Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Καλλιτεχνικό έργο με βαθύτερα νοήματα

Καλλιτεχνικό έργο με βαθύτερα νοήματα
Και σήμερα το βράδυ ο Γερμανός Καλλιτέχνης
θα παρουσιάσει τον κύκλο της ζωής…

  Ένα πρωτόγνωρο καλλιτεχνικό έργο, με πρώτη ύλη την φωτιά και το ατσάλι, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι βρέθηκαν προχθές το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.
  Ένα πρωτόγνωρο θέαμα σε εκτέλεση από Γερμανό Καλλιτέχνη, ο οποίος διατηρεί καλλιτεχνική σχολή με αντικείμενο, ακριβώς, τέτοιου είδους καλλιτεχνικά δρώμενα στην πόλη Γκίφχορν της Βορείου Γερμανίας.
  Το εν λόγω καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι ενταγμένο στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Ξάνθης και θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μια φορά σήμερα το βράδυ, από τις οκτώ μέχρι τις δέκα. Η πόλη Γκίφχορν της Γερμανίας είναι αδελφοποιημένη με την Ξάνθη. Ήδη, από πέρσι ξεκίνησαν ανάλογες επαφές μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων. Τώρα, αναμένεται ανάλογη επίσκεψη Ξανθιωτών καλλιτεχνών στην πόλη Γκίφχορν.
  Να σημειωθεί δε, ότι το καλλιτεχνικό έργο του κυρίου Σίγκι Μπλάνσκι, όπως λέγεται ο Γερμανός Καλλιτέχνης, που έχει φτάσει στην πόλη μας με ομάδα έξι συνεργατών του, για να διασκεδάσει τους Ξανθιώτες με το πρωτότυπο αυτό θέαμα, φέρει την χαρακτηριστική ονομασία «τροχός της φωτιάς».
  Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ατσάλινο τροχό, ο οποίος κινείται πάνω σε μια σιδερένια κατασκευή που έχει στηθεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Η κίνηση του τροχού συνοδεύεται από φλόγες φωτιάς, που καίνε μέχρι τη στιγμή που ο τροχός θα φτάσει στο τέρμα του.
  Από την άλλη, αξιοσημείωτη είναι η αλληγορία του όλου καλλιτεχνικού εγχειρήματος. Όπως αναφέρει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο κύριος Σίγκι Μπλάνσκι, ο τροχός συμβολίζει τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής, η οποία περνάει από διάφορα στάδια μέχρι τελικά να φτάσει στον προορισμό της, δηλαδή τον θάνατο.
  Παράλληλα, ο κύριος Σ. Μπλάνσκι διακρίνει στην κίνηση του τροχού μια σουρεαλιστική εικόνα, όπου ένα τρένο κατρακυλάει στην κόλαση. Για τον ίδιο το τρένο συμβολίζει πάλι την ανθρώπινη ζωή, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιέχει πολλές αμαρτίες. Λόγω ακριβώς αυτού του γεγονός, οδηγείται τελικά στην κόλαση.
  Το ενδιαφέρον πάντως των περαστικών ήταν μεγάλο για το καλλιτεχνικό έργο του κυρίου Σ. Μπλάνσκι, μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική φυσιογνωμία με προβληματισμούς και αναζητήσεις του υποσυνείδητου.