μετατρέψουν τα καταστήματά τους σε καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων.
«Μέχρι να περάσει η κρίση, να μην γίνονται πειράματα στην πλάτη μας» τονίζει χαρακτηριστικά, μέσα από δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του σωματείου Café- Bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ν. Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Πασσαλής και προσθέτει με νόημα πως «διαφορετικά, θα αγνοήσουμε τον νόμο και θα βάλουμε τασάκια».
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην συνέχεια ο τελευταίος, «τιμωρούνται οι συνεπείς επιχειρηματίες, οι οποίοι τηρούν τον νόμο, καθώς δεν γίνονται έλεγχοι, για να διαπιστώνεται ποιος παρανομεί και ποιος όχι, με αποτέλεσμα να επιβραβεύονται αυτοί που δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο».
Το θέμα αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν σθεναρά τα δικαιώματά τους και να προωθήσουν τις επίσημες θέσεις τους.