Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κατέκλυσαν ασφυκτικά την πλατεία Μητροπόλεως για την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Κατέκλυσαν ασφυκτικά την πλατεία Μητροπόλεως για την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης
Η επιτυχία από
την πρώτη μέρα

Για εικοστή συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται οι γιορτές Παλιάς Πόλης, ο σημαντικότερος ίσως θεσμός της πόλης μας, που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και εισπράττει πολύ αγάπη από Ξανθιώτες και ξένους επισκέπτες, που έρχονται στην πόλη μας κάθε τέτοια χρονική περίοδο, ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.
Παρουσία αρχών και φορέων του Νομού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των γιορτών Παλιάς Πόλης για το 2010 από τον Δήμαρχο, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη.
Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε μέσα από σχετικές δηλώσεις του στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα ακόλουθα:
«Νομίζω πως και φέτος το ενδιαφέρον του κόσμου για τις γιορτές της Παλιάς Ξάνθης είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θέλω να τονίσω πως το φετινό πρόγραμμα δεν υπολείπεται των περασμένων ετών. Αντιθέτως, θα έλεγα, ότι έχουμε ένα πλήθος πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεων. Έχουμε και μεγάλη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών, τοπικών συγκροτημάτων και ιδιαίτερα νέων, δημιουργώντας την σκηνή των νέων. Έχουμε επίσης ειδική σκηνή για τα παιδιά. Πέραν από την κεντρική σκηνή της πλατείας Μητροπόλεως, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Θεωρώ, ότι η επιτυχία των γιορτών με την βοήθεια του Θεού και του καιρού, θα είναι δεδομένη. Η Ξάνθη μας θα προβληθεί για μια ακόμη φορά με όλα τα θετικά που έρχονται από αυτές τις γιορτές».
Ενώ, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης, κύριος Μανώλης Φανουράκης, επισήμανε με έμφαση, ότι «οι νέοι θα έχουν το δικό τους βήμα, ώστε να προβάλουν τα δικά τους σημεία και να δώσουν το στίγμα τους. Οι γιορτές Παλιάς Πόλης συμπληρώνουν φέτος είκοσι χρόνια ζωής. Ο Δήμος Ξάνθης θα απαντήσει στην οικονομική κρίση με τις γιορτές Παλιάς Πόλης. Θα ήθελα να δώσουμε την δυνατότητα στους συνανθρώπους μας, να νιώσουν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης».
Ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γιώργος Παυλίδης ανέφερε για το ίδιο θέμα πως «Οι γιορτές Παλιάς Πόλης είναι ένας θεσμός βαθιά ριζωμένος στην συνείδηση του Ξανθιώτικου λαού και όχι μόνον. Δεν είναι θεσμός μόνον της Ξάνθης. Είναι θεσμός όλης της Ελλάδος και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι απλά ένα πολιτιστικό γεγονός. Είναι ένα γεγονός που αποτελεί ιμάντα ανάπτυξης και πνευματικής προώθησης πραγμάτων και ιστορικών γεγονότων. Δημιουργείται μια σημαντική οικονομική κίνηση. Ενώ, έχουμε και εξαιρετικές εκθέσεις. Θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους που συμμετέχουν, τον Δήμο και τον Δήμαρχο, αλλά πάνω από όλα τους συλλόγους και κυρίως τους πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στις γιορτές. Αν αυτός ο θεσμός έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό είναι η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των πολιτών».
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για την Αλλαγή”, κύριος Χρίστος Πούλιος, ανέφερε από την άλλη, πως «αυτό που μας έκανε εντύπωση φέτος είναι ο πολύ λιγότερος κόσμος σε σχέση με άλλες χρονιές. Έκανα βόλτα σε όλα τα στέκια των συλλόγων και διαπίστωσα ότι η κίνηση φέτος είναι σαφώς μειωμένη. Η οικονομική κρίση χτύπησε και αυτό τον θεσμό. Εκτός από την οικονομική κρίση, ο θεσμός εκφυλίζεται από μόνος του χρόνο με τον χρόνο. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τον κίνδυνο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη μετεξέλιξης του θεσμού, ώστε να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης και όχι μια απέραντη “σουβλακιάδα”. Αν γίνουμε Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα από κοινού με τους παράγοντες των γιορτών, ώστε να γίνουν ελκυστικές οι γιορτές Παλιάς Πόλης».
Να σημειωθεί, ότι την έναρξη των γιορτών ακολούθησε μια όμορφη μουσική βραδιά, πλαισιωμένη από ονόματα γνωστών καλλιτεχνών. Ενώ, όπως επιβάλει και το έθιμο, στήθηκαν τραπέζια κατά μήκος των λιθόστρωτων σοκακιών της Παλιάς Ξάνθης από τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, για να απολαύσουν οι ενδιαφερόμενοι το παραδοσιακό Ξανθιώτικο σουβλάκι.