Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο ενδιαφέρουσες και αξιόλογες εκθέσεις με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης έχουν την δυνατότητα να δουν Ξανθιώτες και επισκέπτες

Δύο ενδιαφέρουσες και αξιόλογες εκθέσεις με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης έχουν την δυνατότητα να δουν Ξανθιώτες και επισκέπτες

-Βλάχων χαρές και άσματα
-Χειροποίητο-παραδοσιακό κόσμημα
  
  Στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Πόλης το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης δίνει το δικό του στίγμα, μέσα από δυο εκθέσεις, που από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των επισκεπτών.
  Η πρώτη έκθεση που θα διαρκέσει για όλη την περίοδο διεξαγωγής των γιορτών Παλιάς Πόλης, αφορά το παραδοσιακό και χειροποίητο κόσμημα φορεσιών, από όλα τα γεωγραφικά σημεία της χώρας.
  Η δεύτερη έκθεση έχει σαν θέμα την πληθυσμιακή ομάδα των Βλάχων, δηλαδή τα γνωρίσματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την διακρίνουν και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
  Το απόγευμα της Τρίτης, μέσα από μια λαϊκή γιορτή με χρώμα Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των ανωτέρω εκθέσεων με την συμμετοχή και του πολιτιστικού συλλόγου Βλάχων Νομού Σερρών «Γιωργάκης Ολύμπιος», ο οποίος παρουσίασε δρώμενα από βλάχικο γάμο του χθες.
  Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, κυρία Πέπη Στάντσιου, αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες του Λυκείου για την φετινή περίοδο των γιορτών Παλιάς Πόλης, επισημαίνει τα ακόλουθα:
  «Το λύκειο Ελληνίδων δίνει το δικό του «παρών», στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Πόλης, με δύο αξιόλογες εκθέσεις. Του ελληνικού χειροποίητου, παραδοσιακού κοσμήματος, της κυρίας Γεωργίας Βαγιανά, αλλά και μια προσέγγιση στην ομάδα των Βλάχων της Δυτικής Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής, με έθιμα και δρώμενα που έχουν σχέση με τον γάμο, γι’ αυτό και ο τίτλος της είναι «Βλάχων χαρές και άσματα». Είναι μια προσωπική συλλογή του κυρίου Γιάννη Δανδαλιάρη, ο οποίος είναι συνεργάτης και σύμβουλος της ιματιοθήκης στο Λύκειο των Ελληνίδων. Με πολύ κόπο, για πολλά χρόνια, συγκέντρωσε τα εκθέματα που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ξάνθη.
  Όπως επίσης και η έκθεση του χειροποίητου κοσμήματος από την κυρία Βαγιανά, που πάνω από είκοσι πέντε χρόνια ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Είναι κοσμήματα από φορεσιές, από όλα τα διαμερίσματα της πατρίδος μας. Κοσμήματα τα οποία είχαν σκοπό αφενός μεν να λαμπρύνουν τις στολές. Από την άλλη, είχαν και πολλές χρηστικές ιδιότητες.
  Νομίζω, ότι είναι μια ευκαιρία να δουν τα παιδιά αυθεντικές φορεσιές, χρηστικά εργαλεία και υφαντά. Τον τρόπο ζωής που βγαίνει μέσα από τα εκθέματα αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Είναι πολύ σημαντικό να τα δουν και να τα γνωρίσουν, γιατί μιλάμε για απόλυτα αυθεντικά εκθέματα. Μια φορεσιά μάλιστα είναι αυτή που θα δούμε στην έκθεσή μας και μια στο μουσείο των Εθνών. Δεν υπάρχει άλλη. Είναι δύο φορεσιές σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, θεωρώ ότι αξίζει να την δουν όλοι.
  Σήμερα έχουμε την τιμή και την χαρά στα εγκαίνιά μας να φιλοξενούμε και τον πολιτιστικό σύλλογο των Βλάχων Σερρών «Γιωργάκης Ολύμπιος», ο οποίος ήρθε για να λαμπρύνει και να παρουσιάσει κάποια έθιμα του γάμου των Βλάχων. Είναι ένας αξιόλογος σύλλογος, που δραστηριοποιείται από το 1976 στις Σέρρες. Έχει δικό του μουσείο, βιβλιοθήκη, ιματιοθήκη, τμήματα χορού, χορωδία, εκδίδει εφημερίδα. Είναι σύλλογος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων και αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να είναι κοντά μας σήμερα».
  Ο κύριος Δανδαλιάρης Γιάννης, συνεργάτης στην ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων, αναφέρθηκε στην έκθεση του Λυκείου, με θέμα «Βλάχων χαρές και άσματα», υπογραμμίζοντας τα κάτωθι:
  «Σε συνεργασία με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων, την κυρία Π. Στάντσιου, αποφασίσαμε να κάνουμε στις γιορτές Παλιάς Πόλης μια έκθεση που ονομάζεται «Βλάχων χαρές και άσματα». Πρέπει να πω, ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Βλάχοι στην Ξάνθη. Είναι μια ευκαιρία για τους Ξανθιώτες να έρθουν και να δουν μια άλλη πληθυσμιακή ομάδα στην πόλη τους. Η έκθεση περιλαμβάνει γύρω στις τριάντα τρεις ενδυμασίες, ξεκινώντας από Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, Μακεδονία και Ανατολική Θράκη. Οι ενδυμασίες είναι από τις αρχές του εικοστού αιώνα και θεματικά εξελίσσονται με διάφορες σκηνές του γάμου, αναμνηστικές φωτογραφίες και διάφορες επεξεργασίες του μαλλιού που γίνονταν».
  Η κυρία Δερμεντζέλη Αργυρή, Πρόεδρος του συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών  «Γιωργάκης Ολύμπιος», από την πλευρά της τόνισε πως: «Η έκθεση που φιλοξενείται στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης αφορά τους Βλάχους όλης της Ελλάδος, μέσα σε αυτούς υπαγόμαστε και εμείς. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μας, διότι ερχόμαστε να κάνουμε δρώμενα από τον βλάχικο γάμο του χθες, στα εγκαίνια μιας έκθεσης που άπτεται του δικού μας πολιτισμού».
  Ενώ, η κυρία Βαγιανά Γεωργία, αναφέρθηκε στην έκθεση χειροποίητου και παραδοσιακού κοσμήματος, επισημαίνοντας:
  «Ασχολούμαι είκοσι πέντε χρόνια με το παραδοσιακό και χειροποίητο, κόσμημα. Ήταν ένα μεράκι. Ξεκίνησα δειλά-δειλά να μαζεύω πράγματα. Αργότερα ασχολήθηκα με το θέμα επαγγελματικά. Χαίρομαι πάρα πολύ για την πρόταση που μου έκανε το Λύκειο Ελληνίδων να δουν κοσμήματα από όλα τα διαμερίσματα της χώρας».