Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκος Φωτιάδης, Απόστρατος στρατηγός και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξάνθης

Νίκος Φωτιάδης, Απόστρατος στρατηγός και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξάνθης:

«Όταν η ψήφος του οικονομικού μετανάστη, του αγράμματου δεκαοχτάχρονου τσιγγανόπουλου μετράει το ίδιο με την ψήφο του Προέδρου Δημοκρατίας, τότε θα έχουμε το φαινόμενο αυτό που ζούμε χρόνια τώρα και στον Δήμο μας και σ’ όλη την Ελλάδα κι επαληθεύεται η ρήση του Λαού: «τα πορτοκάλια του χωριού φορτώνουνε βαπόρι. Ότι σκ..ά είναι ο Δήμαρχος είναι κι οι ψηφοφόροι»



Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι προ των πυλών. Ο προεκλογικός αναβρασμός των ημερών είναι έντονα διάχυτος, καθώς η κάθε πλευρά επιδιώκει να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους για λογαριασμό της.

Ο Καλλικράτης, όπως αποκαλείται η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, έχει εισπράξει ποικίλα σχόλια, αρνητικά και θετικά από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, που στην παρούσα φάση έχει μετατοπίσει τον προβληματισμό της σε άλλου είδους θέματα, κυρίως οικονομικής φύσεως.

Επειδή, όμως, η διοικητική μεταρρύθμιση θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή όσον αφορά την πολιτική και κοινωνική οργάνωση του τόπου, το θέμα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με την πρέπουσα σοβαρότητα που απαιτεί.

Σχετικά με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο  Απόστρατος Στρατηγός και πρώην Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Νικόλαος Φωτιάδης, γνωστός για τον “πύρινο” λόγο του.

  «Το Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Νόμος του Κράτους πλέον), που αντικαθιστά το Σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» είναι μια επανάσταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρόνια δήθεν το «πάλευε» ο… καθηγητής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος και αργότερα ο ΠΑΣΟΚΟΣ Υπουργός κ. Ραγκούσης και επιτέλους ψηφίστηκε παρά τις αντιρρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ και τώρα καλούνται οι «Υπερδήμαρχοι» και οι «Υπερυπουργοί» να τον εφαρμόσουν» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ν. Φωτιάδης και συνεχίζει λέγοντας πως «  Είπε τον Μάϊο ο κ. Τάτσης για τον «Καλλικράτη»: «Γελοιογραφία πρώτου βαθμού και άνευ αντικειμένου». Είπε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δράκος: «Τόσο καιρό περιμέναμε να δούμε τον «Καλλικράτη» να παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα είδαμε μόνο τα οστά». Αυτές οι εκφράσεις και άλλες πολλές είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι αυτή που επαγγέλλονται κάποιοι ότι «μπαίνουμε σε νέα εποχή», εξοικονομούνται τεράστια κονδύλια, αξιοποιείται το Προσωπικό των διαφόρων Υπηρεσιών, αποκτούμε διοικητική μορφή Ευρωπαϊκής χώρας.»

  Ερωτηθείς για τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσει η νέα αυτή διοικητική μεταρρύθμιση, ο κύριος Ν. Φωτιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά «Τονίζω ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» επιφέρει αναδιοργανώσεις στον πρώτο και δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραχωρεί νέες αρμοδιότητες από την Κεντρική Εξουσία και απαιτούνται νέοι νομοθετημένοι πόροι. (Με το ξεκίνημα χρειάζονται 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ !!!)» .

  Παράλληλα, αναφερόμενος στον τρόπο που γίνεται η επιλογή των υποψηφίων από τα μεγάλα κόμματα, ο κύριος Ν. Φωτιάδης παρατηρεί πως «υπάρχει γενικώς ανά το Πανελλήνιον ένας αναβρασμός και ένας αγώνας από τα κόμματα να επιλέξουν όχι τους καλύτερους αλλά αυτούς που «τραβούν» ψήφους. Για να δείτε κατάντια, να δείτε που ζούμε το 2010, να δείτε πώς «ευνουχίζεται» η γνώμη και η θέληση του Έλληνα πολίτη να επιλέξει τον καλύτερο για να τον διοικήσει. Τα κόμματα λοιπόν, με τους μηχανισμούς τους, τις κομματικές επιτροπές αξιολόγησης (η Ν.Δ. είχε τον ανεκδιήγητο Ζαγορίτη, τώρα έχει τον Μιχαλολιάκο και το ΠΑΣΟΚ έχει τον «κολλητό» του Γ. Παπανδρέου Θανάση Τσούρα). Με την ευκαιρία να σας δώσω και τον ορισμό του κόμματος, κατά τον σπουδαίο Εμμανουήλ Ροΐδη: «ΚΟΜΜΑ=Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθρογραφώσιν, εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπό έναν οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν’ αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν Πρωθυπουργού, ίνα παρέχει αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι»!!!

  Ακούω λοιπόν για Περιφερειάρχες κάτι απίθανες φάτσες, διαβάζω ότι εντός των ημερών θα εκφράσουν τα κόμματα την «στήριξή» τους (πριν το έλεγαν «χρίσμα») και αισθάνομαι οργή…

  Για τους Δημάρχους συμβαίνει περίπου το ίδιο, με επιπλέον το γεγονός ότι ο ένας «καρφώνει» τον άλλο βλέποντας ότι με τον περιορισμό των Δήμων (από 1100 σε 350 περίπου) χάνουν την «κουτάλα».

  Στην περιοχή μας τώρα, για να μη μακρηγορώ, ακόμη γίνονται «ζυμώσεις», υπάρχει μια παραφιλολογία θα είναι ή δεν θα είναι ο τάδε με τον τάδε, διαπιστώνουμε μια «ομερτά» και διαβάζουμε στον τύπο για δήθεν «βόμβες μεγατόνων» με… κούφια ονόματα !!!»

  Εκτιμά δε, ότι «τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν καμία ανάμειξη στις τοπικές εκλογές και οι ψηφοφόροι έχοντας παιδεία (που δυστυχώς δεν υπάρχει) να επιλέγουν τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ για να χειριστούν θέματα διοικητικά, οικονομικά, περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά κ.λ.π..»

  Δανείζοντας λόγια του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα, έτσι όπως καταγράφηκαν προ χιλιάδων ετών, ο κύριος Ν. Φωτιάδης αναφέρει πως: «Εάν στην πόλη επιλέγονται οι Άριστοι Άρχοντες, οι οποίοι πειθαρχούν καις τους Άριστους Νόμους, οι δε Νόμοι είναι κυρίαρχοι των Αρχόντων και οι Άρχοντες δούλοι αυτών των Νόμων, τότε στην πόλη αυτή έρχονται όλα τα αγαθά του Θεού». Και ο Ισοκράτης επίσης είπε: «Από την Εξουσία να φεύγεις όχι πιο πλούσιος, αλλά πιο δοξασμένος, γιατί ο έπαινος του Λαού είναι καλύτερος από τα πολλά χρήματα.

  Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε όμως, να βάλουμε δικλείδες για να γίνεται σωστή επιλογή και να πετάγονται έξω οι φελλοί και οι ανίκανοι, ώστε τις κοινωνίες να τις διοικούν οι «Αριστείς». Όταν όμως η ψήφος του οικονομικού μετανάστη, του αγράμματου δεκαοχτάχρονου τσιγγανόπουλου μετράει το ίδιο με την ψήφο του Προέδρου Δημοκρατίας, τότε θα έχουμε το φαινόμενο αυτό που ζούμε χρόνια τώρα και στον Δήμο μας και σ’ όλη την Ελλάδα κι επαληθεύεται η ρήση του Λαού: «τα πορτοκάλια του χωριού φορτώνουνε βαπόρι. Ότι σκ..ά είναι ο Δήμαρχος είναι κι οι ψηφοφόροι».

  Σοβαρότης λοιπόν, υπευθυνότης, παιδεία πολιτική και κοινωνική, για να δούμε άσπρη μέρα».

  Σχετικά με τον νέο συνδυασμό του νυν Δημάρχου, Κυρίου Λ. Στυλιανίδη, και τι δυνατότητες έχει να ξαναβγεί Δήμαρχος, με δεδομένη την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας για τα πολλαπλά άλυτα προβλήματα του Δήμου, ο κύριος Ν. Φωτιάδης επισημαίνει με έμφαση πως:

  «Για τους υποψηφίους του Δημάρχου Λάκη Στυλιανίδη στον νέο Συνδυασμό, θα σας μιλήσω μια άλλη φορά. Εκ προοιμίου όμως σας λέω ότι και την τετραετία αυτή ο κ. Στυλιανίδης, ο αγωνιστής, ο έμπειρος, ο γενικής αποδοχής, ο έντιμος και καθ’ όλα ικανός θα προτιμηθεί από τον Ξανθιώτικο λαό και τους Δημότες της Σταυρούπολης» .