Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Μοναστήρια της Ξάνθης Μια Ιστορία με ανεξίτηλα γράμματα

Μοναστήρια της Ξάνθης
Μια Ιστορία με ανεξίτηλα γράμματα

Λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη έναρξη των γιορτών Παλιάς Πόλης για την φετινή χρονιά, το απόγευμα της Κυριακής, μια άλλη σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πινακοθήκη της Ξάνθης με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Τα εγκαίνια της φωτογραφικής εκθέσεως, με θέμα τα μοναστήρια της Ξάνθης.
Παρουσία αρχών και φορέων του Νομού πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της φωτογραφικής εκθέσεως, που όπως φάνηκε συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά του κόσμου.
«Με την χάρη του Θεού διανύουμε τον Φθινοπωρινό μήνα Σεπτέμβριο. Είναι εκείνος ο μήνας, ο οποίος συνδέεται με τις γιορτές της Παλιάς Πόλης. Είναι αυτές οι γιορτές, οι οποίες αναδεικνύουν τον παραδοσιακό οικισμό της πόλης μας. Βλέπει κανείς ακόμη και την πρώτη μέρα των εορτών τόσο πολύ κόσμο να επισκέπτεται την πόλη μας και την καρδιά της πόλης, που είναι αυτός εδώ ο χώρος. Στις γιορτές της Παλιάς Πόλης εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει και η Μητρόπολη, θέλοντας να προβάλει αυτόν εδώ τον τόπο, την παράδοσή μας, την τέχνη μας, τον πολιτισμό μας, τα έργα της πίστεώς μας και τα θρησκευτικά μας μνημεία, τα οποία κοσμούν την πόλη μας και η οποία δίκαια ονομάζεται αγγελοφύλακτος, αγγελόκαστρος από τις μονές που την περιβάλλουν» τόνισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμον και συνέχισε λέγοντας πως «η έκθεση φέτος είναι αφιερωμένη στα μοναστήρια της περιοχής μας. Στην μονή των Ταξιαρχών που οι ιστορικές απαρχές της ανάγονται στον 9ο αιώνα. Στην μονή της Παναγιάς της Καλαμούς, που από τα χειρόγραφα που βρίσκονται στην Βουλγαρία συμπεραίνουμε ότι αρχίζει η ζωή της στον 11ο αιώνα και στην μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας που είναι και το καμάρι της περιοχής μας. Το μνημείο εκείνο, το οποίο με υπερηφάνεια επιδεικνύουμε και το οποίο μαρτυρεί την ευλάβεια και την πίστη του λαού, κτίσμα του 14ου αιώνα. Θα έχουμε την ευκαιρία αυτές τις ημέρες να δούμε τις φωτογραφίες των ιερών μονών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της έκθεσης. Τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, τον κύριο Μαυρίδη και τον κύριο Τσιγάρα. Τον πατέρα Παντελεήμονα, τον Πρωτοσύγκελο, ο οποίος συνέγραψε και ένα πολύ ωραίο βιβλίο «Τα μοναστήρια της Ξάνθης». Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ξάνθης, το δημοτικό συμβούλιο, τους συνεργάτες του Δήμου, τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου για την παραχώρηση του χώρου, αλλά και για τις διευκολύνσεις που μας παρέχει. Να ευχηθώ να πάνε καλά οι γιορτές, που είμαι βέβαιος ότι θα πάνε καλά, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να επισκεφτεί την πόλη μας, για να δει τους ευγενείς ανθρώπους που την κατοικούν, αλλά και να θαυμάσει την ομορφιά της Παλιάς Πόλης. Έναν χώρο έχουμε παραχωρήσει στον σύλλογο Κυπρίων, σε αυτό τον ζωντανό σύλλογο, για να εκθέσει και αυτός μια έκθεση για την ηρωική και μαρτυρική μας μεγαλόνησο «Κύπρος πέρα από το χρώμα».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, από την πλευρά του υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα, διότι η Ιερά Μητρόπολη πέρα από το τεράστιο ποιμαντικό έργο, πέραν από μεγάλη κοινωνική προσφορά, το φιλανθρωπικό έργο μέσα από τις γιορτές αυτές, αλλά και την διαρκή συμμετοχή της σε εκδηλώσεις του Δήμου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό και την διάσωση της παράδοσής μας, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μέσα από την έκθεση αυτή μπορούμε και εμείς οι Ξανθιώτες, αλλά κυρίως οι επισκέπτες, να γνωρίσουμε τα μοναστήρια μας. Τα ιδιαίτερα στοιχεία που παρουσιάζουν και την ιστορία τους, η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας».